6 Perkara Lebih Sihat yang boleh anda lakukan walaupun anda sibuk!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

“The first wealth is health.”  Kekayaan pertama adalah kesihatan

Frasa yang biasa ini dikaitkan dengan ahli falsafah Amerika abad ke-19 Ralph Waldo Emerson dan nilai kewangan kesihatan yang baik bahkan lebih penting dalam masyarakat abad ke-21 kita hari ini.

Oleh kerana kebanyakan faktor gaya hidup, peningkatan dalam penyakit tidak berjangkit (NCD) di kalangan rakyat Malaysia telah menyaksikan peningkatan jangka hayat seperti penyakit jantung, kencing manis dan peningkatan obesiti di kalangan belia mengancam merompak kesihatan rakyat Malaysia sambil memberi lebih banyak tekanan ke atas perkhidmatan kesihatan untuk merawat dan penjagaan pesakit.

Justeru, anda perlu membuat usaha sedar untuk tidak membiarkan pendirian kesihatan yang lemah antara anda dan matlamat anda.

Berikut adalah 6 langkah mudah yang anda boleh ambil untuk berbaris menuju kehidupan yang lebih sihat.

Jadilah lebih aktif sepanjang hari

Gaya hidup adalah kebimbangan global. Gaya hidup sedentari termasuk aktiviti yang dilakukan semasa duduk atau makan, membaca, bekerja, menonton TV dan menggunakan komputer. Apabila hiburan bertukar di dalam rumah dan kerja bermakna semakin ramai orang sedang terjebak ke komputer riba dan smartphone untuk beberapa jam berakhir sebelum tidur.

Apa yang lebih buruk, walaupun mereka yang mempunyai indeks jisim badan yang sihat (BMI) berisiko jika mereka menjalani gaya hidup yang tidak aktif. Pekerja pejabat terutamanya cenderung untuk duduk berlebihan semasa waktu kerja kerana kerja melibatkan komputer, komputer riba dan mesyuarat. Di Malaysia, 81.2% anak muda tidak aktif manakala 50.1% lebih suka duduk sehingga tiga jam tanpa melakukan sebarang aktiviti fizikal.

Mengekalkan diet yang sihat

Empat faktor utama yang menghalang rakyat Malaysia daripada melekat pada diet yang sihat adalah kekangan masa, kekurangan pilihan makanan yang sihat, kuasa beli yang rendah dan kesedaran yang rendah. Walaupun pelbagai usaha yang diambil oleh kerajaan selama bertahun-tahun untuk mempromosikan makanan yang sihat, rakyat Malaysia masih memilih untuk mee goreng daripada menyediakan makan tengah hari yang sihat di rumah.

Kebiasaan makan yang buruk akan membawa anda ke pelbagai NCD, obesiti dan kanser. Tambahan pula, ibu bapa harus memasukkan makanan seimbang dalam kehidupan anak-anak mereka seawal mungkin untuk memastikan ia menjadi amalan.

Beri mata dan otak anda berehat

Rakyat Malaysia majoritinya menggunakan 14 jam sehari untuk peranti digital. Antara kanak-kanak, hanya satu jam waktu skrin boleh menyebabkan masalah kecemasan, kemurungan, dan tekanan. Secara umumnya, masa skrin yang berlebihan akan menyebabkan penglihatan kabur, ketegangan mata dan masalah penglihatan jangka panjang.

Kesemua ini akan mempengaruhi pola tidur, sakit kepala, serta leher dan sakit belakang.

Uruskan masa untuk keseimbangan kerja dan kehidupan yang lebih baik

Baru-baru ini, Kuala Lumpur merangkul kedudukan ke-40 dari 40 bandar di seluruh dunia dalam kaji selidik imbangan kerja. Tinjauan ini memandang ke dalam bidang seperti intensiti kerja, sokongan institusi, undang-undang, dan kesesuaian. Dalam kajian yang sama, KL mengambil tempat keempat dalam kategori yang paling banyak bekerja.

Oleh kerana waktu kerja yang panjang, rakyat Malaysia menghadapi masa yang berkurangan untuk hubungan, masa lapang dan usaha penting lain selain keletihan, kekurangan tidur, dan tekanan. Walaupun mungkin mengambil sedikit masa untuk kurangkan kerja kepada cadangan 40 jam seminggu, kita boleh mengambil langkah-langkah mudah namun praktikal untuk menjalani kehidupan yang lebih memuaskan.

Ketahui tahap kesihatan badan anda

Dalam kesibukan harian dan kesibukan, adalah perkara biasa bagi kebanyakan orang untuk tidak menghiraukan sakit di dalam badan atau sakit kepala dengan harapan ia akan hilang. Selalunya, hari berubah menjadi minggu dan bulan sebelum anda bimbang dan tergesa-gesa kepada doktor. Keadaan ini boleh membawa kepada senario ‘terlambat’ dan menjadi penyebab penyesalan.

Kira-kira 60% daripada prognosis kanser di kalangan pesakit Malaysia hanya dikesan pada Peringkat III dan IV dan pada masa itu sudah terlambat. Pemeriksaan awal dan kesedaran adalah penting dalam mengurangkan kematian akibat penyakit.

Pencegahan adalah lebih baik daripada mengubati

Apabila ia datang kepada kesihatan anda, anda perlu berhati-hati terhadap persekitaran anda. Adalah bijak untuk cuba mencegah atau melindungi diri daripada penyakit dan bukannya tidur selama beberapa hari untuk menyembuhkannya. Daripada melangkaui kerja, kajian atau aktiviti rekreasi untuk hari-hari berakhir, kita boleh mengambil langkah-langkah kecil setiap hari untuk menjadi sihat.

Jangan lupa buat untuk membuat penilaian kesihatan, konsultasi, tracker Kecergasan, cari klinik atau Hospital berdekatan, berwaspada dengan makluman Denggi dan semestinya amalkan hidup sihat.

5 Comments

  1. Tahap kesihatan seseorang terutamanya kank2 akan terjejas jika dibiarkan ank2 terlalu kerap brmain dgn gadjet sehingga larut malam .

    Ini mnybbkan masa mereka utk tidur mnjadi kurang dan mereka akan bngun lewat utk ke sekolh

    hal ini juga akan mnybb mereka trtidur di sekolah .

    Ibu bapa harus mngawal segala aktiviti ank2 dan mngatur semua aktiviti keluarga utk mndptkan keluarga yg harmoni
    Curahan rasa sakinah @ ..Travel Baby Set Tasneem Barangan yang Harus Dibawa semasa Travel bersama BayiMy Profile

  2. Mencegah lebih baik daripada mengobati. Ini adalah kata-kata yang harus kita tanamkan didalam diri, agar kita bisa tahu bahwa menjaga itu lebih baik. Dari artikel ini membantu saya sebagai pembaca untuk kembali sadar bahwa memperhatikan diri sendiri itu penting terlebih kesehatan kita. Dari sini kita bisa mulai mengatur kembali apa yang lebih baik di cerna oleh tubuh kita dan fikiran kita. Jangan terlalu mementingkan kesibukan jika kesehatan kita lupakan. Terimaksih banyak Denaihati

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!