Buat Duit dengan blog hanya dari Iklan

Assalamualaikum dan Salam 1Dunia, seronok baca komen entri penulis jemputan “Iklan di blog : Nak guna N ke tak?“. Entri ini telah berjaya menarik ramai silent reader untuk mengupas isu dan memberi pandangan secara ikhlas. Komen yang berkualiti boleh menjadi inspirasi untuk entri blog kepada yang berminat seperti Zulseffort dan mungkin ada yang lain tapi tak termasuk dalam radar.

Banyak isu yang dibincangkan antaranya isu tak pandai menulis blog mengikut teknik SEO yang betul. Bukan berat sangat sebenarnya nak menulis mengikut cara yang betul cuma kekadang kita tak ada masa nak mencari ilmu. Aku pernah berkongsi entri teknik menulis blog cara aku di entri “Ajarkan aku menulis“. Kak Jie juga pernah berkongsi entri bertajuk “Cara Mendapat Pembaca Setia Blog” dan En. Titan juga menulis dalam entri bertajuk “Cara Mengatasi Masalah Update Blog“. Semua ada cara menulis tersendiri tetapi asas penulisan hampir sama untuk menjadikan sesebuah blog mesra Google dan mesra pembaca setia.

Bagaimana membina blog yang baik

Sekadar gambar hiasan – kredit : topseopicks.com

Isu yang lebih berat dalam komen-komen tersebut terutama kepada Blogger baru berpendapat Pendapatan Blog hanya daripada IKLAN sahaja sehingga ada yang kecewa apabila tidak mendapat duit yang banyak daripada iklan N. Persepsi ini mesti dibetulkan dan pasti lebih daripada 200 Blogger yang telah menghadiri seminar buat duit dengan blog (SBDdB) telah mengetahui ada banyak cara untuk buat duit dengan blog.

Mungkin komen daripada Irsah boleh dijadikan inspirasi kepada kita semua :

Dipetik “Kalau anda masih terikat dengan N, anda takkan dapat peluang dengan syarikat yang lain sebab N ni memang agak territorial dan company lain tak suka cari pasal. Mereka cari blogger yang tak paparkan iklan daripada syarikat N…..” Jika di ikutkan mana2 sykt pun akan teritorial, berkemungkinan terhad eksklusitiviti mereka ketika mengikat kontrak/projek dengan bakal advertisers demi menjaga kepentingan masing2..

Bagi kami adalah sebaliknya.dalam isu ini. Pasang atau tidak jenama “N” tetap menerima imbuhan yg sama. Projek reviews dan adverts tetap diterima dari jenama “N”, syarikat mahupun individu dari berbagai arah. Kenapa? Diterangkan/bermula pada POIN #2 oleh saudara Ariff. Cuma mungkin cara kami membuat advert atau penulisan yg tidak terlalu spesifik terhadap sesuatu produk dan perkhidmatan yg membolehkan kami menarik berbagai projek ulasan reviews yg berkenaan niche kami.

 

Kami menerima jemputan oleh jenama “N”, namun semuanya tidak dilaksanakan/ditolak secara baik (kerana lokaliti event, masa dan demi menjaga kepentingan klien2 kami juga). Namun tetap menerima jemputan lagi dari jenama “N”, menunjukkan mereka tidak prejudis mahupun “memilih” ataupun dasar populariti sesebuah blog, dsbnya. Jenama “N” ingin bersaing dan kekal kompetitif dalam industri mereka dan mengkaji setiap blog yang diberikan peluang tersebut (it’s all about the target and business! IMHO)

Berfikir di luar kotak, kaji pesaing/sahabat blogger anda, hala tuju amat penting seperti disarankan. Setiap post dipublish samada berbentuk personal mestilah ada kaitan dengan niche anda juga. Ini menambahkan seri blog anda kelak serta memikat pembaca/advertisers serta sentiasa kekal relevan dan kompetitif.

Namun langkah2 awal memulakan arena blog-ing haruslah diterapkan dahulu, seperti dikongsikan A-Z di Denaihati (samada oleh penulis jemputan mahupun admin sendiri) kerana ia adalah asas, “seperti mendirikan rumah seharusnya bermula dengan tiang yg kukuh….”

Blog telah terbukti boleh menjana pendapatan lumayan kerana sudah ramai yang berjaya menjadikan Blogger sebagai kerjaya profesioal terutama di luar negara. Blogger mesti berfikir di luar kotak untuk bersaing dengan ratusan ribu Blogger yang lain. Blog itu sendiri mesti kukukh dan kuat jenamanya. Nasihat dari Top Blogger ini kena ikut :

Encik Titan : Baik, K,I atau N atau G, atau GA, atau B, C, J sekalipun, hangpa semua kena buat kerja. Pemalas, memang tak dapat apa-apa.

Ingat nak buat duit dengan blog bukan hanya IKLAN sahaja tapi ada banyak cara lagi seperti buat duit dengan affiliate dan semua itu perlukan ilmu. Jangan malas nak cari ilmu dan jangan lokek nak keluar sedikit modal untuk pulangan berganda. Ada masa terluang selongkar blog kawan-kawan yang dah berjaya baca entri-entri lama tips untuk berjaya yang pernah mereka kongsikan.

Kongsikan cara anda buat duit dengan blog selain daripada iklan.

---

  1. Masih kekal dengan N. Alhamdullilah setakat ni rezeki masuk walaupun tak masyuk lagi
    Entri terbaru Fadzi Razak – Berbuka Puasa Dengan Uncle JackMy Profile

  2. Memang akan dapat satu hasil yang lumayan kalau kita ada cukup ilmu untuk buat dengan yang banyak hanya daripada pengiklanan
    Entri terbaru Afifi Shamsuri – Cantik jelita dan tampil berseri dengan Placenta White By NikkoMy Profile

  3. kgm just fikirkan duit melalui pengiklanan..blog hny sebagai medium utk buat duit..
    Entri terbaru JMR – Waroeng Iga One Utama hidang ribs sambal hijau sedap.My Profile

  4. aq bgung gmna y blogku bsa mnghsilkn uang

Trackbacks

  1. […] industri blog. Samada ilmu tersebut adalah ilmu teknikal blogging, ilmu cara menulis artikel, ilmu buat duit dengan blog ataupun ilmu berbentuk perkongsian pengalaman, semuanya bagus untuk aku cernakan demi menjadikan […]

  2. […] – Semangat tu tetap ada untuk terus belajar cara tingkatkan prestasi blog & buat duit dengan blog. Terima kasih pada semua yang sudi tegur saya dalam “Segmen – Saya Mahu […]

  3. […] Cerita pasal semak trafik blog aku kurang setuju dengan komen Eddie di entri “Buat duit dengan blog hanya dari iklan“ […]