Jadual Piala Dunia 2018 waktu Malaysia

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pasti di Malaysia dan di seluruh dunia amnya mempunyai peminat sukan bola sepak. Dan antara acara yang ditunggu-tunggu dalam sukan bola sepak adalah Piala Dunia. Pada tahun 2014, Jerman telah muncul sebagai juara dengan menundukkan Argentina dengan jaringan 1-0 pada masa tambahan.

Tahun ini, Piala Dunia FIFA 2018 akan menjadi Piala Dunia FIFA ke-21, sebuah kejohanan bola sepak lelaki antarabangsa yang dijadualkan berlangsung pada Jun 2018 di Rusia. Ini akan menjadi Piala Dunia yang pertama diadakan di kawasan bekas Kesatuan Soviet.

Kejohanan pusingan akhir akan melibatkan 32 pasukan kebangsaan, termasuk negara tuan rumah, dengan andaian format semasa pusingan akhir dikekalkan. Perlawanan Akhir dijangka berlangsung di Stadium Luzhniki, Moscow.

Jadual Piala Dunia 2018 waktu Malaysia

Jangan risau dengan Piala Dunia 2018, sudah pasti akan menjadi buruan peminat bola sepak yang sanggup menonton perlawanan-perlawanan hebat.

Rusia selaku tuan rumah akan memulakan perlawanan pada hari pembukaan dengan perlawanan menentang Arab Saudi. Kemudian pada hari berikutnya, Portugal akan menghadapi Sepanyol di BBC dalam perlawanan perlawanan peringkat kumpulan.

Sebanyak lapan kumpulan dengan empat negara bagi setiap kumpulan akan bertarung bagi merebut piala yang berprestij itu. Lapan kumpulan itu adalah  seperti berikut :

Kumpulan A: Russia, Saudi Arabia, Egypt, Uruguay
Kumpulan B: Portugal, Spain, Morocco, Iran
Kumpulan C: France, Australia, Peru, Denmark
Kumpulan D: Argentina, Iceland, Croatia, Nigeria
Kumpulan E: Brazil, Switzerland, Costa Rica, Serbia
Kumpulan F: Germany, Mexico, Sweden, South Korea
Kumpulan G: Belgium, Panama, Tunisia, England
Kumpulan H: Poland, Senegal, Colombia, Japan

Perlawanan pertama :

Perlawanan kedua :

Perlawanan ketiga :

Manakala seterusnya pusingan 16, suku akhir, separuh akhir, Play-off  tempat ketiga dan terakhir Final Piala Dunia 2018 yang dijadualkan pada 15 Julai 2018.

Setiap perlawanan adalah amat penting

Fifa membuat 8 kumpulan untuk jadual Piala Dunia FIFA 2018. Setiap kumpulan mempunyai 4 pasukan di dalamnya. Sebanyak 48 perlawanan akan dimainkan di peringkat kumpulan. Setiap pasukan akan bermain 3 perlawanan. Pasukan teratas setiap kumpulan akan bermain untuk peringkat kalah mati.

Seterusnya, round of 16, suku akhir, separuh akhir dan Akhir adalah bahagian peringkat kalah mati. Ini adalah peringkat penting bagi setiap pasukan di peringkat ini jika satu pasukan kalah 1 pertandingan pasukan itu akan ditendang keluar daripada Piala dunia Fifa Rusia 2018.

Moscow adalah ibu negara Rusia sebab itulah untuk edisi Piala Dunia FIFA Rusia 2018, kita bandingkan zon waktu Malaysia dengan zon waktu tempatan Moscow. Terdapat perbezaan waktu 5 jam antara ibu kota Rusia Moscow dengan waktu Kuala Lumpur. Moscow menggunakan UTC + 3 zon waktu. Malaysia menggunakan UTC + 8 zon waktu. Contohnya jika di Moscow waktu 18:00 maka di Malaysia ia akan menjadi pukul 23:00.

Di Malaysia, Astro akan menjadi salah satu syarikat hak penyiaran yang akan membawakan Piala Dunia 2018 ke Malaysia.

Siapakah pasukan pilihan anda tahun ini?

48 Comments

  1. Semasa Piala Dunia 2014, boleh julang piala dunia. Kesian Germany pada esid kali ni kan. . Tapi dalam piala dunia 2018 peringkat kumpulan pun dah tak lepas..

  2. Piala dunia kali ini bukan milik bintang-bintang ternama bole sepak dunia untuk beraksi di pentas final… Pasukan-pasukan gergasi bola sepak seperti Brazil, Germany, Portugal, Argentina, Spanyol tak perform…
    Curahan rasa Anuar @ ..Carta Top 10 – Nov 2018My Profile

  3. Bila musim piala dunia memang selalu tak cukup tidur… Hahaha… Lebih-lebih lagi bila pasukan yang kita sokong ada game waktu awal pagi..

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!