Pameran Artifak Rasulullah SAW dan Para Sahabat kini di Muzium Negeri Kedah

Assalamualaikum dan Salam 1Dunia,

Datangnya Islam kepada kita mengingatkan kita betapa gigihnya Nabi Muhammad SAW selaku nabi akhir zaman yang mahu memastikan syiar Islam tersebar ke seluruh dunia. Pengorbanan yang baginda lalui jauh lebih hebat dengan kehidupan kita yang penuh dengan pelbagai perkara yang menggugat iman.

Rukun Iman yang keempat adalah Percaya kepada Nabi-nabi dan Rasul-rasul. Beruntunglah kepada sesiapa yang sentiasa berselawat ke atas Nabi Muhammad SAW pada setiap hari kerana cukup banyak kebaikan dan rahmat apabila berselawat. Walaupun kita tidak dapat berjumpa dengan Rasulullah, namun ingatan dan berimannya kita kepada baginda adalah pada setiap hari.

Justeru, Kerajaan Negeri Kedah melalui Lembaga Muzium Negeri Kedah akan menganjurkan buat julung kalinya Pameran Pendidikan Tamadun Islam Mendahului Zaman, Artifak Rasulullah SAW dan Para Sahabat RA yang akan dipamerkan di Muzium Negeri Kedah. Sebanyak 27 artifak peninggalan Nabi Muhammad SAW dan Para Sahabat RA yang boleh kita melihat, mempelajari dan menghayatinya bahawa kesemua itu pernah dipegang dan digunakan oleh baginda.

Belian tiket Pameran Artifak di www.tamadunislam.com

Sokongan daripada Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah cukup memberangsangkan dan pameran ini juga adalah usahasama di antara Lembaga Muzium Negeri Kedah, Dragon Heart Sdn Bhd dan Galeri Warisan M.A.R.

Pameran yang cukup bermakna ini akan dirasmikan oleh YAB Dato’ Seri DiRaja Menteri Besar Kedah Darul Aman pada 27hb Mac 2017 di Perkarangan Muzium Negeri Kedah. Promosi juga bersiaran di AM Live Astro, Malaysia Hari Ini TV3, dan juga KedahFM.

Antara artifak peninggalan Rasulullah SAW yang akan dipamerkan adalah seperti rambut baginda, penutup makam, capal, cop mohor, tapak kaki, serban dan pelbagai lagi termasuklah pedang para sahabat baginda. Selain itu, terdapat juga Kiswah Pintu Kaabah, Kunci Kaabah, Al Quran emas, jam matahari dan batu yang tertera ayat Al Quran.

Artifak-artifak ini dibawa khas daripada pemegang koleksi peribadi yang datang dari luar negara seperti Turki, India, Syiria, Mekah dan Madinah.

Busur Panah yang digunakan untuk pelepasan perang
Salah satu Tongkat yang digunakan oleh Rasulullah SAW

Untuk ke pameran tersebut perlulah membuat belian tiket secara atas talian di www.tamadunislam.com bagi memudahkan urusan dan hanya tebus di kaunter tebusan pada sepanjang pameran berlangsung. Bayaran masuk ke pameran ini adalah seperti berikut:

Dewasa (16 tahun ke atas) : RM20.00
Kanak-kanak (6 tahun – 15 tahun) : RM10.00
Pelajar sekolah (beruniform)
Pelajar IPTA (beserta kad pelajar)
Warga emas (60 tahun ke atas)
OKU
Kanak-kanak (6 tahun ke bawah) : Percuma

Pameran Rasulullah SAW dan Para Sahabat RA

Jangan lepaskan peluang untuk datang beramai-ramai ke Pameran Artifak Rasulullah SAW dan Para Sahabat RA di Muzium Negeri Kedah. Belian tiket secara atas talian di www.tamadunislam.com dan terus ke pameran artifak.

63 Comments

  1. Seronok bila mengikuti laman instagram Pamerak Artifak dan sudah lebih dari 33,000 pengunjung datang menyaksikan pameran Artifak Rasulullah S.A.W. ini di Masjid Shah Alam. Alhamdulillah semoga ramai lagi yang akan hadir ke pameran tersebut.

  2. Rasulullah jadi ikutan terbaik yang patut kita jadikan contoh teladan.
    Dari perkataan, perbuatan serta diam nabi semua nye jadi ikuan torbaik..
    Bila tengok artifak nabi…makin rindu sungguh pada baginda..

    Allahumma solli ‘ala saidina muhammad

  3. Mengingatkan kembali pada zaman Rasulullah, bahwa pada zaman dahulu mengajak kebaikan itu memang sulit butuh perjuangan. adanya bukti peninggalan pada masa beliau diharapkan kita ikut merasakan perjuangan dan meneruskan program perjuangan beliau, menyempurnakan ahlak manusia kembali ke jalan yang benar.

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!