Fenomena Perihelion dan Aphelion berlaku, keadaan bumi berubah

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kisah hujung tahun dan awal tahun kali ini bermula dengan pelbagai kisah alam dunia dan dalam semesta. Orang mula mengetahui tentang Perihelion.

Matahari tidak berada di pusat orbit elips, planet bergerak lebih dekat ke arah dan jauh dari Matahari kerana ia mengorbit. Tempat di mana planet ini paling dekat dengan Matahari dipanggil perihelion. Apabila planet ini jauh dari Matahari, ia adalah pada aphelion.

Kami baru kehilangan FB page yg mempunyai lebih 2 juta follower. Mohon seminit LIKE page baru kami yang penuh dengan ILMU untuk jadi top 10 Malaysia! Klik Sini

Perkataan “aphelion” dan “perihelion” berasal daripada bahasa Yunani. Dalam bahasa Yunani, “helios” bermakna Sun, “peri” bermaksud dekat, dan “apo” bermaksud jauh dari.

Perihelion berlaku saban tahun

Sekiranya objek mengorbit sesuatu selain Matahari, kita tidak menggunakan istilah perihelion dan aphelion. Contohnya satelit yang mengorbit Bumi termasuk Bulan mempunyai titik dekat dipanggil perigee dan titik yang jauh dipanggil apogee.

Kedudukan Perihelion memberikan kesan terhadap graviti serta arus aruhan magma dalam perut bumi menyebabkan berlakunya empat fenomena antaranya kekerapan gempa bumi yang kadang-kadang berskala besar, gunung-gunung berapi aktif meletus, air pasang besar dan air surut dengan mendadak serta siang yang panas berbahang.

Kesan itu ada berlaku di Malaysia iaitu Johor dan Terengganu baru-baru ini tetapi ia adalah fenomena biasa berlaku ketika tempoh Perihelion.

Air surut mendadak di Dungun

Pada 24 Disember lalu, empat rumah penduduk Kampung Jambi Laut dan Bagan, Rengit, Batu Pahat, Johor dibanjiri air laut sehingga hampir 0.4 meter berikutan air pasang besar luar biasa dan menjejaskan 16 penghuninya.

Pada keesokannya pula, berlaku fenomena air surut mendadak dari kebiasaannya di Dungun, Terengganu sehingga menyebabkan pasir di kawasan beting pasir timbul sehingga ke tengah laut di Muara Kuala Dungun.

Namun demikian, orang ramai diminta tidak perlu panik dan bimbang susulan penyebaran klip video di media sosial mengenai fenomena air laut terlalu surut yang berlaku.

Gambaran pergerakan jarak bumi dan matahari
Jarak dan perbezaan berlakunya perihelion dan aphehelion

Ada kemungkinan berlakunya gempa bumi berskala besar atau letusan gunung berapi kuat akibat Perihelion dan Perigee.

Semua fenomena berkenaan adalah normal pada setiap November sehingga Februari namun, tahun ini agak unik dan luar biasa kerana kebetulan juga berada pada kedudukan paling hampir dengan bumi iaitu pada 24 Disember lalu.

Satelit di ruang angkasa

Sesetengah orang berfikir bahawa inilah sebabnya kita mempunyai beberapa musim, tetapi ternyata ia salah. Bumi mencapai perihelion, pendekatan terdekatnya kepada Matahari.

Perbezaan jarak bukanlah sebab musim kita berlaku sebaliknya, empat musim tersebut disebabkan oleh kecondongan paksi bumi.

54 Comments

  1. Antara sebab mengapa saya suka subject sains masa sekolah dulu adalah kerana saya cemburu lihat kakak saya buat model bumi dan planet-planet. Dari situ lah saya baru tahu alam semesta ini sangat luas dan menarik untuyk dikaji

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!