Harga Bitcoin terkini Ringgit Malaysia

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar sahabat pembaca setia dan juga yang pertama kali terjumpa blog ini. Dah baca ke entri sebelum ini “hukum duit digital bitcoin“. Kali ini Abang nak berkongi harga terkini bitcoin yang menjadi carian ramai.

Mohon seminit LIKE page kami yang penuh dengan ILMU untuk jadi top 10 Malaysia! Klik Sini

Bitcoin diperkenalkan pada tahun 2008 oleh pencipta bayangan yang dikenali dengan nama Satoshi Nakamoto. Tujuh tahun yang lalu, satu bitcoin bernilai hanya US $ 0.003, Bitcoin telah meningkat sebanyak 771% dalam tempoh tiga tahun yang lalu untuk mencecah paras tertinggi sepanjang masa sebanyak US $ 3,000 baru-baru ini. Nilai Bitcoin telah melipatganda 879,999 kali sejak 2010.

Harga Terkini Bitcoin (Ringgit Malaysia)

Jika anda membeli US $ 5 untuk sekeping bitcoin tujuh tahun yang lalu, nilainya sekarang sudah menjadi lebih kurang US $ 4.4 juta. Terdapat 21 juta bitcoin yang ada, dan setakat ini, hampir 70% daripada mereka telah dilombong menggunakan alat berteknologi tinggi.

Di Malaysia, perdagangan bitcoin adalah aktiviti yang tidak dikawal dan tidak diiktiraf oleh Bank Negara. Di negara-negara lain, pihak berkuasa mula mengesahkan penggunaan bitcoin. Jepun, sebagai contoh, telah mengenal pasti cryptocurrency sebagai kaedah pembayaran, sementara Filipina mengiktiraf pertukaran bitcoin sebagai syarikat pengiriman wang. Demam cryptocurrency telah melanda China, yang mempunyai bilangan terbesar pelombong di dunia. Di India, apabila kerajaan memutuskan untuk menghentikan duit kertas 1,000 dan 500 rupee, terdapat peningkatan sebanyak 50% dalam perdagangan Bitcoin.

Harga Bitcoin terkini (USD)

Penganalisis Bitcoin, Kay Van-Petersen dari Saxo Bank meramalkan bahawa harga bitcoin boleh mencecah US $ 100,000 setiap satu dalam masa 10 tahun. Bayangkan kalau kita ada 10 keping bitcoin sekarang, berapa nilainya 10 tahun nanti.

Di Malaysia pemerhati mula menggambarkan persamaan antara konsep duit digital dengan banyak skim pelaburan tanpa izin yang telah berkembang di Malaysia yang telah ditandakan merah oleh bank pusat pada tahun ini seperti JJ Global Network, JJ Poor To Rich, JJPTR dan MBI International Sdn Bhd.

Di Malaysia beberapa skim ini telah mengeluarkan mata wang digital, tiada satu pun daripada mereka yang beroperasi pada teknologi blockchain dan oleh itu tidak boleh dikatakan dalam kategori yang sama. Mana-mana mata wang digital yang tidak berjalan di blockchain adalah terbuka kepada manipulasi oleh syarikat yang mengeluarkan duit digital tersebut.

Banyak syiling di Malaysia mempunyai bekalan tanpa had dan nilainya dikawal oleh satu entiti. Bagaimana nilai diperoleh tidak jelas. Sebaliknya, cryptocurrencies seperti Bitcoin mempunyai bekalan yang terhad. Dan bekalannya bitcoin tidak dikawal oleh mana-mana pihak – bermakna tiada entiti yang mengendalikan bekalan. Terdapat lejar yang merekodkan semua transaksi dan mengukur jumlah bekalan dan berapa banyak lagi yang tersedia.

Jangan keliru dengan semua skim yang pernah anda terpedaya sehingga memandang negatif kepada teknologi duit digital ini.

Cara mendapatkan Bitcoin

Daripada pengalaman Abang untuk mendapatkan bitcoin boleh beli dariapada rakan-rakan yang ada simpam stok bitcoin atau boleh beli daripada agen yang menjual bitcoin seperti di Malaysia paling popular adalah Luno. Selain daripada itu kita boleh juga melombong bitcoin dengan berbagai cara. Abang telah melobong Bitcoin sejak beberapa tahun lepas dan untuk mengetahui cara mudah melombong bitcoin boleh baca penjelasan di Lombong Bitcoin.

Kepada yang berminat nak mengetahui bahagaimana cara membuka akaun bitcoin, mendapatkan bitcoin dan melombong btc yang asli sila PM Abang di FB Amir Denaihati.

Abang Denaihati
Founder Denaihati Netwotk

Nota : Baca juga artikel menarik dibawah dan share pada kawan-kawan niat sebagai amal jika ia memberikan menafaat.

30 Comments

  1. Terlalu banyak cerita/info pasal Bitcoin,so tidak pasti yang mana betul,apa-apa pun info Abang DH ni boleh lah dijadikan panduan.

  2. Info yang bagus dan perlu juga waspada dengan perniagaan wang digital sebelum terlibat sepenuhnya. Kenal pasti mana-mana syarikat yang tiada masalah (warning) dengan Bank Negara.
    Curahan rasa Gum Arabic Al-Manna @ ..Al-Manna AmeerMy Profile

    1. Banyak syarikat besar yang buat sistem begini memberi peluang individu melombong kerana nak melombong btc sorang2 kos sangat tinggi jadi dengan sistem berkumpulan kos dapat dikurangkan cuma kena pastikan syarikat yg offer benar2 beli mesin jangan diaorang pusing2 duit macam skim cepat kaya.
      Curahan rasa denaihati @ ..Modal RM5000 boleh buat apaMy Profile

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!