Balik Kampung Petronas bagi Ang Pow RM2000

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, setiap kali perayaan pasti Rakyat Malaysia akan berbondong-bondong balik kampung. Balik Kampung sudah menjadi budaya unik yang diamalkan Rakyat Malaysia tidak kira apa bangsa Melayu, Cina, India dan lain-lain. Cuma sedikit malang kadar kemalangan juga meningkat di musim perayaan dan ramai yang terkorban di jalanraya terutama penunggang motor. Bayangkan betapa sedihnya keluarga yang sedang menunggu tiba-tiba mendengar berita gembira bertukar menjadi berita sedih.

Setiap kali perayaan ramai yang ternanti-nanti video menarik daripada Petronas. Best juga menonton video sempena menyambut tahun baru Cina 2012 yang bawa pesanan “Balik Kampung” atau “Coming Home All Around The World”. Semangat pulak nak balik kampung setelah melihat video Petronas, teringat ibubapa siapa lagi nak ziarah mereka kalau bukan kita anak-anaknya. Harta dunia ini kalau nak dikejar tidak pernah akan cukup masanya tetapi ibubapa kita suatu hari pasti akan meninggalkan dunia ini … tak kan masa tu baru nak menyesal.

Balik kampung tu rajin-rajinlah snap gambar yang cantik-cantik tak kiralah dengan smartphone, ipad, galaxy tap, kamera biasa atau kamera DSLR yang canggih tu. Petronas menganjurkan pertandingan photography sempena balik kampung tahun baru Cina. Ramai tu Rakan Blogger yang ada kamera DSLR jadi bila lagi nak gunakan skil tu, ni lah masanya. Aku pun tengah berusahaa membaca syarat-syarat penyertaan yang telah ditetapkan oleh Petronas, nampaknya macam tak susah je. Cerita banyak pun tak gunalah baca je kat Facebook Petronas sebab hadiah yang disediakan pun banyak katogeri. Mana tahu rezeki anak-anak dapat juga kita Ang Pow RM2000 dari Petronas.

Melihatkan senarai hadiah ni membuatkan aku tambah bersemangat nak balik kampung sambil snap gambar dengan menggunakan iPhone 4S yang tidak pernah mengecewakan aku. Kualiti gambar silap-silap boleh lawan kamera DSLR tu … heeee jangan marah ya saja nak bagi geram pada peserta final contest gadget impian.

BERHATI-HATI DI JALANRAYA JANGAN SNAP GAMBAR, BERTWITTER DAN BERFACEBOOK SAMBIL MEMANDU … BAHAYA TU!!! JANGAN AMALKAN SIKAP BURUK PEMANDU SEPERTI YANG DIAMALKAN OLEH SEGELINTIR PEMANDU MALAYSIA.

Comments

Trackbacks