Apa yang ada dengan BIJAN?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sebelum ini ramai yang berkongsi Di sebalik Kisah Beg Hermes Birkin yang menjadi tumpuan di Malaysia dan juga seluruh dunia. Berita yang dikongsi menjadikan ramai yang sebelum ini tidak tahu, menjadi tahu dengan adanya isu semasa ini. Namun kali ini bukan cerita Hermes Birkin atau Hermes Kelly, tetapi tentang BIJAN.

Bijan atau nama penuhnya Bijan Pakzad dilahirkan di Tehran, Iran pada tahun 1940, walaupun tahun kelahirannya dikatakan pada tahun 1944. Bijan berpindah ke Amerika pada tahun 1973, menetap di Los Angeles, butik eksklusifnya di Rodeo Drive di Beverly Hills telah ditubuhkan pada tahun 1976. Ia telah digambarkan sebagai “kedai paling mahal di dunia”.

Pada tahun 2000, Bijan mencetuskan kontroversi apabila iklan yang memaparkan model “Bella” dan dirinya pada mulanya ditolak oleh banyak majalah New York sebelum diterima oleh majalah Talk Tina Tina.

VVIP dengan produk BIJAN

Kerjaya Bijan bermula di Iran dengan Boutique Pink Panther di Tehran. Antara kliennya, Bijan memaklumkan lima Presiden Amerika iaitu George Bush, George W. Bush, Barack Obama, Ronald Reagan, dan Bill Clinton. Tidak terkecuali ahli politik seperti Tony Blair, Vladimir Putin dan Najib Razak.

Dia juga berpakaian pereka fesyen lain seperti Oscar de la Renta, Tom Ford, dan Giorgio Armani, pelakon berprofil tinggi termasuk Tom Cruise dan Anthony Hopkins dan pemain bola sepak profesional termasuk Mick McCarthy dan Liam Brady.

Produk keluaran Bijan

House of Bijan mempunyai item-item yang eksklusif dalam kategorinya iaitu barang kemas, beg, jaket, dan kebanyakannya dikhususkan untuk lelaki. Dan yang paling menarik juga adalah ia mempunya koleksi rekabentuk mengikut warna seperti biru, emerald green, putih, kuning, hitam, coklat, ungu, pink, merah, jingga dan warna-warna yang ada pada koleksi bijan amat menarik.

Lihat sahaja bagungan rekabentuk dan warna beg tangan Bijan yang pastinya memukau pembeli. Begitu juga dengan adanya tali leher yang berharga USD1,000 yang sudah semestinya eksklusif bagi yang memakainya. Maka, tidak hairanlah para pemimpin atau selebriti terkenal di dunia memperagakan produk keluaran Bijan ini.

Harga produk Bijan

Bagi keluaran Bijan yang eksklusif ini, sudah tentu menjadi tandatanya. Beberapa harga produk keluaran Bijan boleh didapati di laman sesawang eBay dan dijual secara atas talian. Bagi yang pakaian yang eksklusif pula sudah tentu si pemakai perlu datang ke House of Bijan.

Menurut 2001 Los Angeles Times Calendar Section, Perniagaan Bijan Perfume dan Fesyen telah membawa kira-kira USD3.2 bilion jualan di seluruh dunia. Ini menunjukkan, permintaan dan kehebatan produk keluaran Bijan ini amat menggalakkan bagi mereka yang meminati dunia fesyen dan rekabentuk.

Bijan keluarkan produk terhad

Apa yang menjadikan produk Bijan menjadi tarikan ramai hartawan adalah ia dibuat secara khusus dan edisinya terhad. Contohnya tali leher yang terhad dengan sapu tangan sepadan. Maksimum keluaran ialah dua daripada satu reka bentuk.

Kadang-kadang mereka membuat beberapa, seperti ketika mereka membuat 10 beg buaya khusus untuk isteri-isteri para pelanggan. Tandatangan Bijan adalah satu butang hiasan tunggal di bahagian bawah baju atau lengan, berbeza dengan yang lain, yang menonjol.

Satu lagi yang istimewa adalah kereta Bijan.

Bijan Pakzad mempunyai Bugatti Veyron yang diletakkan di luar di Molsheim, Perancis mempunyai enjin 16 silinder 1001 kuasa kuda dan dilengkapi dengan empat pengecas turbo. Ia boleh pergi dari sifar hingga 253mph dalam masa kurang dari satu minit.

Begitu juga dengan Rolls Royce Phantom Drophead Coupe yang mewah. Kuantiti yang terhad, unik dan ekstrovert ini akan disediakan pada harga yang dilaporkan setinggi $1.6 juta, dan pasti akan menjadi buruan oleh Billionaire yang sama yang mengenakan pakaian mewah Bijan.

Selepas kematian Bijan pada tahun 2011, beliau masih juga menerima Anugerah Usahawan terbaik pada tahun itu daripada Universiti Oxford. Oh ya, cara sebutan BIJAN yang betul adalah “bee-zjhon”.

43 Comments

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!