Zacheela Dot Com

Hijrah dari baik kepada yang lebih baik

Pertengahan Ogos Liga Bola Eropah akan bermula. aku antara peminat bola walaupun orang tua kata aku Kaki Bangku…ha ha ha ..sabar je lah. Dalam tempoh rehat Liga Eropah yang paling ranjak berlaku adalah proses Hijrah Pemain dari satu kelab ke satu kelab yang lain. Antara Hijrah yang mendapat perhatian peminat bola :

1. Cristiano Ronaldo : MU ke Real Madrid
2. Kaka : AC Milan ke Real Madrid
3. Eto’o : Barcelona ke Inter Milan
4. Ibrahimovic : Inter Milan ke Barcelona
5. Tevez : MU ke M.City
6. Kolo Toure : Arsenal ke M.City
7. Adebayor : Arsenal ke M.City
8. Owen : Newcastle ke MU
9. Hleb : Barcelona ke Inter Milan
10.Karim Benzema : Lyon ke Real Madrid
11.Antonio Valencia : Wigan ke MU
12. Banyak lagi visit je kbsoccer

Hijrah pemain-pemain hebat dunia ini dari kelab yang baik kepada yang lebih baik dengan income yang lebih HEBAT yang melibatkan Nilai jutaan pound. Hijrah ini mesti daripada yang baik kepada yang lebih baik. Tapi aku teringat kes teman lama 5 tahun lepas dia berHijrah pekerjaan dan rugi gaji RM500 hanya kerana emosi sebab dia tak puashati dengan bos. Di mana-mana kita berada pasti ada masalah dan masalah menjadikan kita lebih matang dalam hidup.

Dalam politik apabila seorang ahli politik berpintah parti kita tak panggil Hijrah tetapi Lompat parti. Suatu parti sangat gembira apabila ada ahli parti politik dari parti lain lompat ke partinya tetapi jadi marah apabila ahli partinya melompat ke parti lain. Budaya Hijrah dalam dunia bola sepak sangat berbeza dengan budaya Lompat parti dalam politik.

Tak sabar nak tunggu Liga Bola sepak season baru ni. Tak mustahil dalam tempoh 2-3 minggu ini akan adalah Hijrah pemain yang sensasi…kita tunggu dan lihat.

Fadhilat amal : Firman Allah Surah Al-Nisaa ayat 100 : “Barang siapa berhijrah di jalan Allah, niscaya mereka mendapati di muka bumi ini tempat hijrah yang luas dan rezeki yang banyak. Barangsiapa keluar dari rumahnya dengan maksud berhijrah kepada Allah dan Rasulnya. Kemudian kematian menimpanya (sebelum sampai ke tempat yang dituju), maka sungguh telah tetap pahalanya di sisi Allah. Dan adalah Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”

---

 1. Hijrah i’tiqadiyah, yaitu meninggalkan segala bentuk keyakinan, kepercayaan dan ikatan-ikatan yang tidak dibenarkan oleh Allah Swt.
  Entri terbaru Bang Iwan – Hakikat PernikahanMy Profile

  • Ini merupakan kemestian bagi setiap muslim sehingga sangat tidak dibenarkan apabila keyakinan dan kepercayaan seorang muslim masih bercampur dengan keyakinan dan kepercayaan yang tidak Islami

  • Hijrah fikriyah, yaitu meninggalkan segala bentuk pola berpikir yang tidak sesuai dengan pola berpikir yang Islami, ini berarti setiap muslim harus selalu berpikir dalam kerangka kebenaran Islam, dia tidak boleh memikirkan sesuatu guna melakukan hal-hal yang tidak benar.
   Entri terbaru Bang Iwan – Hakikat PernikahanMy Profile

   • Hijrah syu’uriyah, yaitu meninggalkan segala bentuk perasaan yang cenderung kepada hal-hal yang tidak benar, bila orang sudah hijrah dari perasaan-perasaan yang tidak benar, maka jiwanya menjadi hidup sehingga jiwanya menjadi sensitif atau peka terhadap segala bentuk kemaksiatan yang membuatnya tidak akan membiarkan kemaksiatan atau kemunkaran itu terus berlangsung.

    • Hijrah sulukiyah, yaitu meninggalkan segala bentuk tingkah laku yang bertentangan dengan ketentuan-ketentuan Allah Swt. Ini berarti seorang muslim sangat tidak dibenarkan melakukan hal-hal yang dilarang Allah dan Rasul-Nya, maka kalau yang dilarang itu tetap dikerjakan oleh manusia, cepat atau lambat, manusia itu akan mengalami akibatnya, baik di dunia maupun di akhirat, begitu juga dengan perintah Allah yang tidak dikerjakannya.

 2. siapa pula jadi pemain termahal tahun yang akan datang

 3. wah bagaimana transfer tahun depan ya bintang siapa lagi yang paling mahal

 4. upaya merevitalisasikan makna hijrah dapat diartikulasikan dalam kehidupan personal, keluarga, sosial kemasyarakatan dan bernegara secara sinergis.
  Entri terbaru Bang Iwan – Hari Aids Sedunia 2010My Profile

  • Bahkan kini saatnya bangsa ini berhijrah menuju sistem yang lebih arif dengan sistem yang demokratis guna mewujudkan kehidupan keadilan sosial bagi masyarakat luas.
   Entri terbaru Bang Iwan – Hari Aids Sedunia 2010My Profile

   • Kearifan memaknai hijrah dengan melakukan transformasi ke arah yang lebih baik dari sebelumnya, termasuk didalamnya keberanian untuk melakukan rekayasa sosial dengan berbagai varian inovasinya. Dengan begitu, setiap kita sebagai insan beradab melakukan perbaikan dalam pelbagai lini kehidupan sebagai cerminan semangat hijrah dan menyambut tahun baru Islam dengan membuka lembaran baru yang lebih baik di hari-hari mendatang.
    Entri terbaru Bang Iwan – Hari Aids Sedunia 2010My Profile

 5. seperti yang kita lihat sekarang, banyak pemain yang hijrah selepas WC 2010
  Entri terbaru Bang Iwan – Hari Aids Sedunia 2010My Profile

 6. tak ada yang berhasil di Real seperti ronaldo yang tak berhasil, tahun ini bolehlah karena coach nya mourinho
  Entri terbaru munir ardi – Hidup Seorang BloggerMy Profile

 7. “Mungkin sebentar lagi dia hadir,….
  sejak pagi ada urusan penting.”

  Oh begitu yah.. tidak apa la.. settlekan dulu urusnya baru mampir.

 8. Kata hijrah berarti penghindaran diri berasal dari kata hajara yang mempunyai arti : berpindah, meninggalkan, berpaling, dan tidak memperdulikan lagi.
  Entri terbaru Bang Iwan – Kemegahan Menara Jam MekkahMy Profile

 9. Setuju dengan bro. Ada banyak jenis penghijrahan.. Tapi lagi bagus kalau kita dapat pastikan penghijrahan itu ialah kepada sesuatu yang lebih bagus dari sebelumnya
  Entri terbaru Steward John – Tag- awards- outbound links and pagerankMy Profile

 10. Siapapun kita semua ingin berhijrah ke penghidupan yang lebih baik.
  Entri terbaru Bang Iwan – APAKAH MAKNA REFORMASIMy Profile

 11. pasca WC 2010, bursa transfer kembali bakalan ramai.
  Entri terbaru Bang Iwan – Ketika Cinta Bertasbih Sinetron RamadhanMy Profile

 12. hahha..post ni pun ada surah bro..hi hi hi..bgs2…penulisan yg kreatif..dr bole ke keislaman sedikt..cayalah!
  .-= farahaznil´s last blog ..FAKTA dan Keajaiban tentang Nyamuk . =-.

Artikel pilihan...close