Pemain bolasepak Wild Boars terperangkap dalam Gua Tham Luang

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Gempar seketika dan menjadi perhatian dunia tatkala Piala Dunia 2018 berlangsung, 12 orang pemain bola sepak serta seorang pembantu jurulatih terperangkap di sebuah gua di Thailand.

Pasukan bolasepak Moo Pa (Wild Boars) terperangkap dengan jurulatih berusia 25 tahun mereka, Ekaphol Chantawong, dalam gua Tham Luang enam kilometer di jajaran Gunung Doi Nang Non.

Kesemua mereka itu ditemui di dalam gua oleh penyelam penyelamat British pada Isnin, kira-kira 4km (2.5 batu) dari pintu masuk gua. Berumur antara 11 dan 17, mereka tergolong dalam kelab bola sepak yang dikenali sebagai Wild Boars dan kesemuanya terperangkap semasa lawatan dengan jurulatih. Ia mengambil masa sembilan hari untuk mencari mereka dalam kedalaman dan kegelapan bawah tanah.

Kronologi dan peta Gua Tham Luang

 1. Pintu utama ke gua enam batu. Basikal dan kit bola sepak ditemui selepas seorang ibu melaporkan anaknya hilang pada 23 Jun 2018. Anak remaja bolasepak Wild Boars ke sana dengan jurulatih mereka selepas sesi latihan. Tanda di luar memberi amaran terhadap memasuki gua semasa musim hujan.
 2. Kawasan tapak penyelamatan awal didasarkan pada ruang berhampiran pintu masuk gua. Operasi ini dihalang oleh air banjir yang semakin meningkat, yang dipercayai memaksa anak-anak remaja itu terus ke dalam jaringan gua-gua sempit dan laluan.
 3. Monk’s Junction, 1,500 meter dari pintu masuk, telah dilalui penyelamat pada 1 Julai 2018. Mengubah keadaan cuaca dan mengepam membantu mengurangkan paras air dan meningkatkan penglihatan, membolehkan penyelam memperbaiki tali panduan.
 4. Kawasan tanah tinggi yang dikenali sebagai Pattaya Beach adalah tempat penyelamat mula-mula berharap pasukan itu dapat ditemui. Tetapi apabila mereka sampai pada 2 Julai 2018, penyelamat mendapati ‘pantai’ juga dibanjiri.
 5. Anak-anak lelaki itu kemudiannya berada jauh lebih jauh, berteduh di sebuah kawasan yang dikelilingi oleh air, 2km (1.24 batu) dari pintu masuk utama dan sehingga 1km di bawah permukaan. Selepas penemuan mereka oleh dua penyelam gua pakar dari Inggeris, Wild Boars telah dikunjungi oleh para penyelamat dan penyelamat lain yang membekalkan makanan dan air.

Senarai nama mangsa Gua Tham Luang

 • Chanin Vibulrungruang, 11 tahun (nama pangilan : Titan)
 • Panumas Sangdee, 13 tahun (nama pangilan : Mig)
 • Duganpet Promtep, 13 tahun (nama pangilan : Dom) – kapten Wild Boars
 • Somepong Jaiwong, 13 tahun (nama pangilan : Pong)
 • Mongkol Booneiam, 13 tahun (nama pangilan : Mark)
 • Nattawut Takamrong, 14tahun (nama pangilan : Tern)
 • Ekarat Wongsukchan, 14 tahun (nama pangilan : Bew)
 • Adul Sam-on, 14 tahun
 • Prajak Sutham, 15 tahun (nama pangilan :Note)
 • Pipat Pho, 15 tahun (nama pangilan : Nick)
 • Pornchai Kamluang, 16tahun (nama pangilan : Tee)
 • Peerapat Sompiangjai, 17tahun (nama pangilan : Night)
 • Pembantu jurulatih Ekapol Chantawong, 25 tahun (nama pangilan : Ake)

Bagaimana mangsa dikeluarkan dari Gua Tham Luang?

Pegawai awalnya berfikir kumpulan ini mungkin tinggal di mana berada sehingga musim hujan berakhir dan itu boleh bermakna bulan bawah tanah. Mereka juga telah meneroka sama ada mereka boleh mengebom ke dalam gua, dan juga menjelajahi gunung itu dengan cara lain.

Tetapi dengan musim hujan baru bermula, telah jelas bahawa banjir yang mula-mula memerangkap mereka hanya akan menjadi lebih buruk pada hari-hari yang akan datang.

Mangsa yang terperangkap akan dibawa satu demi satu, dengan masing-masing disertai oleh dua penyelam dalam proses yang dapat berlanjut hingga sekurang-kurangnya beberapa hari ini. Seorang doktor dengan pengalaman menyelam gua lebih awal masuk ke dalam bilik dan meluluskannya untuk operasi itu.

Usaha untuk mengepam air keluar dari gua itu kelihatan telah membuahkan hasil dan dikatakan dapat dilalui di beberapa bahagian laluan 1.7km antara ruang ketiga dan tiang di mana pasukan itu dijumpai berlindung pada 2 Julai lalu.

Setakat ini, empat anak lelaki dari 13 orang yang terperangkap di gua di utara Thailand itu telah dikeluarkan dalam operasi lapan jam dramatik yang akan diulang pada hari ini. Mangsa pertama muncul dari gua pada pukul 5.40 petang, diikuti 10 hingga 12 minit kemudian. Selepas itu, ketiga dan keempat pada pukul 7.40 malam dan 7.50 malam.

Kemaskini terkini : Semua 12 lelaki dan jurulatih bola sepak Wild Boars yang terperangkap di dalam Gua Tham Luang selama 17 hari telah selamat dikeluarkan.

34 Comments

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!