Masterchef Chef Jo yang aku kenali

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, dunia makanan ini memang tidak asing bagi aku. Berbelas tahun bergelumang dalam industri makanan. Pernah menjadi pekerja dan pernah juga mempunyai syarikat katering sendiri. Sesiapa yang nak khidmat nasihat tentang kerjaya dalam industri makanan insyallah aku boleh bantu mana yang termampu.

Tak lama lagi sebuah program realiti tv Masterchef Malaysia akan disiarkan oleh Astro. Program yang pasti akan menjadi tarikan kepada mereka yang minat dalam bidang masakan. Hadiah yang disediakan pun sangat menarik ratusan ribu tu. Memang berbaloi-baloilah peserta yang masuk program Masterchef.

Aku memang kenal sangat dengan Ketua Juri Masterchef iaitu Chef Jo atau Papa Jo. Nama sebenar beliau adalah Chef Johari Edrus. Chef Jo ini adalah ex-bos aku ketika bertugas di HUKM dan KFC dan menjadi sahabat baik sehingga sekarang. Banyak sungguh ilmu yang aku belajar daripada Chef Jo sehingga aku mampu berniaga sendiri. Jasa beliau memang tak pernah akan aku lupakan.

Chef Jo bukan Chef selebriti tetapi Chef Profesional yang sangat dihormati dikalangan Chef Malaysia. Pernah bekerja di berbagai hotel lima bintang di seluruh dunia. Kepada yang pening kepada nak pilih kerjaya aku memang syorkan untuk pilih kerjaya sebagai Chef seperti Chef Jo. Gaji Chef pun bukan sedikit terutama Chef Profesional. Paling best chef ini boleh buka perniagaan sendiri seperti restoren dan syarikat katering.

Kalaulah ada orang kuat Astro yang terbaca entri ini aku nak buat teguran sikit gambar Chef Jo di profile Chef Jo itu bukanlah Chef Jo yang aku kenali. Harap sangat dapat ditukar kepada gambar yang betul.

Siapalah agaknya yang bakal bergelar Master Chef Malaysia?

---

  1. saya ngan kwn sya suker giler kat chef papa jo.. hri ni terserempk dia kat MSU.. ingat nk tngkap gmbar dia tpi malu n segan hehe…. tungu dia kat dpn surau last2 dpt tau dia dah lma keluar miss the chanse huhu.. tak per petang ni hrap dpt jumper dia.. n tngkap gmbar dia lgi..

  2. masterchef the best…
    Entri terbaru amie7834 – Tips menaikkan Berat Badan Secara SihatMy Profile

  3. Baru lepas tengok Masterchef Malaysia tadi. Apa yang boleh dikatakan, memang chef-chef tu agak kekok sedikit tapi yer la kan first time juga rancangan ni ada dekat Malaysia. Apa-apa pun tahniah kepada Astro kerana berjaya buat rancangan seperti ini. Nampaknya lepas ni kena terus meletak dekat rancangan Masterchef Malaysia.. Entah apa cabaran seterusnya.
    Entri terbaru Steward John – Be grateful for what you have and never complainMy Profile

  4. wau..bagus betul ni

  5. kalau kat malaysia dah lama saya join masterchef ni.
    Entri terbaru ariff – Perlibahasa Melayu #2My Profile

  6. hoho..akhirnye..xsbr nk tgk!

Trackbacks

  1. […] Chef Johari Edrus bukan asing kepada aku. Beliau pernah menjadi GM kepada aku dalam dua syarikat yang berbeza. Kami bekerja bersama lebih daripada 4 tahun dan boleh dikatakan sangat rapat bukan sekadar boss dan anak buah tetap juga sebahagai seorang sahabat. Chef Jo adalah antara perintis Chef Melayu pertama Malaysia lulusan ITM yang telah bekerja di banyak hotel besar dalam dan luar negara antaranya Switzerland dan China. Seorang yang sangat hard working dan kreatif dalam menghasilkan produk ibarat seorang pelukis terbaik yang menghasilkan lukisan terbaik. Chef Johari juga pernah menulis buku Masakan. […]

Artikel pilihan...close