Eyriqazz vs Denaihati idea kreatif

Assalamualaikum dan Salam 1Dunia, cabaran SEO Eyriqazz vs Denaihati dah tamat pada 31/8/12 tinggal menunggu keputusan sahaja. Cabaran SEO Eyriqazz vs Denaihati ini memang sangat mengejudkan sebab tak pernah pulak Bro Eyriqazz minta kebenaran apatah lagi nak bayar loyalti menggunakan nama Denaihati.

Memang terharu sangat di atas kesudian Bro Eyriqazz menggunakan keywords Denaihati untuk cabaran SEO secara tak lansung mempromosi blog Denaihati. Jadi jangan risau Bro Eyriqazz pasti tak akan terima resit tuntutan loyalti daripada aku. Aku memang tabik dengan blog Eyriqazz yang sentiasa sahaja dapat macam-macam projek baru. Semua ini hasil kreativiti Bro Eyriqazz.

Mengurus blog memang kena kreatif dan sensitif dengan pesekitaran barulah boleh melangkah jauh dan boleh bersara awal seperti Abangensem.

Ramai yang bagi komen tak ada idea nak menulis blog. Kepada yang selalu kering idea boleh baca komen-komen dalam entri “Idea untuk Blogger” banyak perkongsian yang boleh dijadikan panduan untuk menulis entri baru.

Sebenar bukan susah sangat menulis entri baru terlalu banyak idea ada di sekeliling kita. Contohnya Bro Eyriqazz menggunakan Denaihati sebagai projek cabaran SEO. Blog Rakan Blogger boleh menjadi sumber inspirasi untuk kita menulis dan menganjurkan contest yang penting kita kena rajin explore.

Blogger Kacak Malaysia Sumber Inspirasi

Aku beberapa kali menulis hasil idea dari bacaan di blog lain yang penting jangan copy paste. Kita boleh kembangkan idea mengikut rasa HATi kita sendiri. Contohnya entri “Suami Curang Ketika Mengandung” dihasilkan setelah membaca entri di blog Kujie2.com. Dan paling baru menulis entri “Bersara Awal Untuk Jadi Kaya” terhasil setelah membaca entri Abangensem. Pernah juga menulis entri “Jiran Hamilkan Isteri” setelah terbaca kisahnya di blog Zulkbo.com.

Selain daripada itu komen Rakan Blogger di entri-entri tertentu juga boleh dijadikan idea untuk menulis entri contohnya entri “Pesanan Sifu untuk jadi Blogger yang Berjaya‘ dimana aku menjawab beberapa soalan dan komen dalam bentuk entri.

Perbualan dengan kawan-kawan di dunia nyata pun boleh dijadikan idea menulis entri contohnya entri “Takut untuk Berjaya” tetapi tak perlulah kita dedahkan identiti sebenar. Ha ha ha sebab tu sekarang ramai kawan-kawan aku akan pekena aku … mereka akan kata “kisah ni mesti akan keluar kat blog Denaihati”. Aku senyum je …. Entri “Israk Mikraj siapa yang takut dengan peringatan” juga kisah dari kawan-kawan.

Boleh juga dapat idea menulis entri daripada berbagai isu di Facebook contohnya entri “Bila MARAH buat apa” yang mendapat respond baik daripada pembaca dan boleh menjadi panduan hidup.

Ni sebahagian daripada tips blogging yang boleh aku kongsikan. Yang penting kena kreatif pasti tak ketandusan idea. Cuma kekadang datang mood malas nak menulis biarkan jangan dipaksa. Fokus pada aktiviti dunia nyata yang boleh mengembalikan kesegaran minda yang sudah kepenatan mengadap laptop.

Kekadang kita tidak perlu menjadi terlalu complicated untuk menjadi seorang Blogger.

Siapa agaknya pemenang cabaran SEO Eyriqazz vs Denaihati?

---

  1. Ide entri seringkali didapatkan dari sahabat-sahabat blogger yang lain
    Entri terbaru Blog Keperawatan – Mendidik Anak Dalam KandunganMy Profile

  2. Adakah pengumuman pemenang kontes ini…?
    Entri terbaru Blog Keperawatan – Keutamaan Hikmah QurbanMy Profile

  3. memang sangat kreatif.. salute
    Entri terbaru Mak Dara – HONG KONG GetawayMy Profile

  4. sayangnya sbb terlepas due date. padahnya apabila selalu buat keje last minute….huhu
    Entri terbaru sha – Live Blog. Audition Money DropMy Profile

  5. dah tak lama dah nama pemenang akan terpapar hihi
    Entri terbaru budak felda – Buat Blog Kerana DuitMy Profile

  6. mmg kita ptt sentiasa tgk cetusan idea entry2 drpd blogger2 lain utk kupas isu2 yg boleh kita ketengahkan utk entry br.
    idea slalunya byk dtg drpd komen2 org. tips ni saya pon slalu gunapakai dan alhamdulillah walaupon xhebat sambutan tp berkesan. :)
    Entri terbaru Ekspresi Ruang – Hamilton Scotts: Memparkir Kereta Mewah Di Aras 14 Kondominium Serendah RM24 JutaMy Profile

  7. Hehe..siapa lah agaknya yang bertuah tu kan???untung badang..emmm
    Entri terbaru Hafizul – Pengalaman Membina Pondok KecilMy Profile

  8. semakin ramai saja dunia online
    Entri terbaru agen herbalife – Agen Herbalife TasikmalayaMy Profile

  9. persaingan dalam kontes semakin berat aja, hanya yang master saja yg bisa mengikutinya
    Entri terbaru cara diet aman – Agen Herbalife TasikmalayaMy Profile

  10. Sebenarnya Contest SEO Eyriqazz Vs Denaihati ini agak berat kerana. Pesaing yang hebat. Antaranya Forblogger.net dan Ciktom.com mereka merupakan sebuah laman blog yang mempunyai authority yang tinggi.
    Entri terbaru ProfHariz – Eyriqazz Vs Denaihati : Blogger MalaysiaMy Profile

  11. Hehehe..idea tu bole dtg kalau kte explore..
    Tak pun cuba duplikasi entri2 lain.
    Atau gabung2 kan entri dri blog lain..

    Saya selalu dpt idea dari pembacaan blog DH

    tq

  12. Seringkali mengikuti perkembangan kedua-dua blog Denaihati dan Eryqazz. Dua-dua blog pilihan aku.
    Entri terbaru RIS-FAMILI – Amin Berpuasa dan Berhari RayaMy Profile

  13. Q banyak belajar dari keduanya

  14. Dari segi format SEO sudah dipatuhi tetapi masih belum tersenarai Top 10. Saya menghormati bagi mereka yang berjaya meletakkan diri di 1st page Google.

    Adakah saya berputus asa? Tidak. Saya akan terus berusaha memperlengkapkan ilmu blogging.

    • Ada yang tidak berani memasuki pertandingan SEO ini kerana berasa kerdil dan ilmu yang tidak seberapa.

      Kalau tidak dimula langkah pertama bagaimana hendak menolak diri untuk belajar ilmu SEO. Bila sudah terlibat sudah pasti kita akan mengkaji pesaing dan cuba memperbaiki ilmu blogging.

      Kalah dan menang adat permainan tetapi yang penting ilmu dan pengajaran dipelajari dari pertandingan SEO adalah price less.

Artikel pilihan...close