9 fakta menarik tentang ulser mulut – Dr. Samhan

Setiap manusia tidak terlepas daripada terkena ulser di mulut. Kadang-kadang ia membuatkan hari kita jadi tak tenang. Nampak kecil je tapi dia punya pedih boleh tahan juga.

Namun, bagi sesetengah orang, mereka anggap, ulser bukanlah satu perkara yang memudaratkan bahkan ianya biasa-biasa sahaja. Mungkin kerana sudah lali terkena ulser di mulut.

Menurut Dr. Samhan, beliau ada kongsikan 9 fakta yang menarik berkaitan ulser mulut. Jom sama-sama lihat di bawah ini;

  1. Ulser mulut juga dikenali sebagai serawan, guam, atau “mata ikan” ini adalah luka pada mukosa mulut.Biasanya terjadi pada bahagian dalam bibir, dalam pipi dan juga di permukaan lidah.
  2. Ulser boleh timbul kerana stress, kekurangan zat makanan, kurang rehat atau tidur, keadaan mulut yang kotor, perubahan hormon,jangkitan virus dan kecedaraan fizikal seperti tergigit bibir atau lidah.
  3. Ketua Jabatan Bedah Mulut dan Maksilofasial, Hospital Kuala Lumpur (HKL), Dr Sivakama Sunthari, berkata ulser atau pecahan pada rongga mulut tidak sembuh lebih dua minggu perlu dirawat bagi mengesan jika keadaan itu adalah simptom awal kanser mulut.
  4. Kanser ‘squamous cell carcinoma’ (SCC) adalah barah paling kerap berlaku di dalam rongga mulut, iaitu 90 peratus daripada kes semua kanser dalam mulut.
  5. Tips mengelakkan dari terkena ulser mulut adalah minum air 2 liter sehari, urus stress dengan baik,tidur secukupnya,berus gigi selepas makan, pastikan gigi palsu bersih, hindari fake braces, makan sayuran/buah(tinggi vitamin) dan berhenti merokok.
  6. Kanak-kanak kurang dari 16 tahun ditegah dari menggunakan bonjela. Bonjela mengandungi Salicylic Acid. Salicylic Acid adalah kandungan dalam ubat yang dinamakan Aspirin (ubat cair darah).
  7. Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) telah mengeluarkan amaran ini sejak 2006, Aspirin boleh menyebabkan risiko Reye Syndrome. Satu komplikasi yang boleh menyebabkan kegagalan hati, kerosakan otak dan kematian.
  8. Untuk kanak-kanak kurang 16 tahun, disarankan menggunakan ubat-ubatan yang mengandungi Hyaluronic Acid seperti Aftamed Gel, Aloclair Gel, Aloclair Spray dan Oral 7 gel.
  9. Next, rawatan seperti berkumur dengan air garam, antiseptik dan guna gel aloe vera juga digalakkan.

Begitulah.

sumber: Dr. Samhan

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!