Earth Hour : Perubahan Iklim Bumi akibat Badai Matahari

Sempena Earth Hour yang disambut setiap 27/3 diseluruh dunia, aku nak berkongsi kisah Badai Matahari. Baru-baru ini dunia heboh dengan movie 2012 yang mengisahkan bahawa dunia akan dilanda “Badai Matahari” pada tahun 2012 yang mengakibatkan perubahan iklim dunia yang terlampau. Cuba kita hayati maksud  2 ayat Al-Quran di bawah yang mungkin boleh memberi kesedaran kepada kita :

Ia bertanya (secara mengejek): “Bilakah datangnya hari kiamat itu?” (Jawabnya) “Maka apabila pemandangan menjadi berpendar-pendar. Dan BULAN HILANG CAHAYANYA (kerana cahaya matahari yang terlalu terang ketika itu membuatkan bulan tidak kelihatan- seperti pada waktu tengah hari). Dan matahari serta bulan DIHIMPUNKAN BERSAMA (apabila matahari mula menelannya).”- (Al-Qiaamah: 6-9)

Apabila matahari DILINGKARI CAHAYANYA (dan hilang lenyap-terpadam). Dan apabila bintang-bintang gugur berselerak”- (At-Takwiir: 1)

Flare di Matahari

Menurut ahli fizik, badai Matahari akan terjadi ketika adanya flare dan Corona Mass Ejection  (CME). Apa itu Flare? Flare adalah ledakan besar di atmosfer Matahari yang dahsyatnya menyamai 66 juta kali ledakan bom atom Hiroshima. Sedang CME adalah sejenis ledakan sangat besar yang menyebabkan lontaran partikel2 berkecepatan tinggi yakni sekitar 400 km/saat. Fenomena ini akan mengakibatkan perubahan aliran elaktrik dan graviti bumi yang akan mengubah iklim bumi.

Telah kelihatan kerosakan di darat dan di laut disebabkan perbuatan tangan manusia, kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian daripada balasan perbuatan buruk yang mereka telah lakukan supaya mereka kembali insaf.” –  (al-Rum: 41)

Semuga perkongsian ini akan menambah iman kita, insyallah.
[ad#HTML]

Comments

 1. says

  Meski perlu diwaspadai, badai itu tidak sampai menghancurkan peradaban di muka bumi. Yang paling dirasakan adalah perubahan iklim yang sanget ekstrem.

 2. says

  Isu yang kedua adalah tentang masalah sistem jaringan listrik yang saling ketergantungan yang dukungan kehidupan modern kita, seperti masalah air dan penanganan limbah, masalah infrastruktur logistik supermarket, masalah pengendalian gardu listrik, pasar keuangan dan lainnya yang tergantung pada listrik.

 3. says

  Ketika badai matahari kuat menyerang, umat manusia di bumi akan menghadapi dua masalah besar. Pertama, adalah tentang masalah jaringan listrik modern sekarang.
  Entri terbaru Bang Iwan – Madame XMy Profile

  • says

   Saya quite kan yang pernah saya cari dekat internet

   “Jaringan listrik modern sekarang pada umumnya menggunakan tegangan tinggi untuk mencakup daerah lebih luas,”

   Adakah Listrik tu dimaksudkan dengan elektrik?

 4. says

  Para ahli mengatakan, ketika aktivitas badai matahari aktif, akan terus menerus terjadi pembakaran dan peledakan pada sunspot, pada saat sejumlah besar sinar ultraviolet dilepaskan akan menyebabkan densitas lapisan ionosfir di atas angkasa bumi meningkat mendadak, menyerap habis energi gelombang pendek, sehingga gelombang pendek sinyal radio terganggu.

 5. says

  Namun demikian, ada beberapa ahli yang menyatakan pandangan yang berbeda, mereka mempertimbangkan dampak badai matahari terutama terkonsentrasi di luar ruang angkasa, dan karena efek rintangan medan magnetik bumi dan atmosfir, pengaruh gangguannya tidak akan terlalu nyata terhadap kehidupan di bumi.

 6. says

  Terlepas prediksi itu akan terbukti benar atau tidak, tapi sampai detik ini, manusia belum bisa menjangkaunya secara ilmiah lewat pembuktian yang akurat.
  Entri terbaru Bang Iwan – Madame XMy Profile

Trackbacks

 1. Earth Hour : Perubahan Iklim Bumi akibat Badai Matahari | Denaihati…

  Sempena Earth Hour yang disambut setiap 27/3 diseluruh dunia, aku nak berkongsi kisah Badai Matahari. Baru-baru ini dunia heboh dengan movie 2012 yang mengisahkan bahawa dunia akan dilanda “Badai Matahari” pada tahun 2012 yang mengakibatkan perubahan i…

 2. Earth Hour : Perubahan Iklim Bumi akibat Badai Matahari | Denaihati…

  Sempena Earth Hour yang disambut setiap 27/3 diseluruh dunia, aku nak berkongsi kisah Badai Matahari. Baru-baru ini dunia heboh dengan movie 2012 yang mengisahkan bahawa dunia akan dilanda “Badai Matahari” pada tahun 2012 yang mengakibatkan perubahan i…