Aktiviti berpantang untuk turun berat badan

Spread the love

Berikut adalah 6 amalan penjagaan asas selepas bersalin yang penting untuk mengembalikan kesihatan wanita dan menurunkan berat badan kepada asal. Aktiviti ini dapat memastikan wanita kembali pulih secara luaran mahupun dalaman.

Biasanya, ia juga merupakan perkhidmatan asas yang terdapat dalam pakej berpantang.

1. BERURUT

Tujuan berurut adalah untuk membetulkan segala urat supaya dapat melancarkan peredaran darah.

Tetapi, wanita selepas bersalin khususnya perlu berurut untuk mengangkat semula saluran peranakan, menyingkirkan darah kotor atau darah beku yang masih ada dalam rahim, serta membantu memecahkan lemak.

Berurut ini dilakukan selama tiga hari berturut-turut, atau sekurang-kurangnya tiga kali dalam tempoh berpantang.

2. BERTUNGKU

Bertungku perlu dilakukan setiap hari semasa berpantang sebelum memakai bengkung.

Ia membantu mengecutkan rahim dan melancarkan pengeluaran lebihan darah kotor yang masih ada di dalamnya. Biasanya darah nifas mengalir lebih lancar selepas bertungku.

Sebiji batu tungku yang dipanaskan akan dibalut dengan kain sebelum diletakkan di seluruh bahagian abdomen dan juga sekitar peha. Atau boleh gunakan tungku modern yang hanya perlu di cas. Lebih mudah dan cepat.

3. BERBENGKUNG

Bengkung adalah sejenis kain yang dililit pada badan. Ada pelbagai bengkung yang dijual di pasaran kini untuk membantu memudahkan memakainya setiap hari semasa berpantang.

Jika ambil pakej berpantang atau perkhidmatan perbidanan tradisional biasanya akan menggunakan kain bengkung kapas yang bertali supaya ia tidak mudah terbuka.

4. MANDI HERBA

Mandian ini akan menggunakan air rebusan daun yang mempunyai khasiat tersendiri. Sebolehnya sepanjang tempoh berpantang, mandian ini diteruskan sekurang-kurangnya selama dua minggu.

Tetapi tidak semua sesuai, ada yang naik ruam dan gatal boleh berhenti lakukan mandian herba ini atau gunakan daun yang diterima kulit sahaja.

Walaupun tinggal di bandar, banyak kedai herba atau pasaraya yang menjual daun-daun herba ini. Ada yang boleh didapatkan dalam set berpantang secara ‘ready-made’ dalam bentuk pek uncang.

Antara daun dan herba yang boleh digunakan adalah

 • daun kunyit terus
 • daun secerek
 • daun pandan
 • daun lengkuas
 • daun serai wangi
 • daun pisang kelat
 • daun capa
 • daun inai
 • daun mengkudu
 • daun sirih
 • rempah halba

5. BERTANGAS

Bagi ibu selepas bersalin, aktiviti bertangas dapat membantu proses penyembuhan, kemutan faraj dan rahim.

Bukan itu sahaja, herba yang terkandung dalam set bertangas mampu merawat, memperbaiki urat dan juga bahagian sulit wanita yang tercedera semasa proses melahirkan anak.

Amalan ini dilakukan sebelum mandi. Bertangas biasanya dibuat dengan menyelubungi seluruh badan dengan kain dari paras leher ke paras lantai supaya wap tangas menyelaputi seluruh badan.

6. HIDANGAN BERKHASIAT

Selepas bersalin, pemakanan perlulah dijaga sebaiknya supaya anggota lebih cepat sihat dan kembali aktif.

Hidangan yang pedas, gatal, berlemak, air sejuk dan terlalu berminyak tidak elok dimakan.

Tapi, jangan risau kerana sebenarnya banyak hidangan yang boleh dijadikan menu ibu bersalin, dengan cara memasak yang berbeza. Ia tetap sedap walaupun dimasak dengan cara dipanggang, direbus atau dikukus.

Lada hitam , halia, serai, asam gelugur dan rempah ratus adalah sebagai perisa yang berkhasiat dan dijadikan aroma serta membangkitkan selera makan ibu.

Apa yang nyata, ibu perlu mengurangkan pengambilan lemak, gula dan minyak yang berlebihan.

Jika tidak mahu terlalu ketat menjaga pemakanan, perlu ingat untuk makan makanan yang sihat dan seimbang, sama ada diwaktu pantang atau diluar waktu pantang.

Akhirnya, selamat berpantang dan pastikan minta bantuan jika ada apa-apa perkara yang berlaku pada diri sama ada mental ataupun fizikal.


Spread the love

3 Comments

 1. 2020 marks the 70th anniversary of the establishment of diplomatic relations between China and Myanmar. Myanmar and China are neighboring countries, connected by mountains and rivers.
  It has created conditions for the development of “paukphaw” friendship between the people of China and Myanmar. Over the past decade, China-Myanmar relations have continued to
  strengthen. Developing a new approach to China-Myanmar relations and carrying forward the “Paukphaw” tradition are in line with the common interests of both countries.
  For maintaining stability in South Asia and Southeast Asia, promoting the construction of the “One Belt and One Road”, and realizing the Chinese people’s
  The great rejuvenation of the Chinese nation is of great significance. As friendly neighbors, only by building a China-Myanmar community with a shared future can we
  Jointly promote the construction of a comprehensive strategic partnership and innovatively develop the “Paukphaw” friendship between the two peoples,
  Only by discussing, developing, building and sharing together can the two countries achieve mutual benefit and win-win results.

 2. Myanmar-ChinaFriendship
  WitnessedbyHistory
  Connectedbymountainsandrivers,MyanmarandChinaareneighbors
  sharingalongstanding”pauk-phaw”friendship.Sincetheestablishmentof
  diplomaticties71yearsago,therelationsbetweenthetwocountrieshave
  withstoodthetestofthewindandrainandhavebeenfurthercemented.
  MyanmarandChinatiesbeganinancienttimes.Intheheyday
  ofChina’sTangDynastyintheearly9thcentury,atroupeofdancersand
  musiciansofMyanmar’sPyuDynastyvisitedLuoyang,thecapitalofChina.
  Closecooperationandsignificantdevelopmentofrelationshavebeen
  witnessedintheareasofpolitics,economics,socialinteractions,culture,
  educationandpeople-to-peopleexchanges.
  China-Myanmarfriendshipwillforever.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!