Cara tingkatkan total komen di blog

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, ramai kawan-kawan tanya macam mana nak dapat komen yang banyak untuk setiap entri. Pada permulaan denaihati.com pun melalui pengalaman yang sama hanya 1-2 komen je yang singgah untuk setiap entri. Antara teman setia yang rajin meninggan komen adalah zuls, rizal dan azizwan. Ucapan terima kasih untuk kalian walaupun sekarang dah jarang kelihatan tapi aku yakin masih jadi silent reader dan mencelah bila perlu.

Pepatah ada berkata “success never come over nite”. Jangan kecewa kalau 3-4 bulan pertama blog anda tak dapat sambutan sangat. Semua blogger yang dah Top melalui pengalaman yang sama, kalau tak percaya tanyalah ariffshah.com atau kujie2.com.

Berikut beberapa tips berdasar pengalaman aku yang boleh meningkat komen di blog anda :

1. Rajin tinggalkan komen di blog newbie sebabnya diaorang pun nak byk kan komen maka selalunya mereka akan melawat balas blog kita dan tinggalkan komen.

2. Rajin tinggalkan komen yang berkualiti di blog yg top dan pastikan jadi top 5 commentor setiap bulan, insyallah sebahagian peminat blog tersebut akan singgah blog kita. Contohnya sekiranya anda rajin tinggalkan komen di yanmieonline.com pasti akan ada beberapa peminat blog yanmieonline.com yang beribu itu akan singgah ke blog anda.

3. Set kan sistem komen di blog anda dengan commentLuv  jadi kawan-kawan suka nak tinggalkan komen sambil mempromosi entri terbaru mereka.

4. Tinggalkan komen anda di blog yang mempunyai setting commentLuv dengan secara tak lansung anda mempromosi entri terbaru.

5. Paling penting balas setiap komen yang ditinggalkan kerana pengomen akan rasa komen mereka dihargai seperti yang dibuat oleh kebanyakan blog terkenal seperti ariffshah.com, kujie2.com, azuanrazi.com, myjazmanie.com, kulanzsalleh.com dan lain-lain. (Inilah antara kelemahan aku sebab tak semua komen aku dapat reply jadi harap sangat kawan-kawan tolong juga reply komen terutama yang sesekali sekala singgah sini).

6. Guna sistem autorespond dimana setiap kali kita membalas komen pengomen akan diberitau melalui email jadi sudah pasti mereka akan bertandang kembali untuk melihat apakah jawapan balas kita dan biasa mereka akan menambah komen mereka.

7. Kalau ada modal buat contest top commentor setiap bulan. Hadiah bukan semestinya mahal mungkin boleh sekadar pre paid top atau produk yang simple tapi menarik.

Kalau ada tips yang lain harap sangat teman-teman blogger lain boleh tambahkan diruang komen untuk jadikan rujukkan kepada blogger baru. Ingat success never come over nite.

[ad#nuffnang336]

168 Comments

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!