Zacheela Dot Com

Tips Pasti Berjumpa Malam Lailatul Qadar

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, masa berlalu pantas meninggalkan hari-hari yang indah di bulan Ramadhan. Terasa sayu untuk meninggalkan Ramadhan kerana belum tentu bertemu lagi Ramadhan 1433H. Ada tugasan terakhir yang paling penting dalam sisa malam-malam Ramadhan iaitu mencari Malam Lailatul Qadar malam yang LEBIH BAIK dari 1000 bulan. Banyak ulasan yang kita baca dan dengar tentang kehebatan Malam Lailatul Qadar. Malam yang penuh keberkatan dan kelebihan tertentu  yang boleh merubah kehidupan kita 360 darjah pusingan.

Rasulullah s.a.w. sendiri menjadi contoh yang baik yang menghayati malam Lailatul Qadar terutama 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadhan dengan beriktikaf di Masjid mengerjakan pelbagai amal ibadah untuk menyambut malam Lailatul Qadar yang mulia.

Ini diterangkan di dalam satu hadis diriwayatkan daripada Aishah r.a. Katanya yang maksudnya: “Biasanya Rasulullah s.a.w. berusaha dengan bersungguh-sungguh memperbanyakan amal ibadah pada 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadhan berbanding dengan masa yang lain.”

Hadis yang diriwayatkan daripada Aishah r.a. yang maksudnya: “Saya pernah bertanya kepada Rasulullah s.a.w. bagimana kiranya saya mengetahui malam Lailatul Qadar dengan tepat. Apa yang saya akan doakan pada saat itu. Baginda menjawab berdoalah dengan doa yang berikut” yang maksudnya: “Ya Allah ya Tuhanku sesungguhnya engkau sentiasa memaafkan salah silap hamba lagi suka memaafkan oleh itu maafkanlah salah silapku.” 

Bukan mudah orang biasa seperti aku untuk mencari Malam Lailatul Qadar yang tepat kerana itu adalah Rahsia ALLAH SWT supaya umat manusia berusaha bersungguh mencari Malam Lailatul Qadar. Hanya ada satu Tips Pasti Berjumpa Malam Lailatul Qadar iaitu dengan beramal bersungguh-sungguh pada setiap malam 10 yang akhir di bulan Ramadhan dengan memperbanyakkan Qiamulai, Berzikir, Membaca Al Quran dan Berdoa memohon keampunan dan keredhaan ALLAH SWT.

Insyallah dengan kita beramal setiap malam 10 akhir Ramadhan pasti salah satu malam tersebut adalah Malam Lailatul Qadar. Jangan lupa doa kita untuk Umat dan Makhluk seluruh alam insyallah Malaikat akan mendoakan kebaikan untuk kita kembali.

Untuk mengetahui lebih lanjut apa itu Malam Lailatul Qadar sila baca entri “Aku Jumpa Lailatul Qadar”  dan “Kembara Mencari Lailatul Qadar“.

---

 1. Malam kemuliaan merupakan karunia yang tiada duanya. Siapapun yang sampai terlambat memanfaatkannya, maka sama halnya ia telah berlaku aniaya terhadap dirinya sendiri.

 2. Pada kehidupan setiap umat terdapat kejadian yang selalu dikenang, hari-hari baik yang membuat hati tertambat dan jiwa menjadi kelu.

 3. Kelebihan ini tidak terdapat pada umat terdahulu.
  Entri terbaru sensasi2020 – Pantun SyawalMy Profile

 4. Kelebihan malam lailatul qadar adalah bersamaan 1000 bulan, byk tu. Itu sebabnya kita hanya mampu hidup beraba puluh tahun saj tidak spt umat2 terdahulu hingga sampai umur hidup selama 1000 tahun.
  Entri terbaru sensasi2020 – Pantun SyawalMy Profile

 5. Ketepatan malam lailatul qadar adalah rahsiaAllah Taala, kita hanya perlu mencari pada 10 mlm terakhir, itu saja jalannya.
  Entri terbaru sensasi2020 – Pantun SyawalMy Profile

 6. Semoga kita bertemu dgn malam lailatu qadar di 10 mlm terakhir Ramadan, Insya Allah.
  Entri terbaru sensasi2020 – Pantun SyawalMy Profile

 7. semoga kita sama2 bertemu dgn malam lailatul qadar… amin…
  Entri terbaru Ummi Hanie – Begedil UmmiMy Profile

 8. Beramal dan beribadah sungguh-sungguh adalah kunci semuany. mkasih banyak atas tipsnya
  Entri terbaru Bang Iwan – Klasemen Akhir Perolehan Medali Olimpiade London 2012 | Amerika Serikat Juara UmumMy Profile

Trackbacks

 1. […] dalam hidup aku. Banyak yang tidak dapat aku kejarkan sempena kemuliaan bulan Ramadhan ni. Pasti 10 malam terakhir akan dimanfaatkan sepenuhnya nanti. […]

 2. […] bissawab…  Marilah kita merebutlah 10 malam terakhir ramadhan.. Jangan lupa rujuk Tips Pasti Berjumpa Malam Lailatul Qadar. Sesungguhnya belum tentu ada untuk kita ramadhan yang akan […]

 3. […] Lailatul Qadar Nabi memberikan petunjuk iaitu 10 malam akhir pada bulan Ramadhan, ia bermula dari waktu maghrib […]

 4. […] Tips Pasti Berjumpa Malam Lailatul Qadar […]

 5. […] dan Mikraj hanya kisah dongeng Isra dan Mikraj pengajaran yang dilupai Wanita bertudung nampak peha Tips Pasti Berjumpa Malam Lailatul Qadar Muhasabah Ramadhan Buffet Ramadhan Hotel dan Restoran Malaysia 2011 Ramadhan bulan Rahmat, […]

Artikel pilihan...close