Usahawan Melayu jahil Trademark dan Paten

Assalamualaikum dan Salam 1Dunia, aku mengikuti perkembangan kisah paten tudung Fareeda yang hangat diperkatakan di sosial media. Isu ini timbul setelah serbuan dan rampasan dibuat kerana ada yang meniru tudung model “Fareeda Aisya” dan “Fareeda Mariya”. Sebagai seorang usahawan kecilan aku melihat dari sudut berbeza dengan menyokong tindakan yang dilakukan oleh syarikat Fareeda Resources.

Aku tahu ramai yang mencemuh Fareedah dan Mawar termasuk di kalangan blogger. Mungkin yang mencemuh ini kurang faham perjalanan sesebuah bisnis dan ada juga yang suka ikut-ikut. Orang kutuk kita pun menumpang kutuk.

gambar_tudung_fareeda_mariya

Kartunis Ujang hilang jenama

Aku nak bawa satu kisah. Dulu ada seorang kartunis bernama Ujang sangat popular di majalah humor Gila-Gila. Jenama “UJANG” sangat popular sehingga beliau bersama seoarang rakan kongsi telah membuat majalah humor sendiri bernama “UJANG”. Kesilapan kartunis Ujang apabila beliau tidak trademark nama “Ujang” yang akhirnya di trademark oleh orang lain. Kartunis Ujang telah disingkir dari syarikat penerbitan majalah humor Ujang. Kartunis Ujang berjuang untuk mendapat semula jenama “Ujang” naik turun makamah tetapi gagal sehingga khabarnya dia muflis papa kedana. Hari ini kartunis Ujang entah dimana tetapi majalah humor Ujang masih ada di pasaran tetapi hak orang lain.

Baru-baru ini seorang pengusaha kosmestik yang terkenal di Malaysia terpaksa mengeluarkan modal yang besar untuk membeli semuala jenama mereka yang telah di trademark oleh orang lain kerana kelalaian tidak trademark jenama mereka. Ini antara sebahagian beribu kisah kejahilan usahawan Melayu yang terlupa untuk trademark dan paten jenama dan produk mereka.

Buku Denaihati

Kepentingan trademark dan paten

Di peringkat dunia kita sudah biasa melihat persaingan paten antara Samsung dan Apple sehingga terpaksa membayar saman berjuta dollar. Paten produk dari sekecil produk hingga sebesar produk telah menjadi amalan perniaga luar negara untuk melindungi hak intelektual. Jadi apasalahnya Fareeda mempatenkan tudung rekaan mereka. Tak kisahlah bagaimana model tudung mereka dari sudut perniagaan mereka ada hak untuk mempatenkan hasil kerja mereka. Usahawan Melayu lain juga mesti mencontohi mereka walaupun anda hanya perniaga kecil tepi jalan.

gambar_tudung_fareeda_aisya

Bayangkan jika esok tiba-tiba Blogger Hasrulhassan.com, Amanz.my, Beautifulnara.com dan mungkin anda disaman oleh seseorang yang telah mendaftar hak trademark nama blog anda. Dalam dunia bisnis semua boleh berlaku apabila nama dan produk tertentu mempunyai nilai yang sangat mahal. Jadi langkah Fareeda mempatenkan produk mereka adalah langkah yang tepat dan betul. Begitu juga hak aku trademark jenama “DENAIHATI” sebelum orang lain mengambil kesempatan. 2014001954 adalah no Trademark “DENAIHATI”. Anda bila lagi jangan dah terkena baru nak menangis. Inshaa Allah dalam entri yang lain aku akan kongsikan cara daftar trademark jenama kesayangan kita.

[box type=”shadow”]Kita doakan dengan kasih sayang pada mereka yang belum menutup aurat dengan sempurna atau pada yg belum menutup langsung..bukan senang kerja dakwah ni. Pada yg sudah sempurna pohonlah agar sentiasa istiqamah..siapalah kita kalau tidak dipilih Allah swt..suami perlu ambil peranan agar isteri terdidik dengan mendidik diri menjadi pemimpin yg boleh isterinya dengar cakap. Alangkah indahnya jika semuanya faham – Blogger Ustazah Noor Aini Samsusah 

Panduan Jana Wang Di Rumah Untuk Wanita!
[/box]

Cuma sedih sangat bila melihat orang Melayu rancak menghina bangsa sendiri yang berjaya dalam perniagaan. Melayu menguasai ekonomi Malaysia tak sampai pun 20% jadi suka sangat kah kita apabila usahawan Melayu yang berjaya seperti Fareeda jatuh melingkup. Bukankah lebih baik kita tegur secara berhemah sehingga mereka boleh perbaiki untuk menjadi usahawan yang lebih patuh syariat. Jasa mereka sangat besar kerana dapat memayung beribu-ribu usahawa kecil di bawah mereka. Kita yang mengutuk ini sudah banyak ke membantu ekonomi orang Melayu?

178 Comments

  1. As salam,

    saya adalah agent trademark yang berdaftar. Kos untuk trademark adalah RM1,850. Kelebihan menggunakan trademark agent adalah seperti berikut:

    1. Tidak perlu risau dgn segala fomalities yg harus dipatuhi MYIPO
    2. carian trademark adalah percuma
    3. Agent trademark akan memastikan sebelum pendaftaran dibuat, logo atau nama yg didaftarkan mempunya chances of success melebihi 60%

    Sebarang pertanyaan lanjut, boleh hubungi saya.

    Terima kasih

    Regards,
    REEN ZUHDI
    Patent Agent
    Trademark Agent
    Industrial Design Agent

    http://www.rzintellectual.com
    012-3755087

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!