Semak status HALAL secara Online dan SMS

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, isu makanan HALAL dan HARAM terus mencengkam kehidupan umat Islam. Keadaan ini berlaku kerana Umat Islam Malaysia tak mampu menyediakan kemudahan yang cukup dan bergantung kepada Non-Muslim untuk menyediakan kemudahan seperti makan proses, bahan makanan sehinggalah kedai makan.

Makanan Halal jangan diremehkan - Sumber Dakwah.info

Pengusaha Muslim bukan tak ada tetapi agak lambat bergerak mengikut peredaran masa lihat sahaja kedai makan orang Melayu ada yang tak berubah sejak berpuluh tahun sedangkan kedai makan MAMAK dah lama upgrade ala Bistro manakala kedai kopi CINA dah naik taraf jadi KOPITIAM. Kita umat Islam hanya pandai marah JAKIM atau marah pengusaha Kopitiam apabila dapat tahu Kopitiam tertentu tak ada sijil HALAL JAKIM. Kan KOPITIAM tu untuk orang Cina jadi kalau ada yang minta sijil HALAL JAKIM tu kira bonuslah untuk orang Islam.

Kita mesti rajin memeriksa status HALAL dan HARAM dengan berbagai kemudahan semakan ONLINE dan SMS yang ada dan jangan harap KERAJAAN nak suap depan mata sahaja.

Semakan status HALAL online.

1. Semak status HALAL @ HALAL JAKIM

2. Senarai syarikat yang mendapat Sijil Halal Jakim TERBARU @ HALAL JAKIM

3. Senarai HOTEL yang ada Sijil Halal @ HALAL JAKIM

4. Aduan Halal @ HALAL JAKIM

Semakan status HALAL SMS

Jika ragu-ragu tentang kehalalan produk sesuatu syarikat, boleh juga cuba semak dengan telefon bimbit anda:

Taip HALAL SEMAK [No. ROC] & SMS ke 15888.

Maklumat lanjut, http://www.mysms.gov.my.

Semuga perkongsian sedikit maklumat oleh membantu umat Islam Malaysia. Dan kita umat Islam ada tanggungjawab FARDU KIFAYAH yang perlu diselesaikan terutama urusan makanan Halal dan Haram ni.

Nota : Sangat digalakkan untuk copy paste, ReTWEET, Like FB dan Share FB untuk sebarkan infomasi MAHA penting ini keseluruh alam.

[ad#Yieldads]

---

  1. Terima kasih untuk info ini akan saya kongsikan bersama
    Entri terbaru Razifredz – “Celaka betul” … Jom tukarMy Profile

  2. Ini sangat berharga bagi saya. terima kasih banyak.
    Entri terbaru salsabila – Hugo Boss PerfumeMy Profile

  3. terima kasi telah berbagi
    Entri terbaru aqiqah tangerang – AqiqahMy Profile

  4. Thanks verry much.. i like this
    Entri terbaru Kartika Online – Animate USA Vitamin WajahMy Profile

Trackbacks

  1. [...] SEMAK SMS ATAU ONLINE __spr_config = { pid: '4e390880c2b219497500001f', title: 'Senarai Tempat Buffet Ramadhan | Hotel Dan Restoren Terbaik 2011', ckw: 'buffet ramadhan di hotel, buffet ramadhan di restoran, bulan ramadhan, ramadhan, senarai Hotel/Restoran yang mempunyai sijil halal untuk buffet ramadhan 2011', no_slide: false, slide_logo: true, pub: '2011-08-02 08:36:17', url: 'http%3A%2F%2Ffaizalfredley.com%2F2011%2F08%2F02%2Fsenarai-tempat-buffet-ramadhan-hotel-dan-restoren-terbaik-2011%2F', header: 'RECOMMENDED FOR YOU' }; var content = document.getElementById('simplereach-slide-tag').parentNode, loc; if (content.className){ loc = '.' + content.className; } if (content.id){ loc = '#' + content.id; } __spr_config.loc = loc || content; (function(){ var s = document.createElement('script'); s.async = true; s.type = 'text/javascript'; s.src = document.location.protocol + '//d8rk54i4mohrb.cloudfront.net/js/slide.js'; __spr_config.css = document.location.protocol + '//d8rk54i4mohrb.cloudfront.net/css/p/4e390880c2b219497500001f.css'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(s); })(); Tweet [...]

  2. [...] jugak senarai Hotel/Restoran yang mempunyai sijil halal untuk buffet ramadhan 2011JAKIMJAISSEMAK SMS ATAU ONLINEUntuk maklumat Buffet Ramadhan yang boleh juga terus ke website dan blog berikut [...]

  3. Buffet Ramadhan Hotel dan Restoran Malaysia 2011 | ADAM ISKANDAR DOT COM says:

    [...] SEMAK SMS ATAU ONLINE [...]

  4. [...] BloggingAlexa RankingPageRankPenulis JemputanReview BlogSEOSocial NetworkContestEnglishIslamHidup Untuk MemberiPenghinaan IslamStatus HalalIsuSemasaEkonomiGadgetGlobalHiburanJenayahKesihatanMasyarakatMotivasiPelajaranPolitikSukanTragediKedaiOnlineOnline IncomeKisah KehidupanAnak-anakIbubapaKeluargaSuami isteriTravelog  Nando’s ada sijil halal JakimJune 26, 2011Islam, Status HalalAssalamualaikum dan salam 1Dunia, restauran Nando’s memang antara restauran yang kami suka. Hidangannya menu sihat dengan kaedah masakan tidak menggunakan banyak minyak yang menjadikan sebab utama.Sejak isu halal haram sibuk diperkatakan, kami lebih berhati-hati memilih tempat makan. Pasti logo halal Jakim dan Sijil Halal Jakim akan menjadi fokus utama sebelum duduk di sesebuah restauran.Menu Nando'sSah terdapat Sijil Halal Jakim digantung di dinding restauran Nando’s berserta logo Halal Jakim terlekat di dinding dan tertera di menu makanan. Barulah rasa lega untuk menjamu selera di Nando’s.Aku bukanlah mystery shopper tapi khidmat yang diberi memuaskan almaklumlah yang melayan kami awek cun lagi peramah murah dengan senyuman. Makanan yang dihidangkan pun sedap seperti yang diharapkan. Ada rezeki kami akan bertandang menjamu selera lagi di Nando’s.Semak status HALAL secara Online dan SMS.google_ad_client="pub-7991567685090519";google_ad_slot="9657212033";google_ad_width=234;google_ad_height=60;google_language="en";If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader. jakim, logo halal jakim, menu sihat, mystery shopper, nando's, sijil halalTerima kasih singgah dan membaca rasa hati yg dikongsiSudikan klik button FB Like, Retweet dan Google + 1 di atas untuk dihebahkan keseluruh alam. Semuga ALLAH SWT lihat usaha kita. Hidupkan untuk Memberi. Jangan lupa juga Subscribe akaun dibawah untuk mendapat maklumat terkini blog ni. Related Posts:Kontroversi Kopitiam Yang tidak ada Sijil HALAL daripada JAKIMDua Kopitiam yang ada sijil halal daripada JAKIMKluang Rail Coffee Halal Ke?Kopitiam tipu logo HALAL berdepan hukuman lebih beratinnity_pub="dca5672ff3444c7e997aa9a2c4eb2094";innity_zone="18286";innity_width="300";innity_height="250";innity_country="MY";← Video Pilihan3 Responses to “Nando’s ada sijil halal Jakim”izwan izwannizamruslim.com Says: June 26, 2011 at 8:08 pm terima kasih kerana info.memang banyak kedai terkenal yg halal dan mendapat pengesahan Jakim.kita patut yakin dengan pengesahan ini kerana bukan mudah nak dapatkannya Curahan rasa izwan @ ..Blog Ibarat Sebuah SyarikatReplymirul blogmirul.blogspot.com Says: June 26, 2011 at 8:04 pm nandos memang sedap. mahal. tapi berbaloi, dan tak perlu was was Curahan rasa mirul @ ..Joomla Day 2011 #jd11my #jdmyReplysyu90 snowygirl-syuhada.blogspot.com Says: June 26, 2011 at 7:59 pm tak penah mkn lg kat nando’s nie.. ble2 bleh ar try.. Curahan rasa syu90 @ ..Kisah Hati – Alyah [ Stanza Cinta Ost ]ReplyLeave a ReplyClick here to cancel reply. Name (required) Mail (will not be published) (required) Website [...]

  5. [...] HALAL dan terdapat kekeliruan kepada penggunaan nama Secret Recipe yang diumumkan oleh JAKIM.Semak Status Halal Jakim secara Online dan SMSbir arab, bir halal, jabatan agama islam johor, jabatan agama johor, kandungan alkohol yang [...]

  6. [...] BloggingPageRankPenulis JemputanReview BlogSEOSocial NetworkContestEnglishIslamHidup Untuk MemberiPenghinaan IslamIsuSemasaEkonomiGadgetGlobalHiburanJenayahKesihatanMasyarakatMotivasiPelajaranPolitikSukanTragediKedaiOnlineOnline IncomeKisah KehidupanAnak-anakIbubapaKeluargaSuami isteriTravelog  Dua Kopitiam yang ada sijil halal daripada JAKIMFebruary 27, 2010IsuSemasa, Masyarakat Salam 1Malaysia, pernahkah anda makan di cafe kopitiam yang tubuh bagaikan cendawan. Kalau 2-3 tahun dahulu sibuk dengan cafe berkonsepkan Bistro tetapi sekarang pula trend cafe berkonsepkan kopitiam.Antara yang top Old Town Kopitiam, Jonker Walk Kopitiam, Bangi Kopitiam, Uncle John kopitiam, PapaRich Kopitiam, Pak Hailam Kopitiam dan banyak lagi yang mungkin teman-teman pun boleh tolong tambahkan dalam ruangan komen.Semak Saman Trafik Online dan SmsSemak status Halal Jakim online dan SMS @ Halal Jakimgoogle_ad_client="pub-7991567685090519";google_ad_slot="9657212033";google_ad_width=234;google_ad_height=60;google_language="en";Bila kita menjenguk ke dalam kopitiam ini sudah pasti kita akan melihat berbagai bangsa dan agama yang sedang enak menjamu selera termasuklah umat Islam. Hampir semua kopitiam ini mempamerkan logo HALAL untuk menarik perhatia pelanggan Islam. Majoriti daripada kopitiam ini juga menggunakan staff Islam. Sungguh memeranjatkan berdasarkan rekod Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) hanya ada 2 kopitiam sahaja yang memperolehi SIJIL HALAL daripada JAKIM iaitu PAK HAILAM KOPITIAM dan JONKER WALK KOPITIAM.Webhosting blog terbaik @ServerfreakDapat Duit dari TwitterMenteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom menasihatkan umat Islam agar tidak keliru dengan logo halal yang dipamerkan di kopitiam. Beliau juga menasihati umat Islam mengelakkan diri daripada menjamu selera di premis yang tik ada sijil halal JAKIM.Menurut website JAKIM, sijil halal untuk BB Hailam Chicken Rice, Bukit Bintang telah ditarik balik. Untuk maklumat lanjut sila lawat HalalJakim.Adakah dikalangan ANDA yang sudah termakan di kopitiam yang tidak mendapat sijil halal daripada JAKIM?@Info dari Hanisah : Jika ragu-ragu tentang kehalalan produk sesuatu syarikat, boleh cuba semak dengan telefon bimbit anda: Taip HALAL SEMAK [No. ROC] & SMS ke 15888. Maklumat lanjut, http://www.mysms.gov.my.Singgah juga ke entri paling POPULAR di Denaihati.com :Kes Pembunuhan tragis Sosilawati dan gambar suspek panas di TwitterSuami Curang ketika Isteri MengandungBertudung untuk fesyen atau ikut syariatTop 100 blog Malaysia yang aku kenaladv_username="bonoriau";adv_gid="bonoriau_default";adtype="336×280";1Malaysia, bangi kopitiam, BB Hailam Chicken Rice, Bukit Bintang, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, halal, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, jakim, Jonker Walk Kopitiam, kopitiam, old town kopitiam, Pak Hailam Kopitiam, PapaRich Kopitiam, sijil halal, Uncle John kopitiamSubscribeSubscribe to our e-mail newsletter to receive updates. Related Posts:Kontroversi Kopitiam Yang tidak ada Sijil HALAL daripada JAKIMKluang Rail Coffee Halal Ke?Kopitiam tipu logo HALAL berdepan hukuman lebih beratSemak status HALAL secara Online dan SMSIKEA Meatball HALAL ke← Detik-detik terakhir Rasullullah SAW menghadapi sakaratulmautZikir Pagi melidungi aku dan harta benda daripada bencana? →401 Responses to “Dua Kopitiam yang ada sijil halal daripada JAKIM”masakan ayam paprik resepkreasi.com Says: May 24, 2011 at 9:26 pm trims buat postingani ini, mampir juga ke blog saya ya.Replymasakan tradisional pariaman lompong sagu resepkreasi.com Says: May 24, 2011 at 7:00 pm ini baru postingan berkualitas namanya Replyresepi biskut arab resepkreasi.com Says: May 24, 2011 at 6:58 am mas, bisa tukeran link ga?Replypetua hamil lelakisubur.com Says: May 23, 2011 at 4:57 pm terima kasih untuk info diatas..Replyaparatus yahoo.com Says: May 22, 2011 at 9:07 am Semua sama saja ada pening pening lalat.Kalau dah nak praktikkan pensijilan halal apa yang nak di takutkan.Ada kala kedai bangsa sendiri pun bukan bersih sangat, macam tu kira halal ke.Ada kedai di tepi jalan tak tahu pula apa benda yang dok menumpang bila malam tiba.Kedai terdedah je tak berkunci macam macam boleh tumpang tidur.Kalau di kedai makan semua bangsa kongsi cawan yang sama nak kira macam mana tu.Pak lebai pun kadang kadang minum kedai juga.Ada ke nak bawa cawan dari rumah sendiri.Halal ni bukan bergantung pada bahan sahaja kebersihan pun di kira halal juga.Isunya sekarang kita makan dan minum jelah kat rumah.Kalau senmua kedai nak gunakan cawan pakai buang seperti fast food oklah juga.Sekurangnya saya tak terminum bekas air liur awak.Replyeee Says: May 12, 2011 at 1:05 am BORAK2 KOPITIAMReplyuncle bob Says: May 9, 2011 at 11:45 pm kdg2 aku tgk cina jual ice blended pon ader cop halal jakim. siap ader org islam yg beli..per citer..aku pong tak phm da..bukan ker kalo agama lain sediakan mknn, dah kire subahah kalo kiter beli apatah lg kalo kiter mkn.,….pikir2kan la…..ReplyMilo Ais mohamadazhar.com Says: May 7, 2011 at 5:11 am makan nasi lemak la…dah sah halal n murah…Replya.hamid bin yahaya Says: May 6, 2011 at 12:05 am klu merokok dikatakan membazir saudara syaitan, minum kopi waong rm1.20+ minum di kopitiam,bistro dan yg sekelas dngnya kena bayar harga yg tinggi ini bukan membazir, bukan saudara syaitan!saudara jakim ler tu, jakim pun sama bingung……………..Replyfina manaf Says: May 7, 2011 at 12:02 am da sah2 la merokok tu mndatngkn mudarat kpd kesihatan…nk bndingkan ngan minum kopi???amende la pandai sgt…ReplyMd fazdli Says: April 23, 2011 at 9:46 pm Kocoh la…pasal logo halal pon nak bising…da tau susah nak cari kedai yg btol2 halal..blaja la masak…sndiri masak lg yakin halal kan??lgpon lepak kopitiam xbuang mase ke??aku tgk bese tym azan pon dudok lg kat meje…lepak borak2 kat kedai(perangai pon da haram..cane nak kenal kedai halal)…Replymiss yaty sophisticatedgirllife.blogspot.com Says: April 9, 2011 at 7:32 pm ya Allah..biar betik..hurm suke jugak pegi old town..lepas ni mmg tak leh pegi da kt situ..yang pelik nye ada abg mber keje chef kt kopitiam die gtaw old town halal..hurm pekeje pn kena tipu kot.. miss yaty´s last blog ..Testing one two threeReplysiti Says: May 2, 2011 at 8:25 pm makanan yg masuk ke dalam tubuh kita menjadi darah daging yg tak boleh dipisahkan..oleh itu berhati2lah..kerana darah daging yg datang dr sumber yg haram akan disambar api neraka(hadis)..Replycerita dewasa ceritadewasa-gabrud.blogspot.com Says: April 9, 2011 at 5:26 pm ndak paham ane dengan judulnya pakcik…. cerita dewasa´s last blog ..Okie N Phewe Garap Album BersamaReplyZaiby Says: March 29, 2011 at 9:04 am Cara pemberian logo halal agak longgar. Sepatutnya pihak berkuasa menggunakan kaedah yang lebih mantap sebagaimana kenderaan didaftarkan. Setiap sijil sepatutnya disertai dengan nombor pendaftaran supaya logo yang telah dipindahkan dari lokasi yang ianya telah diluluskan dapat di ketahui dengan mudah. Bukankah makanan ini penting kepada umat Islam dan yang berkuasa tentang peraturan tersebut adalah juga orang Islam. Kenapakah susah sangat kita nak fikirkan apa yang terbaik untuk diri kita sendiri? Seperkara lagi, logo halal sepatutnya bukan saja diwajibkan kepada pengusaha bukan Islam, tetapi juga kepada orang Islam untuk mengelakkan sebarang pemalsuan.Replynasir nizar Says: March 29, 2011 at 11:54 am Salam semua, Buat apa nak pegi kopitiam yang bukan Islam? Kan masih banyak lagi kedai makan orang2 Islam? Kedai mamak pun banyak. Banyak buruknya pegi makan di kedai bukan Islam, (1) Hati akan zulumat sebab ada unsur2 subahat. Jadi, tak payah pergi la..senang. JAKIM pun bukan boleh menjamin 100% halal.ReplyFinancial planner financesentral.com Says: April 5, 2011 at 11:04 pm Saya setuju. Kenapa la suka berkunjung ke kopitiam bukan Islam. Halal atau haram bukan mereka kesah pun (dan saya tak salahkan mereka). Kita (orang Islam) yang nak makan, jadi pandai-pandailah cari yang halal. Financial planner´s last blog ..expatriate health insurance in malaysiaReplyam.service2u kedaicoklat.com Says: March 19, 2011 at 9:50 pm Saya ragu2 dengan kopitiam yang menyajikan makanan chinese, tukang masak bukan orang islam.. Coklat | Kedai Coklat | Coklat Homemade | Cenderahati Perkahwinan am.service2u´s last blog ..ReplyNews Blog yayausman.blogspot.com Says: February 27, 2011 at 2:05 pm bagaimana ya rasanya makan ditempat seperti ini seumur hidup belum pernah makan direstaurant besar News Blog´s last blog ..Komodo Island is the NEW 7 Wonders of The WorldReplydenaihati denaihati.com Says: February 27, 2011 at 2:18 pm Datanglah ke malaysia insyallah aku bawa makan ke restauran besar n enakReplyshahjiehan sjiehan.com Says: March 11, 2011 at 4:28 pm nkkkk!!! hehehe..kat area kl ke? shahjiehan´s last blog ..Amalan2 sunat pada hari jumaatReplyekspresiruang ekspresiruang.blogspot.com Says: February 27, 2011 at 1:09 pm kesal jugak dgn sikap org melayu yang beragama islam ni yang tak brapa nak ambil kisah status halal haram ni. smo ni menjadi darah daging. sbb tu bangsa melayu semakin ‘melayu’ dan menguncup sbb dah bercampor baur dengan menda2 yang tak patut dimakan dan minum. hmm ekspresiruang´s last blog ..Pengorbanan Isteri Lebih Hebat Berbanding SembelitReplydenaihati denaihati.com Says: February 27, 2011 at 1:16 pm Asas islam dalam orang melayu semakin terhakis itu yg tak kisah asal usul main makan je. Kita doakan semuga semua dapat hidayah.ReplyTrueMuslim Says: February 22, 2011 at 10:04 am wahh…dua ja kopitiam yang halal….Alhamdulillah saya tk prnh pi kopitiam pun….kalau tdk mampus la tekak saya ni..hehe ^_^Replyslimdiet2 nas-alphalipid.blogspot.com Says: February 21, 2011 at 2:20 am saya pernah makan di old town white cafe tahun lepas. tak sengaja.hehehe slimdiet2´s last blog ..Senarai terkini orang terkaya di Malaysia 2011Replyaris Says: February 15, 2011 at 8:26 pm Salam….apakah peranan JAKIM sebagai badan yang mengeluarkan sijil halal? mengapa tak disita jer Kopitam yang tiade sijil halal…sekiranya kopitiam ini tidak ditutup, JAKIM la yang harus bertanggungjawab….t.qReplyFarhana Says: February 20, 2011 at 6:20 pm salam…tindakan “sita” kopitiam yang tak perolehi sijil halal tak boleh dilakukan….mereka berniaga ikut acuan masing-masing…tindakan boleh diambil atas mereka yang guna loga halal palsu aje….adalah jadi tanggungjawab kita orang islam sendiri membuat pilihan sama ada nak jamu selera kat mana….buatlah pilihan….tiada paksaan kalau soal makan…Replyslimdiet2 nas-alphalipid.blogspot.com Says: February 21, 2011 at 2:18 am betul pandangan farhana tu. jakim boleh ambil tindakan jika guna logo halal jakim tanpa kebenaran. jika tak menggunakan logo halal tak boleh ambil tindakan slimdiet2´s last blog ..Senarai terkini orang terkaya di Malaysia 2011Replydenaihati denaihati.com Says: February 21, 2011 at 6:23 am Setuju tapi ramai yg buat2 tak faham samada yg selamba je atau yg tetlalu agresif mencari kesalahan agensi2 tertentu dah nama pun kopitiam.Replyfarah Says: March 31, 2011 at 8:53 pm jakim xde kuasa sita kopitiam yg xde sijil halal..bukan bidang kuasa dia.salah org islam yg dah tahu kedai cina tapi g masuk mkn juga. lau stakat nk mkn roti bakar, minum kopi sedap. buat sendiri la wei. nk juga tangan yg masak b**i, buang air main s**** je n tangan yg usap2 a***** tu juga yg korg org islam nk g mkn minum nape?Replymirul Says: February 15, 2011 at 1:15 am hurm rasanya apabila melibatkan perkara seperti ni..1)kerjasama erat antara kpdnk dan jakim dalam memberi penerangan mengenai isu ini wajar dilaksanakan secara besar-besarab kerana masyarakat masih keliru dengan pengurusan pemberian logo halal terletak pada tangan siapa 2)Pihak jakim juga wajar diberikan kuasa penguatkuasaan dan penagkapan pesalah=pesalah yang menyalahgunakan logo halal tersebut 3)Malaysia perlu ada akta halal sendiri memandangkan negara kita adalah negara yang paling aktif mewarwarkan kepentingan produk-produk halal diciptaReplymyCeloteh overscurry.com Says: February 10, 2011 at 10:56 am dua je ke..yg lain xdpt, masih bukak lagi..cmne? myCeloteh´s last blog ..Watie Elite hidap penyakit strokReplyHana Says: February 8, 2011 at 4:14 pm Try pekan lama kopitiam, City Park Seremban 2! 100 peratus Melayu dan Islam!Replydenaihati denaihati.com Says: February 8, 2011 at 6:21 pm Alhamdulillah ada juga kopitiam milik orang islam. Semuga sukses dunia akhirat.Replysufian Says: February 8, 2011 at 1:14 pm sekarang nie byk bistro,cafe atau kopitiam tumbuh mcm cendawan hampir kesemuanya dimiliki kaum yg bukan beragama islam so utk menarik pelanggan yg beragama islam mereka pun mengambil pekerja yg beragama islam samada org tempatan atau pekerja impot dr indonesia,india atau bangladesh.yg peliknya ada local franchise tu memakai logo halal tp kebanyakan pekerja dr myanmar.saya hairanlah dr mana mereka senang2 dpt sijil logo HALAL tersebut bahkan ada cawangan mereka memakai logo HALAL tp menjual minuman keras spt BIR dan juga resepi kuah mereka adalah RAHSIA dan dimasak oleh pekerja dr myanmarReplyThermal Paste Says: January 29, 2011 at 6:53 am .-’ I am very thankful to this topic because it really gives useful information ;:”ReplyJames Jimmy Says: January 27, 2011 at 9:46 pm HMMM….KALAU NAK HALAL BIARLAH KESEMUANYA HALAL.BUKANNYA SEKADAR KOPI ATAU MAKANAN2 LAIN.MAHUPUN DARI SEGI TINGKAH LAKU KITA SENDIRI.HALAL SEKADAR DI MULUT AJA,TAK GUNA..!!!SAYA RASA TIDAK SEORANGPUN DI DUNIA INI YG BETUL2 DAPAT HIDUP DLM ”KEHALALAN”.CONTOHNYA,..RIBA,.ATAU SAHAM2,.MANUSIA DI BUMI INI SEMUANYA TERLIBAT DLM RIBA.TAPI BOLEHKAH WUJUDNYA BANGUNAN2 TINGGI IN TANPA RIBA?FIKIRLAH SENDIRI,.MANA ADA MANUSIA YG DPT ”MENGHALALKAN”INI SEMUA?DUDUK;DUDUKLAH DLM HUTAN TANPA IKUT KEMAJUAN SPT THN2 SBLM KEDATANGAN ORG2 ARAB ATAU SEBELUM KEDATANGAN ORG2 BARAT PD ZAMAN DAHULU,.HA..HA..ITU ”MUNGKIN”DPT HALAL.MAAF,..ITU PANDANGAN SAYA.TAPI BETUL.!!.Replydzyern Says: February 11, 2011 at 6:59 pm sahabat blh menguasai 2/3 dunia tanpa amalan riba,rahsuah,r makan makanan haram pon dan akhlak mereka juga adalah mjd contoh dan ikutan terbaikReplysiti Says: May 2, 2011 at 8:32 pm JJ, kita ikut kemajuan zaman bukan bermakna ikut semua yg haram terutama dlm hal makan minum..al Quran adalah ikutan sepanjang zaman, sesuai ngan apa pun keadaan. Dlm hal makanan, masih ada lagi yg menyediakan yg halal, kenapa nak dicari yg haram? Lainla kalau masalah riba atau seumpamanya…susah nak cari org beli rumah atau kereta tanpa riba kecuali kalau mereka kaya sangat, beli cash. Bercakap jgn ikut akal..kita umat Islam ada panduan..ReplyBerpikir Positif smp3lembang.blogspot.com Says: January 20, 2011 at 7:15 am entry ini jadi plaing populer nak baca lagi Berpikir Positif´s last blog ..Cerita DewasaReplyTop SEO Marketing topseomarketing.blogspot.com Says: March 13, 2011 at 1:24 pm maksudnya paling populer ya macam salah type saja nih Top SEO Marketing´s last blog ..Advantages E Commerce Offers YouReplyJamaludin Abd Rahman Says: January 20, 2011 at 12:53 am Saya ni byk gak dok tengok backyard kopitiam di Damansar perdana yg claim halal buat kerja. pekerja mereka Sabahan bukan muslim walaupun mereka nampak macam Islam.kedai tu dok melapah ayam diluar kawasan kedai dibahagian belakang. Kalau ikut pengalaman saya dalam bidang makanan dgn Hotel, MAS Catering… perkataan yg saya boleh katakan, “kembang tengok” tangok bila orang islam yang makan.Disebelah depan, tengok orang melayu -mungkin Islam, dok bagus menjamu tanpa rasa syak dan was-was langsung. Mungkin perkataan Kopitiam itu melambangkan Malaysian, dan jenama yg boleh diguna pakai.Saya hairan juga dgn bentuk pemantauan yg dijalankan. Siapakah yang harus menjawab diakhirat nanti persoalan ini?Kepada individu muslim, ingatlah.. halalan Toiyibah itu adalah anjuran Islam dan cara hidup Islam yang suci. Sekian.Replydenaihati denaihati.com Says: January 20, 2011 at 12:25 pm Baru ni aku tengok orang Islam makan dengan selama di restauran barat yg memang tak ada lambang halal lansung.Replyadie Says: January 14, 2011 at 5:27 pm Kalau nak senang pakai sahaja Penapis air Coway. Siap dgn kemudahan Air Panas & Air sejuk.Lagi senang, buat kopi kat umah sendiri jimat belanja.CowayReplyaMir Says: December 29, 2010 at 3:30 am macam mana dgn old town kopitiam…??? dulu saya pernah kerja disana… adakah selama ini saya menipu diri sendiri dan umat islam yg lain…??? berikan penjelasan yg terbaik…Replydenaihati denaihati.com Says: December 29, 2010 at 7:15 am Old town bukan di antara kopitiam yg mendapat sijil halal dari jakim. Sijil halalnya dari badan lain.Replyinginthu Says: December 30, 2010 at 3:34 pm so, halal ke tak walaupon tak dsahkan oleh jakim?Replyidahbudin idahbudin.webs.com. Says: December 31, 2010 at 1:03 pm hhmmmm…..macam nilah, x payah pening2 sgt kawan2… there must be a way for every problems. apa kata……. bukan artis je… mcm kita2 ni pun adalah lebih afdal cari alternatif lain (plan B) utk masa depan… xdelah bergantung pada satu income je… apa sy cakap nih? hmm.. meh minum kopi sambil membaca..ni ha, tiba2 sy ada satu idea. memandangkan ramai kat sini gemar sangat lepak dan makan minum di kedai kopi, apa kata half of us buka our own brand kopitiam/ kedai kopi dengan apa2 nama je lah yg u all suka. menu korang yg tentukan, tapi make sure ianya halal berkualiti murah bermutu sedap & boleh dikomersialkan. buat semua paperwork properly, apply sijil halal tu semua samalah macam biasa. then kita promotelah… kat sini saja dah ada ramai followers… tentang nak cari customer tu sy fikir, small the pieces lah the problem kan…. ingat x iklan kat tv baru2 ni yg org tu buka kedai makan kurang maju- bila dia try resepi mak dia, alhamdulillah, sampai ke luar negara majunya biz dia… ada potensi ni…. soal modal insyallah xde masalah coz sy boleh share how to cari modal.just imagine, u all ramai2 buka kopitiam (better bagi nama lain eg stesen kopi putra perdana, stesen kopi wangsa maju, stesen kopi pekan pahang, stesen kopi bukit beruntung, stesen kopi putrajaya, etc..) di setiap tempat korang.. bila maju, ada pulak yg berminat nak buat franchise… hmm… konsep kita sendiri yg buat… memang terang2 malaysia kekurangan tempat makan yg best2 & happening utk org islam kan? inilah peluang anda…. berikan pilihan kedua kepada semua penggemar kopitiam sedia ada…get what i mean?soal modal, there’s a way utk dapatkan modal. kena kerja sikitlah… cari 4 biz partner dengan bermodal min rm800 setiap seorg. insyallah, after 3rd month all of u akan dapat rm30k each continously. klu ada yg dah berkahwin & punya anak lagi untung. masa yg sama, anak pintar- will score straight As dalam setiap exam diorg. so, anda sebagai parents happy, anak2 happy, your kopitiam biz also will be blossom macam bunga rose… x susah.. ini di panggil rezeki melalui pendidikan anak2.bagi yg berminat, anda bolehlah menempah tiket kursus (sekali seumur hidup) seperti butiran berikut :JADUAL KURSUS ORIENTASI S.A.P JANUARI 2011 date : ahad 9.1.2011, ahad 16.1.2011, ahad 23.1.2011 atau ahad 30.1.2011 (pilih satu) time : 8.30am – 6.30pm venue : auditorium cempaka sari, perbadanan putrajaya, precint 3, putrajaya (atau di UM kolej Kampus- belakang Bank Negara, KL [akan diberitahu dr masa ke semasa]) harga tiket : rm70/ pax (3 meals included) how to book ticket : confirmkan berapa org nak pi, kali RM70/pax. lepas tu email sy nama, lokasi & contact no anda semua di idahbudin@yahoo.com / sms 0162504245, lepas tu sy akan bagi no akaun maybank utk anda transfer jumlah tadi.*hanya 1,000 tiket dikeluarkan & sold out setiap minggu. try to book yours by thursday 3pm each week. klu anda di sekitar puchong, selangor, boleh ambil tiket dgn sy on friday/ saturday. ahad bukan x boleh, takut x sempat jumpa coz, once u all sampai kena terus masuk masuk cari tpt. x bestlah klu dpt tpt duduk blkng sekali kan? utk itu uols kena pegang tiket sendiri. sblm enter the hall they’ll bagi gelang mcm nak masuk sunway lagoon tu. klu kita x smpt jumpa kul 8am tu, kita jmpa 10am- masa break. tapi klu kita x dpt jmpa sblm tu, i’ll fax/ mail the ticket to u.. jgn lupa print & bawa tau! no sirinya sy akan double confirm dgn admin on that day.*apa yg perlu dibawa? diri sendiri, pen & buku nota. *pakaian? kemas. no jeans, no selipar crocs, no t- shirt gambar daun.apa untungnya uols pi kursus ni? remember, matlamat kita adalah untuk cari modal nak buka stesen kopi di tempat kita. at the same time kursus ni adalah berkenaan dgn pendidikan anak2/ saudara mara kita. ada 4 segmen :1. pengenalan kepada program score A (SAP). 2. mcmana pula anak boleh score 8A, parents boleh score RM8k 3. kenali ‘belang’ mind set kita 4. sharing dgn remaja 18thn with rm17k on his 2nd month with SAP, pemuda 26thn (ayah baru) yg dulunya mat rempit kini rm120k in hand monthly after 1 year with SAP dan lain2 personaliti termasuk seorg jutawan (sifu) yg dapat his 1st RM1million IN HIS REAL LIFE kurang dr 14bulan menyertai SAP.“Sistem yg direka sgt praktikal, mudah utk dilaksanakan. Tiada tekanan dan telah terbukti berkesan. Malah dengan hanya melakukn 2 langkah mudah ini, anda mampu memiliki pendapatan M30k dalam tempoh 6bulan dari saat ini.”- En Aziz Abd Samad (sifu)Tips Sifu En Aziz Abd Samad : Hanya ikut saja sistem ini. Beliau juga melahirkan 9 org jutawan SAP dalam tempoh 1 1/2tahun dengan mengguna sistem ini. Malah ramai yang mendapat pdptn puluh ribuan dalam masa sebulan. Kerugian yg anda dapat melalui SAP hanyalah apabila anak2 anda pandai. Rugi ke?Di akhir kursus ini anda ada 2 pilihan : 1) buka stesen kopi cadangan sy tadi yg pertama ATAU 2) kekal sebagai pekerja & menjadi jutawan/ ratus ribuan/ puluh ribuan or at least lebih kaya dari bos anda!+ ANAK2 BAKAL SAMA2 HEBAT DENGAN IBUBAPANYA!Tips Dr Irfan Khairi : Senaraikan sebab & kebaikan apa akan anda dapat sekiranya matlamat anda tercapai. Jangan setakat 2- 3 sebab sahaja tetapi beri 20- 30 sebab & kebaikan mengapa anda MESTI capaikan matlamat anda. Lagi banyak lagi tinggi motivasi anda untuk pastikan matlamat anda tercapai! kalau setakat 2- 3 sebab sahaja… pastinya anda pun tak bersemangat!Tips Dr Irfan Khairi : Kalau anda lakukan perkara yang sama berulang2 kali, tapi mengharapkan keputusan yang berbeza, masalah tu namanya! utk mengubah sesuatu keputusan, pastikan anda ubah apa yg anda lakukan! SELAMAT BERTINDAK & LUPAKAN SAJA KOPITIAM2 YG MERAGUKAN TERSEBUT KERANA STESEN KOPI HALAL YG PERTAMA AKAN MUNCUL TAK LAMA LAGI!!! AMIN! ramai yg memanti nih!ReplyFaridzuan elementofmonster.blogspot.com Says: December 20, 2010 at 8:00 am Omaigod! Kadang2 was was nak pergi kedai kopi-kopi tiam ni. :/ Faridzuan´s last blog ..Perancangan 2011!ReplySuaraPeople suarapeople.com Says: December 23, 2010 at 7:32 am sama ah…xtaw halal ke tak..aduh bahaya kan SuaraPeople´s last blog ..Padah Berhutang Dengan AlongReplyakuzle ayu nasikerabubuahtanjung.blogspot.com Says: December 11, 2010 at 12:00 pm Pak Hailam Kopitiam ado 1 d Tesco Shah Alam… modelnyer Dato’ Misbun Sidek… tp rega dier lebey siket psl dier serve big portion… menunyer bole tahan.. akuzle ayu´s last blog ..Tengok RAPUNZEL- Jumpa RaPuNzEl GaksReplyorg sarawak Says: December 7, 2010 at 2:40 pm di sarawak kebanyakan restoran dimiliki oleh bangsa cina..tetapi penyewa stall kebanyakan nya org islam..sebelah stall yg d sewa dan sekeliling restoran ada mennjual mee babi dan makanan x halal,..mungkin pihak JAIS kurang membuat siasatan mengenai perkara ini di sarawak ataupun kekurangan staff untuk menjalaskan tugas..masalah restoran halal di sarawak sukar nk diatasi jika pihak yg berkenaan tidak menjalankan tugas secepat mungkin..harap pihak yg berkenaan sila buat pemantauan setiap kedai makan,restoran2 di sarawak..ReplyFaridzuan elementofmonster.blogspot.com Says: December 20, 2010 at 8:01 am Aiyooooo, sungguh kurang menyelerakan! Dah lah non-halal, maaf ye jangan ada yang tersinggung hehehe. Faridzuan´s last blog ..Perancangan 2011!ReplySuaraPeople suarapeople.com Says: December 23, 2010 at 7:33 am xpe…xde sapa nak tersinggung..hehhehe mmg rasa kureng je kan.ReplyBoilx boilx.info Says: December 2, 2010 at 4:07 am Thanks for sharing your expertise. It is greatly appreciated. Keep up the great work.Replyaidah berniaga-online.blogspot.com Says: December 1, 2010 at 1:05 am Sampai bila pun masalah ini tak akan berakhir. Umat islam mesti berubah. Kita mesti menguasai perusahaan makanan.Mulakan dengan Berniaga Online ReplyFaridzuan elementofmonster.blogspot.com Says: December 20, 2010 at 8:03 am Ya setuju3, jngan biarkan perusahaan masa depan dikawal sahaja oleh umat bukan Islam, bikin malu ajer. Faridzuan´s last blog ..Perancangan 2011!ReplyBoilx boilx.info Says: November 30, 2010 at 1:31 am You make several valid points. Thanks for sharing your international viewpoint as we don’t always get it in the U.S.Replydazrul Says: November 14, 2010 at 10:39 am Bukan setakat kopitiam yang sahaja yang patut ambik berat soal halal dan haram. Tapi yang paling penting kita kena pastikan dalam rumah kita sendiri – ruang tamu, bilik mandi, bilik tidur & dapur kita. Adakah kita 1. sudah menggunakan produk buatan orang Islam / produk yang Muslim-friendly / yang mendapat sijil halal JAKIM. – Kalau kita tinjau bilik mandi kita pun banyak produk yang kita guna hari-hari tidak ada sijil halal JAKIM. – Kalau kita perhatikan hanya syarikat kosmetik / toileteris yang datang dari Negara Matahari terbit sahaja yang ada rasa tanggungjawab untuk untuk mendapatkan sijil halal JAKIM seperti Lion Corporation, Japan, Kao Japan. Sedangkan syarikat dari Barat seperti Palmolive tidak begitu berminat untuk mendapatkan sijil halal JAKIM, tapi produk-produk mereka lah yang banyak mengisi ruang bilik mandi rumah kita. – Di ruang dapur rumah kita, pasti banyak produk tidak ada pengesahan halal dari JAKIM. – Saya perhatikan juga ramai orang Islam, tidak membasuh telur sebelum mereka memecahkan untuk digoreng, sedangkan telur itu bernajis. Begitu juga penjual roti canai & burger, mereka dengan selamba mempamirkan telur yang bernajis di dapur mereka, dan dengan selamba memecahkan telur tersebut tanpa membasuh terlebih dahulu. Jadi berhati-hatilah makan di restoren/warung walaupun mereka Muslim (pada hakikat mereka jahil dalam soal halal dan haram). – Makanan yang disediakan oleh orang bukan Muslim dan orang Muslim yang jahil adalah masuk dalam kategori makanan syubhah. Tapi ramai Pak Ustaz / Imam / AJK Masjid yang jadi pengunjung setia restoren mereka.Tidak perlu kita menyalahkan ibu bapa / datuk nenek kita kerana mereka telah menyuap kita dengan makanan penuh syubhah. Tetapi kita perlu bangkit dari kejahilan kita & menjadi hamba Allah yang berhati-hati dalam soal halal & haram. Kerana taqwa tidak akan diperolehi kalau kita masih bergelumang dengan makanan yang tidak suci & syubhah.Replydreamlan Says: November 15, 2010 at 9:07 am sushi King cmne? Ramai gak pelanggan Muslim…Replyshaharil shaharil.com Says: November 21, 2010 at 5:27 pm Yang aku tau pasal sushi ni, ada sesetengah produknya menggunakan alkohol.P/s: Bukan nak buat provokasi, tapi just nak kongsi jer. shaharil´s last blog ..Contest Mudah dari SyahrilHafizComReplycnor Says: December 18, 2010 at 2:13 pm agree wif en dazrul….ReplyAzmi Says: January 2, 2011 at 10:32 am Macam mana nak tahu kalau restoran ada siojil halal yang sah dari Jakim?Kalau takat pelekat halal di pintu masuk tak main le. Saya akan minta tengok sijil halal sah dari Jakim yang dipamerkan. Kalau tak dipamerkan saya akan minta ianya dikeluarkan dan selalunya tuan punya kedai akan beri alasan bahawa sijil dalam permohonan dan bermacam lagi alasan pelik-pelik. Tindakan saya ialah keluar meninggalkan restoran itu dan cari restoran lain. Saya juga tidak mudah tertipu dengan tektik pelayan-pelayan restoran yang memakai tudung bekerja di kopitiam atau restoran cina atau baba nyonya. Saya juga tidak mudah tertipu untuk makan direstoran bukan melayu yang mempunyai pengunjung melayu yang bertudung kerana saya tahu bahawa mereka yang sedang menjamu selera di restoran tersebut mudah terpedaya atau mereka tidak kisah tantang status halal direstoran tersebut. Ini adalah pilihan sayan dan saya tidak kisah untuk keluar dari mana-mana restoran yang tidak mempunyai sijil halal yang sah dari Jakim.Replydenaihati denaihati.com Says: January 2, 2011 at 11:26 pm Usaha yg betul untuk kebaikan diri sendiri dan patut menjadi contoh semua. Don’t take every thing for granted.Replymeera Says: November 12, 2010 at 2:08 pm tlg la jgn letak logo halal suka2.admin,logo yg anda paparkan adlh logo lama yg dah x valid/x sah laku.kenali lah SATU SATU nya logo halal jakim yg diiktiraf skrg.ReplyXXX Says: November 9, 2010 at 5:20 pm Assalamualaikum.. thiz iz juz an opinion of mine.. i think the government,especially the JAKIM n other Islamic organizations are compulsory to check each n every products selling in the market. And they too need to be very up-to-date in every details from every aspects of the products. plus,they need to really,really b very strict when there r those who cheat the public by using a fake Halal logo. not just giving them warnings or just fine them,but straight sue them or shut the entire company up for a period of time till they realize their wrong doings.. to b frank,i dun think d government and the other Islamic organization are taking this seriously(they only act when there r complaints) so,i hope this prob will b solved asap..for the sake of the Islams here in Malaysia.. so..Assalamualaikum..(tis has nothing to do wif anyone,like i said before its just my opinion..n if i ever been rude or hurt someones feeling,am truly sorry)Replybensar Says: November 8, 2010 at 4:42 am apa ka ini bermaksud main haram2 ne..orang malaysia memang buduhReplyKasim Says: October 31, 2010 at 1:54 pm Penapis air Diamond jenama Malaysia juga dapat sijil halal JAKIM atas produk produk dia.ReplySteward John stewardjohn.com Says: November 3, 2010 at 1:21 pm Seriously ker dapat sijil halal JAKIM untuk penapis air Diamond tu?Replywansiti wansiti.blogspot.com Says: November 8, 2010 at 3:45 pm yea..kat mana boleh saya rujuk pasal penapis air diamond nie? wansiti´s last blog ..Panduan Ringkas Bacaan Doa KesembuhanReplyiman Says: November 27, 2010 at 5:15 pm macamana dengan bio aura hi O? dengar ada tulang babiReplylilysayangyou facebook.com Says: December 3, 2010 at 12:00 am baguslah….Replymuslimah denaihati.com Says: October 5, 2010 at 12:33 pm saya nak tahu kesahihan ttg McD.. betul ke da haram ek? sgt2 suka mam McD.. tp pas baca artikel mengatakan haram.. trus stop mam McD.. so, sy nk tau..if x haram.. continue mam blik r..=)Replydenaihati denaihati.com Says: October 8, 2010 at 11:22 am McD malaysia ada sijil halal JAKIM so sepatutnya no problem.ReplySteward John stewardjohn.com Says: October 19, 2010 at 8:22 am Mungkin terdorong oleh entri blogger yang pernah dibuat hari tu.Replyray ban rayban-malaysia.com Says: November 2, 2010 at 4:50 pm owww dalam FB banyak betul mengatakan Mcd tu tidak halal so sekrang dah tahu tq DH ray ban´s last blog ..Standard for sunglassesReplyROSZAD RAZAILI Says: April 18, 2011 at 12:52 pm Salam, Kalau ikut semua belum cukup dikatakan halal, halal ini kalau ikut semua di keluar orang islam, hati yang bersih, iklas. kalau dulu dulu tok saya berniaga kedai kopi, kita dari bangsa cina mauk islam, di sini saya boleh kata kan ke bersihan amat penting dan sini saya minta komen pada semua orang beberapa persoalan.1. kilang itu ada sijil halal milik bumiputera tetapi tetapi pekerja production 50% bukan beragama Islam, hampir semua production adalah bangsa lain kerana pengusaha ini nak mengurangkan kos pengeluaran, apa kah kesan pada Sijil halal ini.ReplyBola Sepak jersibola.com Says: October 1, 2010 at 11:18 pm Hmm..macam2 hal sekarang ni, kite sebagai umat islam perlu berjaga2 dengan kes ini. Bola Sepak´s last blog ..Jersi Manchester City Home 10-11ReplyAbu Ubaidah Says: September 18, 2010 at 11:01 am Saya mencadangkan kepada tuan blogger supanya menubuhkan ‘Anti-Kopitiam Tidak Halal’ Group di Facebook. Group ini bukan hanya sentimen tetapi:1. Awareness for all muslimin about non-Halal Kopitiam 2. Awareness and lobbyist for the owner of Kopitiam about the importance of getting the proper Halal cert from JAKIM 3. Pressure Muslim and Non-Muslim on the laws that governs Halal in Malaysia.saya pasti akan ada lebih dari 10,000 fans dalam masa sebulan. Insyallah.Replyray ban rayban-malaysia.com Says: November 2, 2010 at 4:55 pm betul setuju pendapat bro ray ban´s last blog ..Standard for sunglassesReplyROSZAD RAZAILI Says: April 18, 2011 at 1:03 pm right bro, if thing that no halal don’t go, finish. to blame to operator, even most of muslim restaurant never care about cleanses, some haji restaurant have feed rat in side restaurant, as a Muslim we care our community first before other is not halal.if your thing halal but still say something to other people also no good or practical “CORRUPTIONS”Replybudakmerdeka Says: September 14, 2010 at 2:22 pm Salam…kepada admin….pohon kerjasama anda supaya mempamerkan logo halal Malaysia Jakim yang betul di laman web anda. Ini bagi mengelakkan kekeliruan timbul kepada pelayan laman web anda. Cuba perhatikan logo halal Malaysia Jakim yang betul dan kemaskininya dengan melayari laman webnya di http://www.halal.gov.my. Sebarang cubaan untuk mengelirukan orang ramai berkenaan logo halal Malaysia Jakim adalah dilarang dan tindakan boleh dikenakan.ReplyWan Yusoff a.k.a Pak Wan Says: September 12, 2010 at 8:51 am Salam Sejahtera. Pengalaman saya dulu pernah mengusahakan sebuah kopitiam ternama di Shah Alam ( sekarang dah tutup akibat penyelewengan francaisor yang melarikan hampir RM 30 juta) yang saya dapati ditipu dan sewenang wenangnya menggunakan logo HALAL dengan hanya charge RM 300 untuk mendapat sekeping sijil yang siap dilaminate untuk dipamerkan. Banyak barangan tidak halal penyediaan bahan mentah yang tidak ada pengiktirafan halal sewaktu itu sehingga kami terpaksa membatalkan pembelian dari central kitchen mereka dan memohon persijilan HALAL sendiri dari JAIS. Untuk pendekan cerita semua logo HALAL yang dikeluarkan diatas nama ” South East Asia Region Muslim Council” adalah sebenarnya tidak halal dan ianya hanya satu sindiket kaum majusi ini mempermainkan orang Melayu selama ini. Berjaga jaga lah dan jauhkan dari makan dan minum di kopitiam kepunyaan bangsa Cina.Replytoha.sakdiah Says: September 8, 2010 at 5:10 am apa kah tindakan or langkah pihak berkuasa or pemerintah islam di malaysia diatas isu halal haram ini,,,,,,,hukum pemerintah islam adalah berat.renung-renungkan lah.bukan ikut suka jadi pemerintah.Replyblizt Says: September 1, 2010 at 9:31 pm kalau makanan tersebut tidak bersih sempurna pun haram juga.takut2 membahayakan kesihatan.. Islam pada nama;bersih, suci.jangan kita salah guna.Menyatakan kedai itu Islam punya, walhal kebersihan langsung tidak diambil berat.Tapi tidak bermakna jika tidak tahu menjaga kebersihan.. sokong peranan JAKIM.tapi kita tidak cukup kakitangan..harap rakyat jelata semua dapat memberi sedikit idea beserta hujah bernas untuk memantapkan institusi penjagaan makanan2 halal…penjelasan perlulah dilengkapi kajian ekonomi,sosio,kesan modenisasi,peranan dan objektif serta misi dan visi jika perlu…ReplyNurul Says: August 31, 2010 at 1:43 pm Please cek this website for the latest info on OldTown.. http://mrem.bernama.com/viewsm.php?idm=15775Replypijoe Says: September 8, 2010 at 10:12 pm sijil halal swasta yang digunakan tidak diiktifar di negeri selangor.pengiktirafan dibuat oleh MAIS(majlis agama islam selangor)selaku institusi agama dibawah sultan yg menjaga kebajukan dan hal ehwal berkaitan agama islam..cuba renungkan balik..kalau betul ada sijil manakah dia..xpernah nampak pun dipamer..ReplyMOON Says: December 2, 2010 at 1:03 pm aah..iklan die yg kat tv3 xde halal pun..iklan mcd ader halal..Replyrazlie Says: August 29, 2010 at 9:17 am bangi kopitiam mmg halal…tak perlu dapat sah jakim..pasal tak silap owner dia KID dari kumpulan SEARCH tu…org melayu punya…kopitam lain semua alien punya…Replyzana1972 Says: August 29, 2010 at 4:29 pm FYI, Kid tu lebih kurang mcm duta jer kat situ..kawan saya pernah intai2 peluang nak jadi bisnes partner Bangi Kopitiam. Surprisingly, my friend ni tak jumpa pun kid, yg dorang jumpe hanyalah 4 org big bos BK yg berbangsa Cina…fikirkan lah…Replydenaihati denaihati.com Says: September 1, 2010 at 12:34 am Betul tu KID hanya partner kecil utk marketing.ReplyHaram Says: September 1, 2010 at 6:01 pm Kalau owner Melayu itu membuktikan halal ke? Zouk, Saloma Bistro, Hardrock Cafe itu pun owner dia Melayu.JAKIM, HDC sendiri pun diragui ‘halal’nya, kononnya nak memberikan sijil HALAL.Selagi JAKIM tidak berani mengeluarkan sijil HARAM, selagi itu kita senitiasa ragu-ragu dengan pelekat dan sijil Halal JAKIM.Replypijoe Says: September 8, 2010 at 10:21 pm pelekat sijil haram x boleh la dikeluarkan kerana kita negara majmuk..kepentingan bkn islam kena jaga gak..soal dia nak jual makanan pada kaum dia terpaksa la kita hormat..yg org islam main redah masuk saper suruh..kalo dah mmg kedai makanan tu org bukan islam punya..ngaper kita makan kat situ..adakah kerana menu yg ditawarkan itu menyelerakan?menu moden?nama menu yg menarik utk dicuba??sekadar mengikut nafsu..tak kelaparan dan membosankan kalo kita terus amalkan makanan tradisi masyarakat melayu islam…nak cuba makanan baru yg tak tahu halal haram kenapa…kerajaan kena jaga semua rakyatnya..termasuk kaum2 lain..tengok2 la apa yg kita nak makan..jgn harap sgt kerajaan..sekian ..sekadar pendapatReplyana anoi Says: December 8, 2010 at 2:27 pm setuju sangat..iman kita, kita la yg bertanggungjawab menjaganya….kerajaan dah buat apa yg boleh…pilihan d tgn kita….mmg nafsu nak yg sedap je..tp kita la pemacunya… moga selamat dunia akhiratReplypijoe Says: September 8, 2010 at 10:16 pm masih perlu tanya sijil halal..sbb xsemua org beragama islam mengamalkan islam..bukan untuk menuduh..tp sebagai langkah berjaga2 sebab makanan akan mempengaruhi jiwa, kelakuan,pengamalan,doa dan darah daging kita… lain la kalau mmg kita tahu pemilik org islam dan mmg mengamalkan agamanya..konsep ‘bersangka baik’ boleh digunakan disini..sekian..sekadar pendapat 20 sen dari saya…Replyworktops for kitcthens cheapkitchenworktops.org.uk Says: March 17, 2011 at 1:15 am Saya mencadangkan kepada tuan blogger supanya menubuhkan ‘Anti-Kopitiam Tidak Halal’ Group di Facebook. worktops for kitcthens´s last blog ..Kitchen FlooringReplymunir ardi smp3lembang.blogspot.com Says: August 23, 2010 at 8:00 am nice article bro munir ardi´s last blog ..Hidup Seorang BloggerReplymunir ardi smp3lembang.blogspot.com Says: August 23, 2010 at 5:16 am perlu sangat dibahas masalah halal dan haram nih munir ardi´s last blog ..Hidup Seorang BloggerReplymyra Says: August 21, 2010 at 1:52 pm adakah Mcdonald itu halal untuk di makan????ReplySteward John stewardjohn.com Says: August 21, 2010 at 1:58 pm yer la.. macam ada blogger yang tulis entri pasal benda ni. Steward John´s last blog ..How to- Change your favicon for blogger and wordpressReplyiman Says: July 30, 2010 at 7:50 pm paklang kopitiam PD (port dickson)….huh….mybe xHalal….:’(Replybalb Says: July 29, 2010 at 8:13 pm entry bulan feb nihmaybe ade update baruReplykelhome dikelantan.com Says: July 25, 2010 at 5:10 pm sebab Sijil halal ni bisnes… halal telah diniagakan. Keluarkan yg orang tak mahu.. keluarkan Sijil Haram kelhome´s last blog ..Link Twitter to FacebookReplyroslee@wmj Says: July 25, 2010 at 3:52 pm KL ada Jonker Walk/Pak Hailam Tak?Alamat dia?Replydenaihati denaihati.com Says: July 26, 2010 at 2:35 pm Apa lah susah sangat google je lah cari alamat dan tempatnya…ada kemudahan tak mahu guna …subhanallah ..asyik nak cari salah orang sahaja.Replysha Says: July 29, 2010 at 10:14 pm xsalah org tu tanye jeReplyyayah Says: August 13, 2010 at 12:08 am itulah. org tu tny jerk >.<Replyafitz paradoxx.fotopages.com Says: August 16, 2010 at 1:17 pm pak hailam kopitiam ada di pandan indah.. afitz´s last blog ..Majlis Pernikahan Ikram &amp WahidaReplyroslee@wmj Says: July 25, 2010 at 3:45 pm cerita panjang panjang jela jela, tapi taknak bagitau tempat,alamat,negeri,daerah,mukim,cerokrantau mana jonkerwalk,pakhailam tuh penat carik lah!Haapa la……….Replywalao Says: July 24, 2010 at 10:20 pm how to reach the target of 1 Malaysia like this?Replyindah Says: August 3, 2010 at 3:04 pm takkan krn 1Malaysia, dah tak hirau halal haram..Replyserikandi Says: July 23, 2010 at 2:13 am adakah sb kte dok negara berbilang kaum kte xbleh nk jlnkn apa yg telah diperintahkan oleh Allah?Replyserikandi Says: July 23, 2010 at 2:11 am isyk…..sy br skali mkn kat kopitiam….skang ni mmg bhye logo halal d peralatkan sana sini…xde inisiatif tuk halang gejala ni dr berterusan ke? kte ni majoriti pnduduk adalah beragama Islam..xkn bleh pndng remeh pd bnda2 cmni…isky2 pe yg pemimpin kte wat sbnrnye tuk membendung masalah ni? adakah mereka turut merasai kerisauan kte? jika ye..alhmdulillah..jika tdk…ini musibah besar buat kte sume…Replyabu Says: July 27, 2010 at 11:26 am mintak senarai kopitiam yang tak halal…. macam mana dengan BANGI KOPITIAM,HALAL TAKReplydenaihati denaihati.com Says: July 27, 2010 at 12:18 pm Selain 2 yg disenaraikan yang lain tidak dapat sijil halal jakim. Untuk maklumat lajut teruslah ke website Halal Jakim.Replyajaija Says: August 5, 2010 at 10:59 am company saya buat samak premis. Kalau mana2 dapur kopitiam atau hotel nak samak untuk kelulusan Jakim, hubungi sayaReplyROSZAD RAZAILI Says: April 18, 2011 at 1:09 pm saya rasa semua restaurant atau kopitiam itu tidak halal kerana semua pengusahanyaa adalah bukan orang islam. cuma orang islam sahaja boleh buka semua indutri makanan Malayia. kita nak cari halal tapi mengaamalkan Raasuah dan caci orang apa hukumnya.ReplyBlog Posting Services blogpostingservices.typepad.com Says: July 19, 2010 at 11:47 am walaupun takde sijil halal tapi… sedap diorang masak, mcm mee kari old town, sedap kita makan pun tak boring tak rasa muak, kalau nak banding dgn burger mcd ke kfc better go kopitiam la… Blog Posting Services´s last blog ..Nice and helpful sitesReplykk Says: July 20, 2010 at 9:01 pm mmg la sedap di tekak, tp bg umat islam ia dilarang (skiranya x halal)Replyeddy Says: July 24, 2010 at 10:58 am mmg ler sdap.. sbb msuk kaki katak..ReplyMuhammad Redhwan elite-soldier.blogspot.com Says: July 19, 2010 at 10:44 am Harap2 logo halal yang dipamirkan oleh pengusaha2 kopitiam ni adalah benar2 disahkan oleh Jakim. Kita tak mahu makanan dan minuman yang haram menjadi darah daging kita. Makanan yang haram yang jadi darah daging hanya api neraka yang layak baginya. Terima kasih kerana sudi berkongsi info. Muhammad Redhwan´s last blog ..Rip-tide Army Third Wave Are Attacking!Replyfuzaini Says: July 16, 2010 at 7:55 pm Kalau dah pamer sijil halal tp x dpt kelulusan JAKIM knapa x ambil tindakan.Replyani Says: July 20, 2010 at 9:03 pm btl3..diharap phk berkenaan lbh aktif bertindakReplymohd.amin Says: July 16, 2010 at 1:07 pm Wah…abeh tu old town kopitiam xderr sijil halal rr.. yg dok pamir tu sijil palsu ker?Replyjj Says: July 20, 2010 at 9:04 pm da terang lagi bersuluh kot.. ade 2 je y diiktiraf.. (_ _)Replymimi Says: July 15, 2010 at 8:14 pm salam…sya juz nk tnya…cmner if kopitiam x d luluskn sjil hlal..tp bleh d siarkn kt tv sume psl ‘halal’ nye kopitiam mrka….huhuhuReplySALFEYANA Says: July 15, 2010 at 2:42 am RESTREES KOPITIAM PUN DA ADA LOGO HALAL…BETUL X…ReplyADINDA Says: July 14, 2010 at 2:31 pm tolong bg lagi nama kopitiam yang ade pengesahan halal…takkan 2 je?banyak tu kopitiam kat malaysia….habis ade yang letak tanda halal mcmana pulak/Replypapabear kisahberuang.com Says: July 13, 2010 at 2:17 pm Jabatan Agama seoatutnya ambil lebih iniatif untuk pantau benda ni dan bukan cuma bila ada komplain baru nak bertindak… isk isk isk… papabear´s last blog ..Solving the missing Facebook BadgeReplysemut Says: July 14, 2010 at 2:13 pm @papabear, ni bukan isu jabatan agama pantau ke tak.kita kna ingat,1malaysia kita xda akta halal lagi.maka,penguatkuasaan halal hanya boleh dilakukan bg syarikat yang mempunyai sijil halal yg sah dr jakim dan jain dibawah akta perihal dagangan.kalo dia xde sijil halal,tp hired org islam,letak ayat quran dll utk kaburi mata kita,tu sume taktik niaga.mereka menipu kita.tp,xda undang2 bertulis tuk kata mereka langgar peraturan.jakim xberhak amek tindakan,just boleh maklumkan n nasihat.di web jakim,kita boleh check senarai badan2 n logo halal yg diiktiraf jakim.as org islam,kita sniri kna alert n xharap disuap oleh jakim.tanggungjawab jakim,tanggungjawab jakimla.kita sniri yg celik IT pon knala ada usaha,amek berat psl mknn yg kita mkn.tgk siapa masak,kebersihan dll.kalau owner islam skalipon dizaman skang ni,xsemestinya boleh dipercayai.zmn skang yg islam pon ada xksh mknn halal/tak.-pekerja swasta-Replynorafidah nordin Says: July 11, 2010 at 3:15 pm bagaimana pula dgn HUA MUI KOPITIAM yg terletak di bandaraya JB yg telah lama bertapak di JB nie?HUA MUI KOPITIAM telah manjadi tumpuan warga JB & SINGAPURA utk makan & minum..specialitiesnya pula ialah MEE HUA MUI yang menggunakan daging lembu.JAKIM SILA PANTAU!Replyliya Says: July 11, 2010 at 9:32 am mmg pun ala2 bila msk kopitiam 2 gaya, mutu, keunggulan…. aku belum penah lg jejak kopitiam..klu dah tau skg ni ade 2 je yg dpt sijil halal..ok la…sbb benda2 syubhah mcm ni la amalan kite xsempurna…Replysyafizs Says: July 10, 2010 at 11:13 pm Sebenarnya orang Melayu Islam kita ni yang suka sangat minum di Kopitiam dengan penuh bergaya walhal dah jelas kedai tu bangsa lain yang punya. Soal ada sijil halal atau tidak mereka tolak ke tepi.Replybunga Says: July 10, 2010 at 7:14 pm Alhamdulillah..di selangor hanya ada satu kopitiam yang mendapat pengiktirafan sijil halal, iaitu ResTrees Kopitiam yang terletak di Bandar Sunway, PJ…ReplyZAMM Says: July 10, 2010 at 3:28 am salah jakim jgak..pemberian sijil haram terlalu longgar.. hya perlu byar dan dapat.. tanpa usul periksa..Replymek noh Says: July 2, 2010 at 7:00 pm salam.. berlambak lagi kedai yang haram kt KL.. puak2 jakim nii bukan nk pegi cari sgt tempat2 yang haram mcm tuu. diorang sibuk cari masalah pasal wahabii..ReplyGonggong Says: June 16, 2010 at 10:00 pm That is what made the food sucks in so called modern Kopitiam cos they are cooked by Bangla / IndonesiansReplySteward John stewardjohn.com Says: June 6, 2010 at 10:25 pm Bro.. Hebat blog ni sampai orang dari seberang-berang pun join sama. Tengok bahasa yang digunakan tu.. heheh Steward John´s last blog ..Harvest Festival 2010 (Contest) ReplyDagangHalal daganghalal.com Says: June 5, 2010 at 1:31 pm Muslim & Muslimat semua, macam tu, marilah semua sokonglah kempen 1Malaysia1Halal anjuran JAKIM. Sila lawati http://www.DagangHalal.com atau sertai http://www.facebook.com/1Malaysia1Halal untuk maklumat terbaru.Replyahmad Says: May 28, 2010 at 2:57 am Assalamualaikum dan salam sejahtera. tuan2 dan puan jgn terkeliru penggunaan tanda Halal ini bukanlah di bawah kuasa JAKIM..tetapi di bawah kuasa Kementerian Perdagangan, Koperasi dan Kepenggunaan Malaysia. Oleh yang demikian haruslah kita selidiki dahulu dengan membaca Akta berkenaan. tuan2 dan puan2 boleh baca di sini http://www.kpdnkk.gov.my/index.php?option=com_content&task=view&id=267&Itemid=306Replytok guru Says: May 27, 2010 at 2:40 pm ROKOK itu Haram!!! ROKOK itu x Halal!!! tapi masih byk org isap >.<! biarlah ape tu halal x halal…isap~!!!Replydenaihati denaihati.com Says: May 27, 2010 at 4:00 pm @tok guru, dah ketagihan nasiblah walaupun badan binasa. Kat akhirat tu cite lain….(lemahkan iman tu)Replycikdayot Says: May 23, 2010 at 7:57 pm emmm…ade sape2 tau kt mane area due kopitiam ni?scara tepat…Replyizzlin izzlinabdulmanan.blogspot.com Says: July 10, 2010 at 1:04 pm @cikdayot, jonker walk kopitiam di melaka – plaza ushawan jln hang tuah while hailam kopitiam ada byk… antaranya kepong baru, tesco extra cheras, sg wang plaza, carrefour bdr tun hussein onn, tesco rawang, tesco shah alam, carrefour bkt rimauReplyshaharil shaharil.com Says: November 21, 2010 at 5:39 pm Banyak jugak cawangan hailam kopitiam ni. shaharil´s last blog ..Contest Mudah dari SyahrilHafizComReplyshahriman Says: May 23, 2010 at 4:27 pm kt dungun byk kopitiam…tlg list kn yg mne satu ade sijil halal..bley?Replyummimama Says: May 19, 2010 at 2:17 pm satu lagi kopitiam yg baru saya nmpk d selangor TAUFIK KOPITIAM…dimiliki olh taufik cafe sdn.bhd….ReplyTrue Fact Says: May 17, 2010 at 3:29 pm kenapa banyak cerita pasal bukan islam kah islam kah? cuma 1 product ianya 101% bukan halal tetapi 95% orang islam sokongnya. Ialah ROKOK, boleh tanya tak adakah itu Halal?ReplyMan Grik Says: May 16, 2010 at 2:47 pm kita dah tahu pengusaha kopitiam adalah bukan islam, kenapa ambil risiko nak makan minum kat situ, nak paksa diaorang sediakan makanan halal dan lain-lain… apakah tak ada pengusaha makanan yg beragama islam dlm negara ni? Siapa yg pendek akal (lebihkurang tak ada akal)!ReplyAnas Mustafah Says: May 14, 2010 at 12:29 pm Kalau betul la sijil tu semua tipu.. apsal tiada tindakan diambil? Jakim tak buat kerja atau bende ni hanya khabar angin yg boleh memenuhi blog? Siapa yg dah siasat betul2?Ambil tindakan kalau sijil palsu dipamerkan..ReplyNadri mohdnadri.com Says: May 10, 2010 at 6:57 pm kepada rakan2 blogger semua, jemputlah bertadang ke Chamek Kopitiam yg mempunyai cawangan di Pasir Gudang, Bdr Seri Alam, Setia Tropika, Bdr Baru Uda, TTDI Jaya. Kopitiam 100% milik muslim, 100% pekerja muslim tempatan, persekitaran yang bersih.jangan lupa mencuba Kopi Chamek (kopi kg + white coffee) yg jauh lebih sedap drp Kopi Old Town. roti bakar yg dibakar menggunakan arang..memang asli & tradisional..http://chamekopitiam.blogspot.com Nadri´s last blog ..Video Surveillance Replymieran Says: May 11, 2010 at 2:18 am @Nadri, jauhnya kt johor..kalau dekat bangi boleh la nk lepak sana..heheheReplyHanisah Says: May 10, 2010 at 1:14 pm Jika ragu-ragu tentang kehalalan produk sesuatu syarikat, boleh cuba semak dengan telefon bimbit anda: Taip HALAL SEMAK [No. ROC] & SMS ke 15888. Maklumat lanjut, http://www.mysms.gov.my.Replydenaihati denaihati.com Says: May 10, 2010 at 5:12 pm @Hanisah, terima kasih informasi yg sangat berguna.Replymieran Says: May 11, 2010 at 2:21 am @denaihati, srg sume pakai sms..mmg senang dan cepat la..bagus btlReplyHanisah Says: May 15, 2010 at 10:50 pm Bagaimana nak rujuk no. ROC? Kebiasaannya no. ROC dicetak bersekali dengan nama syarikat pada pembungkusan bagi produk makanan atau produk-produk lain.Kalau nak dapatkan maklumat terperinci berkaitan sesuatu produk, boleh semak direktori HALAL pada portal HALAL yang disediakan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) melalui url http://www.halal.gov.my Replymieran Says: May 11, 2010 at 2:19 am @Hanisah, owh senang ek skrg..boleh semak guna sms je..canggihReplymee Says: May 9, 2010 at 10:57 pm leepast not ur fren jek… dlu pun my fren pun penah tel jakim tnya pasal product code E10 tp staff jakim ckp tak tahu, n akan cek…afte checking smpai bertahun smpai skrg no feedback..kekadang xfaham, punya la berlambak pakar2 n graduan2 yg mengangur biak dlm bidang agama islam bio tek n sains suma…x kan, xleh amik sorang 2 saintis tuk keje dgn jakim,then leh wat uji kaji brg2 yg xhalal melalui sains..cnth mcm kicap n sos2 yg selalu digunakan dlm masakan.kita leh test melalui ujikaji..teknologi da modern skrg mcm2 leh wat…** xphm dan keliru kdng2 dgn institusi islam..bukan semua tp segelitir shj.. Replymieran Says: May 11, 2010 at 2:22 am @mee, ish boleh plak mcm 2..mcm mana pihak jakim sdri x pastiReplySteward John stewardjohn.com Says: May 11, 2010 at 1:38 pm @mee, Tu pasal.. Ramai jer graduan food science and tech tu. Patut diambil bekerja. Steward John´s last blog ..Shopping in UK Replyleepast Says: May 6, 2010 at 10:58 am assalamualaikum…mmg betol sgt byk restoran di malaysia ni yg ade logo halal YANG BUKAN DARI JAKIM, mmg pelik2, kat food court kebykn shopping complex pon same gak.tp minta maaf la cume nk kongsi sket, dlm bulan lepas rkn sy tlh buat aduan melalui telefon ke jakim, menyatakan sebuah restoran di ss2, petaling jaya. yg menggunakan logo halal yg bukan keluaran jakim. bile ditanya, mereka suruh kami buat aduan di kementerian hal ehwal ape ntah x ingat kt putrajaya, mcm2 la,(seolah-olah nk lepas tangan), bukan suh ape pon, juz check je pon, mcm2 la procedure die, sampai rkan ak ni pon da mls da ckp, boikot je trus tmpt tu x maw pi kerana was2.tp yg sedeynye restoran MURNI ni menggunakan logo bukan keluaran jakim yg mampu menggelirukan org ISLAM. dan bleh dikatakan 80% org yg makan kt situ adelah org ISLAM.so harap logo2 yg x diktiraf ini tidak digunakan lagi, dan harap sgt jakim saman je la mereka yg kuarkan logo palsu. mklm la kbykn prg kdg2 x perasaan, pastu bile da smpi kt kedai, ah baluun je la… Replymieran Says: May 11, 2010 at 2:23 am @leepast, eh mieran selalu gak mkn kt food court shopping complexReplySteward John stewardjohn.com Says: May 11, 2010 at 1:43 pm @leepast, Logo ni mungkin keluar dari kedai tu sendiri.. Sendiri buat dan sendiri print kot.. Steward John´s last blog ..Shopping in UK Replyaduka aduka5.blogspot.com Says: May 4, 2010 at 4:33 pm wallahua’lam.. sy pegi kopitiam yg nmpak ala2 kemelayuan gitu.. mamak ke kopitiam yg dh cnfirm hak milik org bkn mlayu, sy xkan pegi.. even d kemaman ni ada kopitiam haipeng yg memang femes di sini.. skali je jejak.. tu pn nk beli roti.. lps tu x jijakkan kaki lg kt kedai2 org bkn islam.. sori.. mmg anti sgt.. especially restoran or kedai mamak! aduka´s last blog ..Buah Betik Dan Coli Replymieran Says: May 11, 2010 at 2:24 am @aduka, mieran kalau nmpak ada sijil halal mmg masuk je terusReplyaljajawi Says: May 3, 2010 at 12:23 pm Bagaimana kalau makan di kpoitiam yg ada logo Halal Jakim tapi duit tu hasil rasuah? Atau kena tikam ekor? Atau duit curi? Halalkah?Replydenaihati denaihati.com Says: May 10, 2010 at 5:43 pm @aljajawi, tuan badan yang tanya tu pun dah tahu jawapannya.Replymieran Says: May 11, 2010 at 2:25 am @aljajawi, bahaya mcm 2…btl gak kn..x terpk plak hal niReplyaus snap Says: April 30, 2010 at 3:42 pm Pihak kerajaan harus bg support dlm kmudahan & bantuan untuk JAKIM mmbuat penyelidikan dan kemajuan dlm kes soal halal/haram makanan.Ini negara islam…Ia ptut dpndang tinngi..Replymieran Says: April 29, 2010 at 8:11 pm dulu beriya2 nk masuk kt oldtown n kopitiam, tapi skrg x lg semenjak isu ni timbulReplysuryani kamaruddin Says: April 29, 2010 at 2:16 pm yer kekadang pihak jakim kena ambik berat sedikit tentang ni dgn lebih peka lagi kerana ramai orang islam yg tertipu termasuk saya.dulu sy peminat oldtown dan kini tidak lagiReplymieran Says: April 29, 2010 at 8:10 pm @suryani kamaruddin, bercakap mengeenai oldtown x penah lg masuk sana..dulu teringin nk msuk gak tp bila da timbul isu ni da xnk la pg sanaReplySteward John stewardjohn.com Says: April 29, 2010 at 8:13 pm @suryani kamaruddin, Memang selalu dengar Oldtown, tapi tak pernah pula minum dekat sana.. Mungkin tak minat sangat kopi2 ni. Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery Replynikna Says: March 16, 2011 at 10:25 pm sepatutnya fungsi JAKIM lebih tegas.tindakan perlu ada kalau x selamanya org bukan islam memperdayakan kita.Replypenawar stokishpatitiserong.blogspot.com Says: April 24, 2010 at 11:39 am Hahal dan Haram sesuatu makanan dan minuman kita memang perlu diselidiki kerana ia akan menjadi darah daging kita dan akan mempengaruhi kehidupan kita dunia dan akhirat. Pilihlah rangkaian restoran keluaran bumiputera muslimdi HPA seperti RFC (Ganti KFC), Radix Pizza House(RPH) (Ganti Pizza Hurt),ROC, ROR dan RCH. Kunjungi blog saya untuk maklumat lanjut penawar´s last blog ..Perubatan jawi Replymieran Says: April 29, 2010 at 8:08 pm @penawar, yup btl 2..kalau da mkn benda yg haram akan sebati jd darah dging kita..susah gak mcm 2ReplyCody westernfood.yolasite.com Says: April 13, 2010 at 12:08 am Cafe blkg rumah aku tutup sejak kontroversi ni didedahkan. Pebende namanya ntah lupa lak. red2island cafe kot. Pekerja2nya rata-rata bangla. Aku selalu la lalu blkg cafe tu jd nampak la pekerjanya tgh cuci ayam. Aku memang tak pernah singgah kat mana-mana kopitiam. Aku makan kat warung je ataupun kedai mamak.Itupun bukan semua mamak aku masuk. Kalau setakat tengah hari jumaat diaorg selamba je bikin bisnes mmg aku tak singgah. Towkey je islam tak guna jugak. Bukan towkeynya yg masak. Datang sekali sekala je kira duit pas tu nak kata dia jual makanan islam. cheh! Apa-apahal pun aku lebih rela masak sendiri. Tak kira la masakan melayu ke, barat ke. Mana yang org kata sedap aku akan cuba reka versi aku sendiri. Apa yang penting, duit aku jimat, keluarga aku selamat. Cody´s last blog ..Tempat jatuh lagi dikenang – Hutan Lipur Taka Melor Replymieran Says: April 29, 2010 at 8:07 pm @Cody, erm kalau pekerja bangla thu2 sdri la diorg mcm mana..kadang2 kebersihan diri diaorg pn x terjagaReplySakira Says: April 12, 2010 at 3:33 pm Please don’t take any offense in this comment of mine.Why bila sebut pasal kekotoran and logo Halal jer semua nak pinpoint restoran Mamak ? Teruk sangat ker restoran Mamak ?Ada gak restoran Cina, India & Melayu yang gila famous tapi the backside of it is freaking kotor.I perasan many of the comments above pinpointed at restoran Mamak jer. Terserlah ke-racism-an di situ. No offense once again. Sakira´s last blog ..Acer Aspire One Untuk Anda Miliki Percuma. Replymieran Says: April 29, 2010 at 8:05 pm @Sakira, xde isu perkauman di sini bro..erm ikt atas selera masing2 la kn..mieran pn slalu lepak kt mamak..ok jew..ada je sijil halalReplyhambali Says: April 12, 2010 at 12:11 pm nie nak tanya la sket pasal satu cafe yang terletak di sibu ni… yang menggunakan tittle ‘ISLAMIC’ di depan nya.. tetapi sekarang dia punya cook dah mula ada cina.. then cook islam n melayu nya sedikit2 dibuang.. maybe dier nak ambik semua cina kot.. then dier punya supervior orang yang dari negara china yang tak tahu menahu pasal cafe n apatah lagi nak berinteraksi dgn pelanggan2 hanya dgn menggunakan bahasa cina… n apa yang saya tahu pekerja2 china disini tiada permit bekerja d kedai makan..then sijil halal pun tak de,.,hope jais dapat mengambil perhatian di atas kes ini…Replyhambali Says: April 12, 2010 at 12:16 pm sambng yg di atas tu..lupe plak nak nyatakan yang owner kedai tu ada lah chinese so thnks hope ada feed back yang baik dari andaReplymieran Says: May 11, 2010 at 2:28 am @hambali, wah pnjg nya komen..ada sambungan plak ni.ReplySakira Says: April 12, 2010 at 3:19 pm @hambali, Hope JAIS akan amik tindakan gak.Actually dah ada banyak kedai dah sekarang ini menampilkan image dorang as an Islamic one – tetapi realitinya bukan.Like, I am a Mamak. And I realize there are some restoran India yang guna Islamic words on their signboard and then tampil as a kedai Mamak Kononnya Islamic one but the real thing is they are not. Sakira´s last blog ..Acer Aspire One Untuk Anda Miliki Percuma. Replymieran Says: May 11, 2010 at 2:27 am @hambali, kalau mcm 2 kena dptkan kepastian yg btl2 la dr jaisReplyana anoi Says: December 8, 2010 at 2:41 pm senang je…jgn la masok….Replytokguru Says: April 11, 2010 at 1:28 pm o0o >.< o0o – mkn kat rumah paling selamat -ReplySakira Says: April 12, 2010 at 3:21 pm @tokguru, Haa. Saya setuju dengan this statement ! Sebab kita tahu what’s the right one Sakira´s last blog ..Acer Aspire One Untuk Anda Miliki Percuma. Replymieran Says: May 11, 2010 at 2:31 am @Sakira, aah..brang2 masakan kta yg beli sdri dan kta sdri yg sdiakan..tentu selamat d makanReplyCody westernfood.yolasite.com Says: April 13, 2010 at 12:13 am @tokguru, Setuju 100%. Kdg2 teringin gak tgok org mkn sedap je kat kedai. Dia punya pelaris melambai2 je lobang idong aku. Nasib baik aku kawen ngan cikgu masak. hahahah order je apa nak. Teh tarik satu! Cody´s last blog ..Tempat jatuh lagi dikenang – Hutan Lipur Taka Melor Replymieran Says: May 11, 2010 at 2:32 am @Cody, erm yg pakai pelaris 2 plak satu hal..tp yg pakai bnda 2 mmg laku la kdai merekaReplyCody westernfood.yolasite.com Says: May 11, 2010 at 9:11 am @mieran, Agak2 mcm mana JAKIN kategorikan KFC tu halal sedangkan resepi diaorg semuanaya rahsia. Mungkin diaorg cuma uji kewujudan protin babi je dlm makanan. Kalau pakcik sanders tu guna bahan yg dibuat dari haiwan lain mcm lembu, kambing yg tak sembelih dlm resepi rahsia diaorg kira halal ke? Cody´s last blog ..Resepi PERCUMA lagi. Kek Coklat Moist ReplySteward John stewardjohn.com Says: May 11, 2010 at 2:44 am @Cody, Pelaris ni kita kira ‘benda’ yang buat kedai tu laku ker? Steward John´s last blog ..Shopping in UK ReplyCody westernfood.yolasite.com Says: May 11, 2010 at 9:06 am @Steward John, Pelaris ni, kategori black magic atau sihir la. Jual ranting kayu celup tepung pun org ramai dtg beli Cody´s last blog ..Resepi PERCUMA lagi. Kek Coklat Moist ReplySteward John stewardjohn.com Says: May 11, 2010 at 9:20 am @Cody, Bro. very interesting. Saya tak pernah dengar ranting kayu celup sebelum ni. Tapi kalau black magic kena guna untuk melariskan makanan tu memang banyak. Steward John´s last blog ..Shopping in UK ReplyCody westernfood.yolasite.com Says: May 11, 2010 at 9:37 am @Steward John, kekeke contoh je la. tp tak mustahil kan? Banyak pelanggan gelap mata bila kena black magic ni. Mulut kata tak sedap tapi tetap dtg mkn gak Cody´s last blog ..Resepi PERCUMA lagi. Kek Coklat Moist ReplySteward John stewardjohn.com Says: May 11, 2010 at 1:33 pm @Cody, Benda tu pernah dengar juga. Ada juga kes macam tu dekat sini.. Memang tidak dinafikan benda ni ada dekat mana-mana pun. Semata-mata nak tarik pelanggankan.. Tapi perlukah dorang buat macam ni? Steward John´s last blog ..Shopping in UK Replymieran Says: May 11, 2010 at 2:29 am @tokguru, ya sokong,mkn masakan isteri dan mak lagi best,Replytokguru Says: April 11, 2010 at 1:21 pm kfc waktu ptong ayam xde baca-baca pon halal? mcd ade jual babi kat lain negera pon halal? oldtown skrg dimiliki oleh berjaya grp mmg bleh terima halal (psal $$$)?Replymieran Says: May 11, 2010 at 2:33 am @tokguru, eh mcd ada jual babi ek kt luar negara..mana dpt info?x thu la plakReplySteward John stewardjohn.com Says: May 11, 2010 at 2:42 am @tokguru, Sedangkan KFC dekat filipina dah London pun kebanyakkan tak halal. Steward John´s last blog ..Shopping in UK Replymohamad afiq Says: April 9, 2010 at 3:09 pm salam nasib baik ade maklumat seperti ini. dulu selalu gakla minum kt kemaman kopitiam. Skang sah la xde sijil halal tu.Replymieran Says: May 11, 2010 at 2:35 am @mohamad afiq, erm elok la kalau mcm 2..minum kt umah je..bt kopi sdri lg best..kopikir la sdri..hahahaReplyidahbudin Says: December 31, 2010 at 10:48 am betul3… beli pisang goreng ka, kuih lapis ke rm2, balik rumah minum dgn kopi arabica susu kambing. yum yum yum.. fuh… mantop!Replysal Says: April 8, 2010 at 10:15 am kluang railcoffee tu halal tak?ReplySteward John stewardjohn.com Says: April 28, 2010 at 9:49 am @sal, Kena rujuk dengan pihak JAKIM bagi menentukan sama ada kluang railcoffee tu halal ker tak (http://www.islam.gov.my/portal/) Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery Replymieran Says: May 11, 2010 at 2:36 am @sal, erm direct tnya tauke dia la..huhuh..tp kalau tnya da tntu dia jwb halal kotReplyairel yahoo.com.my Says: April 8, 2010 at 2:08 am sebab saya berkerja di killiney kopitiam saya nak tahu lebih lanjutReplydenaihati denaihati.com Says: April 8, 2010 at 12:17 pm @airel, tuan yg bekerja di situ sepatutnya tuan lah bagi maklumat kepada kami.Replymieran Says: May 11, 2010 at 2:40 am @denaihati, aa sepatunya mcm 2 la kn..sblm masuk kerja seeloknya kta sdri selidik dluReplytokguru Says: April 11, 2010 at 1:25 pm @airel, ko gi tanya bos kamu tu dah bayar brp kat jakim.Replymieran Says: May 11, 2010 at 2:41 am @tokguru, hehe..btl 2 kn..erm bos garang kot..takut nk tnyaReplymieran Says: May 11, 20

  7. [...] BloggingPageRankPenulis JemputanReview BlogSEOSocial NetworkContestEnglishIslamHidup Untuk MemberiPenghinaan IslamIsuSemasaEkonomiGadgetGlobalHiburanJenayahKesihatanMasyarakatMotivasiPelajaranPolitikSukanTragediKedaiOnlineOnline IncomeKisah KehidupanAnak-anakIbubapaKeluargaSuami isteriTravelog  Kontroversi Kopitiam Yang tidak ada Sijil HALAL daripada JAKIMApril 8, 2010IsuSemasa, Masyarakat Lebih 11,000 pelawat telah singgah ke entri “Dua Kopitiam yang ada sijil HALAL daripada JAKIM” dan lebih darpada 100 komen, cadangan, pandangan serta kritik telah dikongsikan diruang komen.Aloqmalai : sijil halal JAKIM tu mahal..that’s why, x byk yg mampu utk apply..dan sebab tu gak la, ada kedai2 yg main tampal ja halal,kdg2 siam nya halal pn ada…xtau la bro sejauh mana kebenarannya.Immabastard : Jadi kalau termakan di tempat yang tiada logo halal JAKIM, maknanya termakan benda tidak halal ke? Jadi kalau makan di kedai Muslim (dan bukan semua Kopitiam dimiliki non-Muslim), dijamin HALAL ke? Ini masalah orang Islam. Sibuk atas yang zahir (appearance) macam logo la apa la. Atau bersifat pro-Islam sedangkan kedai Islam itu mungkin penuh kekotoran (macam warung-warung dan stall bulan ramadhan). It’s the haramness that must be proven, idiots. Not the reverse.Bluecrystaldude : yg kat oldtown tu bkn dari JAKIM. but, oldtown is very strict at cleanliness & all that which is required in halal. come on la, kdai makan melayu pun tak bersih la, klu btul2 JAKIM check pun fail jugak. aku pelik la kan ape yg JAKIM nak buat skang ni… nak sibuk2 sgt ngan kopitiam. yg ade2 yg lain tu, yg mlayu jage tu pun kdg2 melecet gak.Mizie : halal bukan dari segi kebersihan tapi.. sumber makanan tu daripada yang haram contohnya : lemak haiwan, xsemestinya babi mungkin dari kura-kura, katak, atau yang xdisembelih cara islam. Ada cafe yg halal spt Secret Recipe walaupun mahal la dari kopitiam yg xder sijil halal jakim.. ala kfc,McD, pizza hut pun ada apply halal jakim why not? apply je la…Dan banyak lagi komen dan pandangan yang memang panas betul nak tahu boleh terus je ke entri Dua Kopitiam yang ada sijil HALAL daripada JAKIM” dan jangan lupa kongsikan juga pandangan bernas  yang boleh menambah baik sistem Sijil HALAL.Pesanan Allah SWT : “Wahai manusia makanlah dari makanan yang HALAL dan baik yang terdapat di bumi, dan baik yang terdapat di bumi dan jangan kamu mengikut langkah-langkah sungguh, setan itu musuh yang nyata bagimu.” Al-Baqarah : 168.Lagi pesanan Allah SWT : “Dan makanlah dari apa yang telah diberikan Allah kepada kamu sebagai rezeki yang HALAL dan BAIK dan bertaqwalah kepada Allah yang kamu beriman kepada-Nya.” Al-Ma’idah : 88.Lebih 40% penduduk Malaysia adalah bukan Islam yang mempunyai hak untuk membuka apa juga konsep restauran yang bersih dan enak dimakan untuk komuniti mereka tanpa boleh dipaksa untuk memohon Sijil HALAL JAKIM. Umat Islam pula mempunyai tanggungjawab sendiri untuk memastikan setiap makanan yang mereka makan adalah HALAL bukan hanya bergantung 100% kepada orang lain untuk menentukan keHALALan makanan yang masuk ke dalam tubuh kita. Bayangkan umat Islam yang menjadi minoriti di sesebuah negara seperti Cambodia, mereka perlu menilai makanan mereka sendiri tanpa badan tertentu untuk menentukan keHALAan makanan mereka.  Walaubagaimanapun tetap menjadi satu kesalahan kepada kopitiam yang memaparkan Sijil HALAL palsu.Cuma ada juga betulnya pandangan dari mizie ni : buat aduan kat jakim bila ada kerjasama bleh la buat tindakan.. polis pun xder report x datang rumah kena samun.Semak status Halal Jakim online dan SMS @ Halal Jakimgoogle_ad_client="pub-7991567685090519";google_ad_slot="5163164796";google_ad_width=300;google_ad_height=250;google_language="en";1Malaysia, al-baqarah 168, al-ma'idah 88, halal, Islam, jakim, kfc, Malaysia, mcd, pizza hut, Secret Recipe, sijil halal, sijil halal jakimSubscribeSubscribe to our e-mail newsletter to receive updates. Related Posts:Kopitiam tipu logo HALAL berdepan hukuman lebih beratDua Kopitiam yang ada sijil halal daripada JAKIMKonvoi Freedom Flotilla di Mavi Marmara diserang Israel – ALLAHU AKBARKluang Rail Coffee Halal Ke?My name is KHAN← Review Game Facebook Melayu : Kesatria PoyosPenutup contest Hidup Berani Untuk Gagal →72 Responses to “Kontroversi Kopitiam Yang tidak ada Sijil HALAL daripada JAKIM”Rizal aryssstore.blogspot.com Says: March 23, 2011 at 1:18 pm Pegi ke HPA..Insyaallah halalReplynadia Says: March 16, 2011 at 4:03 pm salam. Halal bukan sahaja bermaksud makanan yang mengikuti syarat syariah, tapi juga tayyiban iaitu bersih dan selamat. kita sebagai muslim harus mementingkan hal-hal seperti ni sebab apa yang kita makan akan bagi kesan pada ibadah dan kesihatan tubuh badan. makbulnya doa, mudah menghafal pelajaran, kesihatan, semua ini akan berkait dengan apa yang kita consume. hal sijil halal bukan lah suatu yang sukar pon, yuran pensijilan halal kurang dari RM1400 (industri kecil hanya RM200). Dan boleh digunapakai selama 2 tahun. dibahagi tolak, berpalah sangat dengan keuntungan syarikat kan? proses pensijilan pon kurang dari 3 bulan, kita hanya perlu ikut prosedur saja. syarikat yang dapat sijil halal bukan saje boleh memberi keyakinan pada pelanggan, malah boleh tambah lagi market diorang.Replymunir ardi smp3lembang.blogspot.com Says: December 23, 2010 at 4:44 pm Proses pembuatan sertifikasi halal bagi setiap perusahaan yang memproduksi bahan makanan, minuman, obat – obatan, dan kosmetika sangat di pengaruhi oleh latar belakang kultur budaya masyarakat konsumen yang mayoritas beragama islam, dimana mereka nmembutuhkan suatu produk yang memiliki label halal untuk di konsumsi dalam kehidupan sehari – hari mereka.Replymunir ardi smp3lembang.blogspot.com Says: December 23, 2010 at 4:44 pm Oleh karena itu dengan adanya jaminan halal pada setiap produk industri akan mengakibatkan masyarakat merasa terlindungi dari hal – hal yang dilarang menurut ajaran agama islam dan mereka tidak ragu lagi untuk mengkonsumsi dan menggunakan berbagai produk tersebut. munir ardi´s last blog ..Ayo cegah StressReplymunir ardi smp3lembang.blogspot.com Says: December 23, 2010 at 4:45 pm Hal itu juga dapat menghindarkan terjadinya konflik dan gejolak sosial di masyarakat yang berkaitan dengan masalah kehalalan produk yang tidak bisa lepas dari umat muslim.Replymunir ardi smp3lembang.blogspot.com Says: December 23, 2010 at 4:45 pm Disadari bahwa pentingnya jaminan makanan halal di tengah – tengah masyarakat saat ini, sangat perlu didukung oleh sistem dan prosedur sertifikasi dan labelisasi halal halal yang baik dan benar.ReplySteward John stewardjohn.com Says: December 24, 2010 at 11:08 pm Saya salute sangat bro Munir ni.. dalam beberapa saat boleh berfikir dan menaip macam ni panjang..Replymunir ardi smp3lembang.blogspot.com Says: December 23, 2010 at 4:37 pm Menyikapi kasus – kasus yang terjadi dan dengan mengambil pelajaran dari kasus – kasus yang pernah terjadi yang pada akhirnya sangat meresahkan masyarakat. munir ardi´s last blog ..Ayo cegah StressReplymunir ardi smp3lembang.blogspot.com Says: December 23, 2010 at 4:38 pm Sehingga peristiwa ini mendapat respon yang sangat positif dari masyarakat, khususnya golongan masyarakat muslim, mereka menjadi lebih sensitif dan selektif dalam memilih produk yang halal dan bagus untuk dikonsumsi dan dipergunakan sehari – hari.Replymunir ardi smp3lembang.blogspot.com Says: December 23, 2010 at 4:38 pm Pilihan terhadap produk yang benar – benar halal dengan jaminan halal yang diakui oleh pemerintah menjadi standarisasi tersendiri dalam pemikiran masyrakat dalam mengambil keputusan untuk membeli suatu produk. munir ardi´s last blog ..Ayo cegah StressReplymunir ardi smp3lembang.blogspot.com Says: December 23, 2010 at 4:39 pm Akibat dari era globalisasi, pembuatan suatu produksi makanan pangan menjadi semakin kompleks dengan melibatkan bahan – bahan dari berbagai sumber, termasuk di dalamnya bahan produksi makanan yang berasal dari negara – negara maju yang masalah kehalalannya tidak menjadi perhatiaan utama di negara tersebut. munir ardi´s last blog ..Ayo cegah StressReplymunir ardi smp3lembang.blogspot.com Says: December 23, 2010 at 4:39 pm Adanya sertifikasi halal dari pemerintah merupakan suatu jaminan mengenai kehalalan suatu produk makanan, juga jaminan perlindungan terhadap konsumen dalam mengkonsumsi suatu produk makanan, dan untuk memudahkan konsumen dalam memilih produk tersebut. munir ardi´s last blog ..Ayo cegah StressReplymunir ardi smp3lembang.blogspot.com Says: December 23, 2010 at 4:40 pm Maka produsen yang telah mendapatkan sertifikasi halal untuk produknya, wajib mencantumkan label halal pada kemasan produknya. munir ardi´s last blog ..Ayo cegah StressReplymunir ardi smp3lembang.blogspot.com Says: December 23, 2010 at 4:41 pm Kesadaran para produsen untuk mencantumkan label halal pada produknya pada saat ini masih sangat rendah seekali, padahal produksi makanan halal dapat memberikan kontribusi yang sangat signifikan secara ekonomis bagi negara dan penduduknya.Replymunir ardi smp3lembang.blogspot.com Says: December 23, 2010 at 4:41 pm Namun hal ini seolah tidak disadari oleh para produsen industri makanan bahwa konsumen mayoritas adalah umat Islam yang membutuhkan jaminan kehalalan suatu produk yang akan di pergunakan. munir ardi´s last blog ..Ayo cegah StressReplymunir ardi smp3lembang.blogspot.com Says: December 23, 2010 at 4:42 pm Masalah penyediaan produk makanan halal merupakan hal yang sangat penting bagi masyarakat yang dikarenakan mayoritas penduduknya beragama islam, sehingga perlu di dukung oleh perangkat kebijakan pemerintah yang kuat.Replymunir ardi smp3lembang.blogspot.com Says: December 23, 2010 at 4:42 pm Kebijakan yang mengatur tentang industri makanan halal ini harus bisa berpihak kepada masyarakat luas, khususnya umat islam. Sehingga masyarakat merasa lebih aman dan terjamin dalam mengkonsumsi makanan tersebut. munir ardi´s last blog ..Ayo cegah Stressmunir ardi smp3lembang.blogspot.com Says: December 23, 2010 at 4:43 pm Oleh karena itu kebijakan yang di ambil oleh pemerintah perlu dilakukan secara terbuka dan disertai proses sosialisasi kepada para masyarakat produsen dan konsumen.munir ardi smp3lembang.blogspot.com Says: December 23, 2010 at 4:43 pm Hal itu perlu dilakukan agar tidak menimbulkan gejolak dan efek yang negatif di masyarakat sehingga pada nantinya tidak akan merusak kekuatan ketahan pangan nasional.Steward John stewardjohn.com Says: December 24, 2010 at 11:10 pm Tak terkata2 lagi ni bro.. memang hebat bro mengarang komentar begitu panjang dan baik yah..hapacrita hapacrita.blogspot.com Says: October 28, 2010 at 9:17 am “Bluecrystaldude : yg kat oldtown tu bkn dari JAKIM. but, oldtown is very strict at cleanliness & all that which is required in halal. come on la, kdai makan melayu pun tak bersih la, klu btul2 JAKIM check pun fail jugak. aku pelik la kan ape yg JAKIM nak buat skang ni… nak sibuk2 sgt ngan kopitiam. yg ade2 yg lain tu, yg mlayu jage tu pun kdg2 melecet gak.”Geleng kepala bila aku baca komen dia ni.Dia ni paham ke tidak maksud halal dan haram?Haram ni bukan setakat babi ja.Wine…cuka yang pelik-pelik diorang guna kat dapur tu..pun haram jugak kalau tak kena spesifikasi.Tu tak termasuk bahan perisa lain yang entah guna dari makhluk apa tak tau la.Payah kalau terlebih pandai ni.Haha..Cuba bagi dia makan babi yang dah basuh dengan sabun bersih-bersih.Tengok dia hadap ke tidak.Manusia manusia…. hapacrita´s last blog ..Sampai tak tau nak kata apa.Lawa sungguh.Replymunir ardi smp3lembang.blogspot.com Says: August 23, 2010 at 4:08 am pastilah akan menjadi kontroversi kalau tak logo halalReplyAzidin Nordin Says: June 11, 2010 at 10:41 pm Salam..slama ni aku xpnh pun g mana2 kopitiam sb mmg aku ragu dgn kehalalan nyer tp ramai melayu islam yg berbangga dgn kedai2 bgini…moden kunun. jaga status…standard..bgaya..tp hantam saja lah..halal ke x…tgk melayu islam lain msk…korg pun msk sama jamu slera. mmg aku xpnh paham dgn standard fikiran sbgini pemilik kedai kopom islam ke x msk ttp msk! janji kedai selesa…ada tv besar…mahal sikit xpe…byk kedai2 bkn islam yg top dsebabkan pelanggannya melayu islam.DAH KAYA KAN???ReplyCapi Says: June 10, 2010 at 7:27 pm Salam semua. u all disini. boleh saya utarakan fakta saya pula? apa yang saya ketahui setelah belajar dan belajar ttg isu haram dan halal nih.apabila sesuatu yg halal itu dicampur dgn yg haram, then ia haram la kan? but bagaimana restoran/hotel/pub/clubbing dan yg sewaktu dgn yer, jual makanan bertradisi org melayu dan mungkin halal. cuma disertakan dengan arak dan mungkin hiburan terlampau?HALAL ker? dan terpapar pula logo halal? dan tempat2 yer shopping complex bertaraf antarabangsa? dan ia merata di seluruh malaysia?adakah jual arak dan hiburan ituh termasuk dalam pakej logo HALAL?Replypengguna Halal Says: June 2, 2010 at 1:49 am Salam semua.. ni hanya lah pandangan dr sy. Halal haram sesuatu permis makanan tu bukan terletak pada kebersihan. tp bahan yg digunakan..cara masakan serta tukang masak tu sendir.. sy tgk ada persoalan ‘belum tentu kedai org islam tu halal walaup takada logo halal’.. apa yg sy tahu kalau mengikut slam… kita di galakkan utk makan makanan yg dimasak org org islam .. kedai org islam dah tentu tukan masak jug ailam.. kalu dia bahan2 masakan tentunya dia akan cari yg halal… kebanyakakn kopitiam susah nak dpt sijil halal sebab.. kebanyakaan tukan masak dia adalah warga asing yg bukan islam.. tu sebabnya… sijil halal JAKIM tak mahal cuma procedure JAKIm yg org tak nak ikut.. kebanyakan kopitiam skrg gunakan sikil halal yg dibeli dari syarikat swasta.. mura jer.. rm2k dah leh dpt sijil halal.. tu yg banyak kopitiam beli jer… company tu bukan nyer dtg check cam JAKIM buat.. di jual jer.. nama pun business… so yg jd mangsa . kita ni laa… pengguna2 islam…Replydenaihati denaihati.com Says: June 2, 2010 at 10:06 am @pengguna Halal, ramai yg nak mudah sahaja untuk ikut akal fikir logik bukan fikir akhirat.ReplyHanan Says: June 1, 2010 at 12:25 pm Coca-cola Halal ke?Replynapiesha Says: May 21, 2010 at 12:00 pm adeh,saya selalu makan kat old town..tak sangka tak halal…myesal…tak nak g kopitiam dh.. ReplyTony Says: April 28, 2010 at 4:47 pm zaman skarang susah nak cari makanan yg halal…inilah penghujung dunia…. MC´s last blog ..[GAMBAR] Jom Pekena Asam Pedas Gajah Di Afrika! Replyzuriey zuriey86.blogspot.com Says: April 28, 2010 at 4:24 pm kena titik beratkan pasal halal dan haram ni. jangan smpai makanan haram tu jadi darh daging kita pula nnti zuriey´s last blog ..Jangan mudah terpedaya… ReplyAlan bicyclehighway.com Says: April 26, 2010 at 2:32 am @fiezaradzi, setuju ngan saudari ni..pihak jakim perlu perketatkan lagi syarat2 utk dpt sijil halal..skrg snang sgt org nk tipu sjil halal niReplyMichelle Says: April 20, 2010 at 10:31 am @fiezaradzi, setuju ngan saudari ni..pihak jakim perlu perketatkan lagi syarat2 utk dpt sijil halal..skrg snang sgt org nk tipu sjil halal niReplyMC cursedstory.blogspot.com Says: April 18, 2010 at 2:49 pm zaman skarang susah nak cari makanan yg halal…inilah penghujung dunia…. MC´s last blog ..[GAMBAR] Jom Pekena Asam Pedas Gajah Di Afrika! ReplyCody westernfood.yolasite.com Says: April 14, 2010 at 1:51 am Ada ke kopitiam yg belum dpt sijil halal, jakim bagi tempoh untuk memohon. Kalau dah tak mohon tu maknanya dia pun tau kopitiam diaorg tak halal. Mana yg tampal logo palsu tu saman je la terus. Terang-terang cuba memperdaya umat islam. Cody´s last blog ..Resepi PERCUMA lagi. Kek Coklat Moist ReplyIncik RestNrilekS restnrileks.com Says: April 18, 2010 at 12:17 pm @Cody, penguatkuasa menggunakan logo secara tidak sah sepatutnya diambil secara serius supaya orang respek dengan pendirian orang islam. Setuju dengan pendapat hang : )Replyvervain Says: April 12, 2010 at 3:17 pm mkn mhal pn…tp sje mls nk aply sbb byk peraturan n kperluan… peniaga yg berkiblatkn duit mmg xnk lame2…tkt rugi…tp org lain 2 yg dpt aply ok jew… sape2 marah sbb jakim isukn pasal halal haram…dipersilakn pegi negara jiran mkn kt sane…xrugi malaysia ilang org mcm 2….xreti syukurReplykulanz kulanzsalleh.com Says: April 10, 2010 at 11:45 pm Betul ke nak dapat sijil halal kena bayar mahal? Tak tahu pula.. kulanz´s last blog ..Kembali dengan Mode Blogging Replymohdisa blog.mohdisa.com Says: April 11, 2010 at 5:51 pm @kulanz, Kenapa perlu bayar mahal-mahal ya? mohdisa´s last blog ..Hidup Untuk Memberi : Jom Menang Acer Aspire One ReplySakira Says: April 12, 2010 at 1:16 am @kulanz, Saya pun tak tahu juga ! Ingatkan apply and maybe pay sikit – dapat terus the sijil. Hmm. Sakira´s last blog ..Acer Aspire One Untuk Anda Miliki Percuma. ReplyIncik RestNrilekS restnrileks.com Says: April 18, 2010 at 12:16 pm @Sakira, mungkin mahal tu juga disebabkan kemudahan makmal (mungkin dihantar ke pihak ke tiga atau jakim sendiri mengesahkan makanan – selain dari kebersihan).Mahal atau sebenarnya berpatutan? Berpatutan kalau nak sepenuhnnya diiktiraf kesahihan halalnya sesebuah premis (tempat + penyediaan makanan+bahan makanan?).Makanan organik lebih mahal dari makanan biasa.Di luar negara, premis yang memerlukan kebersihan yang diwajibkan memang kena melabur di dalam infrastruktur..Ntah, aku pun tak pasti, mahal tu memang patut atau berpatutan dengan sebabnya. Sekadar pendapat yang tak berdasarkan fakta.. ReplyIncik RestNrilekS restnrileks.com Says: April 10, 2010 at 10:47 pm Isu ni sebenarnya kalau lihat BRO DH macam nak utarakan isu sikap.Makan di kedai kopitiam tuu halal atau tidak lebih kepada sikap kita yang ambil mudah tentang pemilihan di tempat makan.Incik RestNrilekS suka melihat isu ini sebagai “Kalau tak makan di Kopitiam yang belum tentu ada sijil halal, apakah resah dan dunia kita seolah-olah gelap dan tidak trendy tidak mengikut perkembangan gaya makan terkini? ”Kenapa perlu bising bila dapat tahu Kopitiam tersebut tidak halal dan kahirnya disebarkan melalui emel perkara2 yang tidak enak.Mudah sahaja – the choice is in your hand and within your choices come the packages. Anda ada pilihan untuk makan di tempat lain.Tentang restoran melayu atau islam yang kotor? itu adalah isu berbeza.Dan makan di restoran melayu (beragama islam) yang tidak memaparkan sijil halal adalah keputusan yang lebih baik berbanding makan di kopitiam yang status nya tidak diketahui empunyanya dan halalnya walaupun terdapat pekerjanya adalah orang islam .Setuju dengan pendapat Mizie : Restauran yang bersih itu tidak semestinya halal.Terus terang tak pernah pun makan di kopitiam sebab rasa memang tak perlu dan tak rasa rugi apa2 pun kalau seumur hidup tak pernah makan di kopitiam.Bila keluar isu kopitiam yang tidak halal, akhirnya yang melatah pun orang islam juga Incik RestNrilekS´s last blog ..Blogging is No Longer Fun Replymohdisa blog.mohdisa.com Says: April 11, 2010 at 5:49 pm @Incik RestNrilekS, Isu ini juga boleh dikaitkan dengan perasaan hasat dengki. Betul tak bro? Tak boleh tengok orang maju sedikit, pasti ada perkara yang ditimbulkan untuk menjatuhkan orang itu. Susah hendak diperkatakan.Macam iklan ubat gigi dulu. Ubat gigi apa yang mula-mula mengatakan ubat gigi halal, nak lawan colgate gunakan halal. Baru colgate keluarkan halal. Macam-macam kerenah orang melayu ni. mohdisa´s last blog ..Hidup Untuk Memberi : Jom Menang Acer Aspire One ReplyIncik RestNrilekS restnrileks.com Says: April 11, 2010 at 6:11 pm @mohdisa, hasad dengki pun boleh juga : )Cakap tentang hasad dengki, orang kita memang suka berdengki-dengki, nak nak yang dengkinya suka pakai benda tuju2 ni.. ishhhhh Incik RestNrilekS´s last blog ..Blogging is No Longer Fun ReplyDya nizuijinhaihaoma.blogspot.com Says: April 10, 2010 at 5:53 pm dya slalu lepak n mkn kt old town kt cyber ni….dh dpt taw hal mcm ni nk pegi lagi pn dh rase serba salah..huhu… Dya´s last blog ..FabuLOVE Giveaway Replyzuriey zuriey86.blogspot.com Says: April 28, 2010 at 4:25 pm @Dya, baik tak payah pergi lagi.. Banyak lagi tempat makan lain yang boleh kita pergi zuriey´s last blog ..Jangan mudah terpedaya… ReplyDya nizuijinhaihaoma.blogspot.com Says: April 28, 2010 at 5:13 pm @zuriey, yelah, kt cyberjaya ni byk kut tmpat lain yg best & dijamin halal..huhu, kene explore lebih lagi la ni.. Dya´s last blog ..Sami Yusuf ReplySteward John stewardjohn.com Says: April 28, 2010 at 4:58 pm @Dya, Bagaimana pula dengan cafe2 terkenal yang lain? Belum tentu logo Halal yang dipamerkan dikedai tu memang betul datangnya dari pihak JAKIM. Tengok2 diprint sendiri Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery ReplyDya nizuijinhaihaoma.blogspot.com Says: April 28, 2010 at 5:14 pm @Steward John, tulah pasal, kalau camni ssh2 sgt baik msk sdr la umah..mmg gerenti halal hehe…mkn kt luar pn sbb xreti msk mknn yg kita nk mkn tu keke. Dya´s last blog ..Sami Yusuf ReplySteward John stewardjohn.com Says: April 28, 2010 at 5:23 pm @Dya, Setuju sangat.. masak dari rumah lagi bagus.. sudah pun jimat, kebersihan tidak boleh diragui lagi.. Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery ReplyDya nizuijinhaihaoma.blogspot.com Says: April 28, 2010 at 6:04 pm @Steward John, hehe…kita pakat2 jadi chef kt umah sdr, ssh sgt nk mkn kt luar huhu. skill pn ade, makan pn sdap, jimat pn jimat..hehe Dya´s last blog ..Sami Yusuf Replytunseripasola Says: April 9, 2010 at 3:16 pm assalamualaikum…. barang yang halal penting kalau nak ibadat di terima ALLAH…kalau makan benda bersih tapi haram…tak guna jugak…. daging babi kalau di basuh bersih bersih kauorang nak makan ker???… so LU PIKIR LA SENDIRI…..Replyzuriey zuriey86.blogspot.com Says: April 28, 2010 at 4:42 pm @tunseripasola, betul tu.. sapa la nak makan babi tu agaknya.. zuriey´s last blog ..Jangan mudah terpedaya… Replymatjoe matjoe9498.blogspot.com Says: April 9, 2010 at 12:16 pm mahal sgt ke sijil halal. ke tokey cina nk tunjuk mcm bagus xde sijil halal org melayu masih makan kt kedai dierorang matjoe´s last blog ..Lebih Berpengaruh dari Azizi Ali Reply~yangbaik~ yangbaik.blogspot.com Says: April 9, 2010 at 10:59 am apa yang penting adalah kesedaran kita sendiri untuk membuat keputusan dan memilih yang terbaik untuk kita dan keluarga kita berlandaskan prinsip hidup sebagai umat Islam. Allahhu Akbar! ~yangbaik~´s last blog ..Doa buat sahabat … (anggaplah aku yang terlupa) ReplySakira Says: April 12, 2010 at 1:11 am @~yangbaik~, I sokong dengan that statement of yours.Looks can always be deceiving, anyone can have the logo. Kita yang kena pilih the right one ikut our instinct and kepercayaan. Sakira´s last blog ..Acer Aspire One Untuk Anda Miliki Percuma. Replyx-po mohdhafizuddin.com Says: April 9, 2010 at 10:18 am negara islam, tp still ada prob cmni..pelik tulReplySakira Says: April 14, 2010 at 12:24 pm @x-po, Sama jer dengan isu penggunaan kalimah Allah. Negara lain yang ada umat Islam takde pula isu-isu sebegitu. Sigh~Replyaak aak08.blogspot.com Says: April 8, 2010 at 8:26 pm semalam tgk aduan rakyat…uwekkkk….mmg tak lalu nk makan…ada kedai yg mmg cun bila masuk…tapi rupanya kat blakang…perggghhhh…tak sanggup nk tgk… aak´s last blog ..Edisi Khas… ReplySakira Says: April 12, 2010 at 1:09 am @aak, Actually kan; banyak gila kedai yang memang cun-cun belaka. But bila you take a full visit in that restoran, mulalah you jumpa apa yang you tak patot jumpa kalau dah makan dah kat sana. Hehe Sakira´s last blog ..Acer Aspire One Untuk Anda Miliki Percuma. Replymohdisa blog.mohdisa.com Says: April 8, 2010 at 6:07 pm kalau cakap sijil halal dari jakim, mcm mana pula dengan kedai makan melayu. dah confirm halal ke? aku pun tak bape faham dengan sijil halal dari jakim ni. mohdisa´s last blog ..Mari Bermain Facebook Games Kesatria Poyos ReplyIncik RestNrilekS restnrileks.com Says: April 10, 2010 at 10:37 pm @mohdisa, rasanya soalan hang dengan apa yang diutarakan di dalam blog ni dua benda berbeza.Alamak nak terangkan panjang pulak. hehe Incik RestNrilekS´s last blog ..Blogging is No Longer Fun Replymohdisa blog.mohdisa.com Says: April 11, 2010 at 2:24 am @Incik RestNrilekS, asal pula berbeza? maksud aku, adakah semua restoran dikenakan sijil halal? pernah tak ko pegi makan restoran melayu ada tampal halal? susah nak jumpa bukan, itu yang aku maksudkan. dan pastikah restoran melayu kita itu benar-benar halal? kalau kita kaji balik, mana asal makanan yang kita makan. boleh confirm tak makananan itu benar-benar halal? bila difikirkan betul-betul, ko takkan jumpa jawapan dia melainkan ko sendiri yang sembelih kambing, ayam, lembu dan tangkap ikan di laut masak sendiri. baru kita tahu itu benda halal dan tak perlukan sijil. betul tak? mohdisa´s last blog ..Hidup Untuk Memberi : Jom Menang Acer Aspire One ReplyIncik RestNrilekS restnrileks.com Says: April 11, 2010 at 2:29 am @mohdisa, ahaks, memang la betul.. pendapat hang, aku faham ko utarakan isu tutapi aku jawab dari pandangan lain. Tuu kat bawah aku bagi pandangan dah. Incik RestNrilekS´s last blog ..Blogging is No Longer Fun ReplySakira Says: April 12, 2010 at 1:06 am @mohdisa, That is exactly what mamat/minah Immabastard Sakira´s last blog ..Acer Aspire One Untuk Anda Miliki Percuma. ReplySakira Says: April 12, 2010 at 1:08 am @Sakira, . . . said. (I tertinggal one word in that comment. Sigh~) Sakira´s last blog ..Acer Aspire One Untuk Anda Miliki Percuma. Replyfiezaradzi fiezaradzi.com Says: April 8, 2010 at 5:08 pm tul.. halal haram ni bukan sekadar kebersihan.. sumber tu perlu halal dulu..mgkin sistem permohonan halal ni boleh dimudahkan, bukan dicepatkan kot.. baru dpt tarik pengusaha utk mohon sijil..lagi satu utk mudahkan pngguna mgkin satu sistem semakan yg sentiasa udpate utk tentukan halal ke tak produk tu.. wpun skg mmg dh de sistem sms tu.. ok la..lagi satu wujudkan satu pasukan yg mana leh sentiasa buat pemantauan di setiap negeri pada syarikat2 yg de sijil halal ni..ni cdngan la kan.. fiezaradzi´s last blog ..Selamat Untukku, Selamat Buat Semua ReplyIncik RestNrilekS restnrileks.com Says: April 10, 2010 at 10:35 pm @fiezaradzi, memang setuju dengan pendapat. Dipermudahkan segala urusan di dalam permohonan sijil pertamanya.Yang keduanya, dipermudahkan perolehan maklumat oleh orang ramai agar umat islam lebih peka dan tidak tersuluh suluh hanya mendengar kata-kata di sana-sini. Incik RestNrilekS´s last blog ..Blogging is No Longer Fun ReplyIncik RestNrilekS restnrileks.com Says: April 10, 2010 at 10:51 pm @fiezaradzi, ohh lupa, selain dipermudahkan, logo itu juga harus mempunyai ciri-ciri tertentu yang bukan hanya boleh dicop atu dicetak begitu sebarangan seperti yang berlaku di dalam kes serbuk maruku yang ada di dalam berita sebelum ni (kotor dan cara pembungkusan yang boleh dipertikaikan) Incik RestNrilekS´s last blog ..Blogging is No Longer Fun Replymieran Says: April 14, 2010 at 6:08 pm @fiezaradzi, setuju ngan saudari ni..pihak jakim perlu perketatkan lagi syarat2 utk dpt sijil halal..skrg snang sgt org nk tipu sjil halal niReplyAzidin Nordin Says: June 11, 2010 at 11:16 pm @fiezaradzi, perketatkan bermaksud..Sijil dipaparkan dihadapan kedai.Bahan2 masakan juga dibeli bekalan dari pembekal islam.Pekerja2nya terdiri dari pekerja2 islam.Kebersihan kedai juga diberi perhatian.Dan diharap juga kiranya dapat pengguna2 islam yg perihatin membeli secara mudah dan murah alat pengesan untuk menentukan keaslian sijil halal yg dipaparkan.ReplyTrackbacks/Pingbacks Kopitiam tipu logo HALAL berdepan hukuman lebih berat | Denaihati – May 26, 2011 [...] PDNKDP, Ismail Sabri Yaakob denda yang lebih tinggi RM250,000.00 akan dikenakan kepada pengusaha Restauran dan Kopitiam apabila didapati bersalah menipu logo HALAL. Hukum yang lebih berat akan dapat dilaksanakan setelah [...] Kaki Komplen Malaya » Melayu Buang Bayi yang lebih Jahiliah daripada Jahiliah – August 24, 2010 [...] umat Islam, Malaysia Petikan Berita Harian Online : “Seramai 17,303 anak luar nikah…Kontroversi Kopitiam Yang tidak ada Sijil HALAL daripada JAKIM Lebih 11,000 pelawat telah singgah ke entri “Dua Kopitiam yang…Kemana arah tuju MELAYU part [...] Leave a ReplyClick here to cancel reply. Name (required) Mail (will not be published) (required) Website [...]

  8. [...] DAH MENGAKU SALAH JE NI!!!SAMA-SAMALAH KITA FIKIRKAN NI.Semak status Halal Jakim online dan SMS @ Halal JakimTERKINI1. TENGOK LAPORAN PENGESAHAN JABATAN AGAMA ISLAM JOHOR @ ROHAIZAD dot com2. 19/5 : Tiga [...]

  9. [...] terkini pembaca boleh lansung melayari blog Yanmieonline.Semak status Halal Jakim online dan SMS @ Halal Jakim [...]