Syaaban dan kelebihannya

Spread the love

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, semenjak bulan Rejab lagi blog ini telah didatangi oleh pengunjung yang mencari informasi tentang kelebihan bulan Syaaban. Sejak seminggu yang lepas kehadiran mereka semakin ramai melebihi 200 sehari. Alhamdulillah sebelum ini ada 2 entri tentang Syaaban jadi tidaklah mengecewakan mereka.

Dalam sebuah hadith Rasulullah SAW bersabda :”Keutamaan bulan Syaaban di atas semua bulan itu, seperti keutamaan aku di atas semua Nabi dan keutamaan bulan Ramadhan itu di atas semua bulan ibarat keutamaan Allah SWT di atas semua hamba-Nya.”  Bulan Syaaban adalah bulan Rasulullah dan bagi kita umatnya berbagai ganjaran yang disediakan untuk setiap amalan bagi persediaan menghadap bulan Ramadhan.

Salah satu amalan yang paling mudah yang perlu kita amalkan sepanjang bulan Syaaban adalah berdasarkan Sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik : “Sesungguhnya Allah SWT telah menciptakan laut dari sinar di bawah Arasy, lalu menciptakan satu Malaikat yang mempunyai dua sayap, satu sayapnya di timur dan sayapnya yang lain di barat, sedang kepalanya di bawah Arasy dan kedua kakinya di bawah lapis bumi ke tujuh. Apabila seseorang hambanya membaca selawat untukku di bulan Syaaban maka Allah SWT menyuruh Malaikat itu, supaya menyelam di air “Hidup”. Malaikat itupun menyelam, kemudian keluar dari dalam air serta mengibas-ngibaskan kedua sayapnya, sehingga bertitisanlah air dari bulu-bulu yang sangat banyak sekali. Maka Allah SWT menciptakan dari tiap-tiap titis air itu, satu Malaikat yang memohonkan ampunan bagi orang yang membaca selawat, sampai hari Kiamat.”

Kedua hadith di atas petikan dari buku Duratun Nasihin Mutiara Mubaligh.

Begitulah hebatnya ganjaran apabila kita perbanyakkan membaca selawat di bulan Syaaban. Sebenarnya banyak lagi kelebihan bulan Syaaban tetapi cukuplah aku kongsikan satu yang penting amalkan dengan Istiqamah. Jangan lupa Nisfu Syaaban pada 15 Syaaban.

Ceramah Ustaz Jamaluddin Wahab boleh menambah ILMU kita …


Spread the love

48 Comments

  1. subhanallah saya baru tahu kalau keutamaan bulan syaban itu banyak, semoga kita semua mendapatkan hidayahnya..amiin..

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!