SELSEMA BABI : Pencegahan lebih baik daripada Rawatan

Spread the love

Berita terkini “Seorang wanita hamil lebih 8 bulan menjadi korban ke-68 wabak selesema A (H1N1) di negara ini, sementara jumlah kes terbaru pula meningkat tinggi sehingga 569 kes dalam tempoh 24 jam.” Mengikut WHO Asia Tenggara adalah kawasan kedua tertinggi korban H1N1 iaitu seramai 106 orang.

Wabak Selsema Babi tiada penghujungnya dan dilaporkan keadaan akan menjadi parah pada musim tengkujuh bulan Oktober, November dan Disember. Sudahkah kita bersedia??

Selain daripada menjaga kesihatan mengikut aturan yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan, aku nak cadangkan beberapa tips.

1. Gunakan Habbatus Sauda berterusan kerana kajian di China telah membuktikan bahawa Habbatus Sauda boleh meningkatkan daya tahan tubuh… (Boleh lah order di Saudacare).
2. Tidur dalam GELAP kerana sel-sel tubuh akan memulihkan secara sendiri (dengan izin Allah) di dalam GELAP.
3. Sentiasa pakai wangi-wangian tanpa alkohol kerana virus bersifat ultrasonik yang akan tewas kepada infrasonik yang ada pada wangian. (Bolehlah order ODP dari Zul kot….heee).
4. Sentiasa berWUDHU apabila kita keluar dari rumah. BERWUDHU insyallah lebih POWER daripada pakai topeng muka. Bukankah berWUDHU itu juga membersihkan tubuh seperti dicadangkan oleh KKM yang akan membersihkan luaran dan dalaman. Jadi  WUDHU + Topeng tambah power.
5. Solat Malam walaupun hanya sunat Witir 1 rakaat, insyallah akan dipelihara keluarga dari segala bencana. Ketika berlaku wabak Taun yang hebat di Indonesia pada awal 1940an, apabila wabak menyerang satu-satu kampung kesemua penduduk akan mati kecuali mereka yang solat Malam (Kisah Benar ni).
6. Baca Al-Quran kerana dalam Al-Quran ada ayat-ayat Syifa dari ALLAH swt untuk memelihara kesihatan manusia.

Kalau ada tambahan tips dari teman-teman sila kongsikan untuk kita sama-sama amalkan. Apa pun segalanya dengan kehendak ALLAH swt. Seandainya setelah mengamalkan kehidupan dan amalan yang baik tetapi masih juga terkena H1N1 maknanya itu atas kehendak Allah swt dan seandainya kita meninggal kerana H1N1 insyallah kematian kita itu adalah Syahid kecil.

Fadhilat Amal : Hadis yang diriwayatkan oleh Muslim melalui Uthman bin Affan : “Sesiapa yang berwudhu lalu mengelokkan wuduknya, keluarlah dosa-dosanya dari tubuhnya sehinggaka ia keluar daripada hujubg-hujung jar.”

[ad#Mangga 300]


Spread the love

46 Comments

  1. “Pola tersebut dapat dilakukan dengan mencuci tangan dengan air bersih dan sabun sesering mungkin. Jika batuk atau bersin, perlu menutup hidung dan mulut dengan tisu, dan membuang tisu itu di tempat sampah atau menggunakan masker

   1. pola hidup sehat sebagai antisipasi penyebaran flu babi, penting pula bagi orang untuk menjaga jarak sedikitnya satu meter dengan orang lain yang menderita sakit flu. Jika mengalami gejala flu segera ke klinik terdekat, dan tinggal di rumah untuk beristirahat.

    1. Bagi orang yang sudah dinyatakan positif menderita flu babi diharapkan mereka menggunakan masker serta melakukan isolasi diri selama masa inkubasi, yakni sekitar 7-14 hari agar virus tersebut tidak menyebar lebih luas lagi
     Curahan rasa Bang Iwan @ ..Hari Aids Sedunia 2010My Profile

     1. pada dasarnya tubuh manusia mempunyai kemampuan menghancurkan benda-benda asing yang masuk ke tubuh termasuk virus. Jika daya tahan kuat, virus tidak akan menjangkiti, tetapi jika daya tahan lemah, virus akan mudah menjangkiti.

      1. tamiflu pada dasarnya merupakan obat untuk influenza secara umum. Namun, penggunaan yang berlebihan dapat menimbulkan resistensi, sehingga tamiflu harus digunakan secara tepat dan melalui resep dokter.

  1. Padahal khasiat dan manfaat habbatussauda telah lama di sebutkan oleh Nabi Muhammad Sholallahu Alaihi Wassalam, Beliau bersabda : ‘ Gunakanlah (konsumsilah) Habbatussauda’, karena didalamnya terdapat obat untuk segala macam penyakit kecuali kematian. (HR. Bukhori dan Muslim).

   1. Tanpa disadari perkembangan terapi modern dewasa ini ternyata tidak sepenuhnya mampu meyembuhkan beberapa penyakit, bahkan obat-obatan yang sekarang beredar sebagian ada yang menyimpan efek samping yang membahayakan tubuh manusia.

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!