Sudah Hilangkah rasa sayang kita pada ALLAH?

Semalam selepas solat Jumaat, imam buat pengumuman untuk mengerjakan solat hajat memohon kemenangan kepada Islam. Memohon kemenangan di Makamah untuk kes tuntutan penggunaan kalimah Allah oleh pihak kristian Sabah. Sungguh tersentuh hati lebih tersentuh daripada melihat penderitaan Rakyat Haiti yang dilanda gempa bumi apabila melihat 90 peratus daripada jemaah berlalu begitu sahaja meninggalkan masjid.

Kaabah

Sudah hilangkah rasa sayang kita pada Allah?” Itulah yang pertama terdetik dalam hati kecil aku.

Sebenar itu yang berlaku dalam masyarakat Islam Malaysia. Rasulullah SAW dan Para Sahabat berkorban harta benda dan darah untuk mengembangkan Islam tetapi majoriti kita dilahirkan dalam Islam maka kita tidak merasai nikmat Islam yang kita perolehi. Nikmat ini hanya kita rasai apabila kita mendapat sesuatu dengan usaha dan kesusahan. Nikmat ini hanya kita hargai apabila kita sudah kehilangannya seperti nikmat sihat hanya kita hargai apabila kita sakit.

Berapa ramai dikalanga kita yang kenal Allah atau hanya kita sekadar melafazkan kalimah Allah tanpa perasaan. Berapa ramai dikalangan kita yang berpelesiran di pasar malam, mall, tepi tembok, gerai malah di rumah tanpa merasa getaran hati apabila mendengar azan berkumandang. Kita merasakan kerja, bisnis, keluarga dan dunia ini lebih penting daripada Allah.

Ada yang tanya kenapa baru sekarang kristian Sabah menuntut menggunakan Kalimah Allah. Jawabannya :

1. Inilah masa yang paling sesuai kerana mungkin mereka telah menganalisa bahawa umat Islam sendiri sudah tidak sayang dan sudah jauh dengan Allah.

2. Ukhwah umat Islam sudah hilang. Pemimpin Islam tidak lagi boleh bersatu walaupun untuk mempertahankan Kalimah ALLAH.

Berdasar pengalaman dan pengamatan di Indonesia yang dijadikan sandaran oleh pemimpin bukan Islam juga sebahagian pemimpin Melayu, pada pandangan aku  jika penggunaan Kalimah Allah dibenarkan penggunaanya oleh pihak kristian maka tunggulah kecelaruan Islam dalam tempoh 10 – 20 tahun lagi sebagaiman berlaku di Indonesia sekarang.

Komen yang aku terima daripada bukan Islam : Do you NOT know, Christian exist before Muslim? How then “Allah” be an exclusive of Muslim, while Christian exist long before Muslim.Anyway, you may refer to some of Indonesia Bible as below, Allah have been commonly use in Malay language.http://www.einjil.com/ . http://bibledbdata.org/onlinebibles/indonesian_bis/01_001.htm. The exclusive for muslim should be الله instead of Allah. As alphabet of “A l l a h” not found in any of Al Quran.

Sudah hilangkah sayang kita pada ALLAH? Bila ada memperjuangkan untuk menggunakan Kalimah Allah tetapi perasaan kita sama sahaja tidak tersentuh walaupun imam mengajak kita untuk solat hajat. Itu belum lagi kalau ajak berjihad mengangkat senjata!! Tuntutan mereka ini bukan tuntutan kosong pasti ada Udang disebalik mee. Harapan aku janganlah Kalimah Allah juga dipolitikkan walaupun aku tahu di Malaysia ini semua hal itu politik.

Comments

  • says

   Bayi yang lahir dan diasuh oleh orang tua yang beriman kepada Allah dan Rasul-Nya akan memiliki peluang besar bagi penyemaian benih cintanya kepada Allah, untuk menghasilkan bibit, tumbuh, dan bersemi. Sebaliknya, bayi yang tumbuh di lingkungan non-Islam akan terkendala dalam penyemaian benih cintanya kepada Allah, sampai dia dewasa dan mampu menganalisa untuk menemukan bayangan Allah Swt. pada tiap makhluk ciptaan-Nya.

   • says

    Usaha menumbuhkan cinta kepada Allah Swt. adalah ibarat bertanam padi. Perlu ilmu, pengetahuan, keterampilan, kesungguhan, dan pembinaan untuk memperoleh hasil maksimal. Bila benih telah disemai akan diperoleh bibit yang siap ditanam. Agar tumbuh dengan subur dan menghasilkan buah yang baik, tanaman padi butuh pengairan, pemupukan dan perawatan.

    • says

     Orang yang cintanya kepada Allah telah tumbuh dan bersemi hanya akan mengutamakan Allah dan Rasul-Nya, tak perduli dengan perkataan manusia.

     • says

      Dalam perkara cinta, Rasulullah Saw. telah berpesan, “Akan datang waktunya umatku akan mencintai lima perkara dan lupa kepada yang lima, yaitu mereka cinta kepada dunia tapi lupa kepada akhirat, mereka cinta kepada harta benda tapi lupa kepada hisab, mereka cinta kepada makhluk tapi lupa kepada al-Khaliq, mereka cinta kepada dosa tapi lupa untuk bertaubat, dan mereka cinta kepada gedung-gedung mewah tapi lupa kepada kubur.”

      • says

       Barangsiapa yang mengakui tiga perkara tapi tak menyucikan diri dari tiga perkara yang lain maka dia adalah orang yang tertipu, yaitu orang yang mengaku kemanisan berzikir kepada Allah tapi cintanya tertuju kepada dunia, orang yang mengaku cinta ikhlas dalam beramal tapi ia menginginkan sanjungan dari manusia, dan orang yang mengaku cinta kepada Tuhan yang menciptakannya tapi tak mau merendahkan dirinya. Semoga kita tergolong orang yang selalu berusaha menumbuhkan cinta suci kepada Allah, tak tertipu oleh bujuk rayu dunia yang fana ini.
       Entri terbaru Bang Iwan – Mencari Sosok PanutanMy Profile

 1. says

  ada satu cinta yang jika Kita memilikinya akan menjadikan Kita orang yang takkan pernah putus asa, sebuah cinta dengan kekuatan yang luar biasa. Ya, ada satu cinta, cinta yang paling kuat dalam kehidupan dunia ini.
  Entri terbaru Bang Iwan – Mencari Sosok PanutanMy Profile

   • says

    Kenapa?? Karena Inilah sebuah cinta yang paling besar. The great of love, satu cinta yang akan memberikan sebuah kekuatan tak terbatas kecuali maut, sebuah kekuatan yang memotivasi para mujahid di medan perang.

    • says

     Cinta ini mampu membius seseorang dari rasa takut mati, rasa takut apapun itu, juga dari rasa sakit, putus asa, sebuah cinta yang tidak akan pernah membawa apapun selain kemenangan, tidak takut apa pun, demi sebuah cinta. Cinta apakah itu? Cinta ini tidak lain dan tidak bukan adalah cinta kepada Allah.

     Adapun orang-orang yang beriman amat sangat cintanya kepada Allah. (QS Al Baqarah:165)
     Entri terbaru Bang Iwan – Mencari Sosok PanutanMy Profile

 2. says

  mari kita lihat masalah kontroversi penggunaan kata “Allah” ini secara mendasar. Agar, keputusan yang kelak ada benar-benar mencerminkan keamanahan kita, khususnya pemimpin (pemerintah) dalam mengemban risalah-Nya.

  • says

   nama Allah telah termaktub secara jelas di dalamnya. Allah subhanawataala berfirman: “Sesungguhnya Aku ini adalah Allah, tidak ada Tuhan (yang hak) selain Aku, maka sembahlah Aku dan dirikanlah shalat untuk mengingat Aku.” (QS. Taha: 14).

   • says

    Allah juga berfirman, “Sesungguhnya mereka dahulu apabila dikatakan kepada mereka: “Laa ilaaha illallah” (Tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah) mereka menyombongkan diri (QS. 35).

    • says

     Secara implisit, kalimat La Ilaha Illallah dalam ayat tersebut menunjukkan bahwa Allah itu merupakan nama diri, bukan gelar atau penisbatan tertentu. Yang demikian ini disebut sebagai isim jamid, atau kata benda yang tidak berasal usul dari kata lain sebagaimana isim musytaq

Trackbacks

 1. […] 20 Julai bersamaan hari Selasa, setelah pulang daripada menghadiri MSC Job Camp yang akan tamat pada 11 Ogos nanti. Aku dipanggil untuk menghabiskan masa di tepi pantai Seberang Ramai, Kuala Perlis. Dengan keindahan pantai ciptaan tuhan, dapat juga aku menenangkan fikiran yang serabut dengan ditemani oleh Sun dan Naz. Sayangnya Allah kepada umatnya, begitulah juga rasa sayang aku kepada Allah. […]

 2. […] Lumpur, pagi Jumaat selesai solat Subuh sudah tergesa-gesa menempuh trafik ke menuju pejabat. …Sudah Hilangkah rasa sayang kita pada ALLAH? | DenaihatiSemalam selepas solat Jumaat, imam buat pengumuman untuk mengerjakan solat hajat memohon kemenangan […]

 3. Sudah Hilangkah rasa sayang kita pada ALLAH? | Denaihati…

  Semalam selepas solat Jumaat, imam buat pengumuman untuk mengerjakan solat hajat memohon kemenangan kepada Islam. Memohon kemenangan di Makamah untuk kes tuntutan penggunaan kalimah Allah oleh pihak kristian Sabah. Sungguh tersentuh hati lebih tersentu…

 4. Sudah Hilangkah rasa sayang kita pada ALLAH? | Denaihati…

  Semalam selepas solat Jumaat, imam buat pengumuman untuk mengerjakan solat hajat memohon kemenangan kepada Islam. Memohon kemenangan di Makamah untuk kes tuntutan penggunaan kalimah Allah oleh pihak kristian Sabah. Sungguh tersentuh hati lebih tersentu…