Virus Influenza A (H1N1) bukan bayangan ngeri

Petang semalam dapat call daripada doktor katanya mengikut simptom yang terdapat pada diri anak aku yang di Madrasah positif Virus Influenza A (H1N1). Hari Ahad lepas semasa aku hantar dia balik ke Madrasah alhamdulillah sihat walafiat tapi ini pasti ujian kecil daripada Allah. Doktor hantar abang ke Hospital Ampuan Rahimah, Klang untuk ujian lanjutan. Aku terus hubungi isteri dan minta dia bawa 3 orang lagi anak di rumah ke klinik berhampiran kerana juga kurang sihat sejak beberapa hari.

Bayangkan dapat berita positif Virus Influenza A (H1N1) pasti bercelaru juga fikiran terutama bila baca berita setiap hari ada sahaja korban H1N1. Aku teringat pesan GURU kalau ada masalah solat sunat 2 rakaat. Alhamdulillah itu yang selalu aku amalkan walaupun kekadang lupa. Dulu ketika aku kehilangan hand carry dalam pesawat QatarAirWays pun aku buat perkara yang sama terus solat sunat 2 rakaat.

Aku sentiasa ingat ayat 4 surah Al-Fatihah yang lebih kurang maknanya “Kepada MU lah aku sembah dan Kepada Mu lah aku mohon pertolongan“. Kita ini hamba lemah dan tidak berdaya melainkan dengan bantuan dan izin Allah bukan makhluk.

Alhamdulillah selepas Isyak aku dapat berita ke tiga-tiga anak di rumah bebas daripada wabak H1N1. Selepas lewat malam dapat berita gembira abang bebas daripada jangkitan H1N1. Syukur kepada Allah swt. Terima kasih kepada yang memberi sokongan.

Teman-teman di FB
Teman-teman di Twitter

Pasti ada Hikmah disebalik ujian kecil Allah : “Dan sesungguhnya akan kami berikan cobaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa (pengikut) dan buah-buahan (biji-bijian). Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar. Yaitu orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan ‘Sesungguhnya kami adalah milik Allah dan kepadanyalah kami akan kembali’. Meraka itulah yang mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Tuhannya, dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk”. (Al Baqarah : 155-157 )

@Kepada yang ingin mendapatkan makluman lanjut berkenaan H1N1 boleh melayari laman web Kementerian Kesihatan di alamat, http://h1n1.moh.gov.my atau hubungi talian 03-88810200/0300
[ad#advertlets336]

295 Comments

        1. @ajuera, Kita elak sampai pakai mask.. double protection. Macam mana tu? hehe
          .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

        1. @ajuera, Ler, memang dah pun dinyatakan awal2 lagi.. Dengan itu, jom ramai2 mencegah…
          .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

    1. @kulanz, yup btl 2..kalau dlm diri xde kesabaran yg tinggi kta xkn mmpu melawannya

  1. Salam bro DH. Aku bersyukur kerana mu sekeluarga mendapat perlindungaan dari Allah S.W.T. Walaupun sakit itu merupakan hikmah dariNYA, namun usaha untuk menjauhkan dan menanganinya memang perlu diambil dengan mengikut sunnah.

    memang sekarang ni pun aku perati, rakyat jelata one-nation ni ada sedikit alpa dengan bala Allah itu. Aku harap kita semua berhati-hati dan mengambil langkah berjaga-jaga yang sewajarnya – selebihnya tawakkal.

    1. @DrSam, Dr Sam ni doktor ker? mesti ada tips2 yang boleh dikongsi untuk para pembaca disini..
      .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

      1. @Steward John, erm dr kor..sbb pakai nama dr 2..huhuhu..tp kita sbg org biasa perlu gak amalkan budaya hdup sihat

        1. @mieran, Ni nak tahu ni bro. Kalau Dr. (Medical Dr.) pun bagus juga.. banyak nak tanya pasal kesihatan
          .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

            1. @mieran, Tak la. sebab itu saya tanya Dr. Sam kalau-kalau dia medical practitioner.
              .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

    2. @DrSam, sama2 la berdoa agar keluarga DH da semua rakyat malaysia bebaas dr wabak ni

    1. @Anazkia, walau apa ujian drp Allah kta kena terima dgn ht yg terbuka walaupun amat perit utk kta terima

    1. @ajuera, Masalahnya orang sekarang tak sangat ambil kisah pasal ni.. ingat virus ni dah tak menular lagi..
      .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

        1. @ajuera, Itu yang sebaiknya.. bersesuaian denga moto dekat tv tu: “Family first”.
          .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

            1. @ajuera, Alahai geng.. ni mesti ingat motorbike jer ni.. hehe tak la.. selalu juga keluar dekat mana2 motto tu..
              .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

            2. @ajuera, dlm hdup sdrii pn perlu ada motto utl membina smgat diri kita..no gain no pain..huhuhu

            3. @Mieran, Kalau iklan pasal motor ni, banyak jer dekat TV. Iklan yang “Utamakan keselamatan” tu ek?
              .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

          1. @Steward John, ingat ek moto kt tv 2..tp dlm iklan apa ek?x perasan plak..huhuhu

            1. @Ajuera, Yer la. Memang sebutan hampir dekat. Apa-apa pun, dekat sini tak perlu ada perasaan Malu.. kalau ada yang nak tanya tu, tanya jer, gerenti ada juga penghuni blog ni akan tolong jawabkan.
              .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

            2. @Steward John, ingat motor bot ke apa td..hahaha..dlm hdup pn kena ada motto gak

        2. @ajuera, aah keselamatan family lbh utama dan kta perlu make sure family kta terhindar drp penyakit ni terlebih dahulu

            1. @ajuera, Haha.. Tak sanggup nak keluar rumah.. cuaca dah jadi semakin panas… Virus tu senyum jer, ye la, panas2 la dia ni bergiat aktif.
              .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

            2. @Mieran, Tu dah pasti. tak sekurang2nya kita cuba mengelak benda ni kan. Even dalam rumah pun virus dan bakteria lain masih boleh berkeliaran.
              .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

      1. @Steward John, org fikir mcm 2 sbb mgsa korban x byak skrg..tp ia masih ada kt sni.

        1. @mieran, Ye la.. kadang2 statistik dekat TV tak semestinya betul.. takkan rakyat risau benda ni.. (Boleh terima ke fakta ni)
          .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

          1. @Steward John, ish kalau statistik x btl xkn boleh siarkan dlm tv.salah kn mcm 2..

            1. @mieran, Hehe.. Mieran saya kebanyakkan statistik atau berita dekat Tv semuanya betul ker?
              .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

    2. @ajuera, btl 2..ia bergerak sepantas angin yg menyebarkan virus2..kena bersedia la dgn apa jua kemungkinan

      1. @mieran, Ye la, kita manatahu.. orang jer merendah2kan virus ni.. Bila dah kena baru meronta2.
        .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

        1. @Steward John, erm masyarakat kta fikir wabak ni da smakin kurang, walhal ada lagi..benda x nmpak kn

          1. @mieran, Biasa la tu… Tak fikir kesan masa panjang. Yang peting wabak dah habis, selamat la.. tapi sebenarnya masih lagi “mengganas” wabak ni.
            .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

    1. @aleng, yup btl 2..kesihatan diri n keluarga perlu diutamakan d stp aspek

    1. @merah saga, selagi ada daya mengelak drp terkena wabak ni kta perlu elak sebaiknya

  2. owh memang bro kene tabah – ape jua yang berlaku adalah dugaan dan ade hikmah disebaliknya 😛

    1. @kmzack, bro DH sntiasa tabah..spnjg kenal dia melalui blog DH ni dia mmg seorng insan yg tabah

  3. Tingkatkan antibodi, semoga terhindar dari pelbagai penyakit.
    .-= Syafrizal´s last blog ..Menulis artikel berdasarkan kata kunci atau keyword =-.

        1. @Steward John, dulu mmg penah amalkan mkn supplement..tp skrg da x amalkan..nk maintain beli supplement bknnya murah

    1. @hakimfaridzul, erm dlm wabak ni menular scara syap kta semua kna ambik langkah berhati2

    1. @.encik.SEDAP., aah btl ckp bro..kta jgn pndang enteng masalah ni..kena utamakan kesihatan la yg pntng

    2. @.encik.SEDAP., Ini yang sepatutnya. Tapi biasa la kalau manusia ni, baru lepas reda satu masalh, dah fikir masalah tu tak akan datang lagi..
      .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

      1. @Steward John, masyarakat kta kadang2 x alert dgn wabak2 ni..ada brapa kerat je yg btol2 ambil berat pasal wabak2 ni

    1. @joegrimjow, sama2 la kta memohon doa drp Allah swt spaya kta semua berada di bwah lindunganNya dri wabak ni

    1. @yangbaik, setaip ujian Allah kpd kita akan membuatkan kta lebih cekal dan kuar utk hari2 mendatang

      1. @zuriey, Ye la.. musim kemarau dah tamat, hujan melimpah, mesti semua pun demam.. hehe
        .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

        1. @Steward John, erm skrg ni pun cuaca x menentu..kadang2 panas terik, dan tiba2 ujan..

          1. @mieran, Itu tidak dinafikan.. Yang penting kena jaga family dan juga diri kita sendiri.
            .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

            1. @Steward John, cuaca skrg pn mempengaruhi wabak ni kan..satu lg kena alert dgn cuaca..penting gak 2

      2. @zuriey, erm mcm2 wabak yg ada skrg ni..kalau nk kuar rumah mmg da x selesea spt dulu..kna pk byak bnda kalau nk kuar

    1. @fiezaradzi, Yer la, kanak2 yang paling senang kena serang dengan virus tu
      .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

      1. @Steward John, kanak2 antibodi mereka amasih x kuat dan sikt berbanding dgn kta org dwasa kn,

        1. @mieran, Itu satu hal.. Kanak2 ni manatau nak bagitahu parents dorang yang dorang ni sakit, darjah kesakitan dan benda2 macam tu semua.. Ye la, orang nampak macam kena flu biasa sebab hanya nampak tanda2 flu, tapi sebenarnya kena H1N1. Tu yang bahaya.
          .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

    2. @fiezaradzi, erm kalau nk kuar kt public make sure pakai mask 2 ,kalau x snnag nk dpt jngkitan

      1. @mieran, Kadang2 pakai mask payah, sukar juga nak bernafas.. Alang2 cuba jangan keluar dari rumah kecuali keadaan dah terdesak.
        .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

        1. @Steward John, biar sukar dulu.xpe asalkan akan bg kesenangan ari mendatang

    3. @fiezaradzi, Lagi bagus kalau tak payah keluar dari rumah terutamanya hujung minggu. At least sehingga keadaan ni dah betul2 reda (tapi nak redah tu bila ek?)
      .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

      1. @Steward John, kalau x kuar umah x best la plak..mcm katak bawah tempurung jadinya 🙂

        1. @mieran, Tak la jadi katak dibawah tempurung. Keluar tu bila ada keadaan emergency jer dan yang amat urgent. Masih juga boleh tengok Berita deka rumah kan.. Kalau terlebih jalan dekat luar pun, belum tentu berita semasa ni dorang tahu. yer la.. dah asyik shopping sakan jer. Itu baru dipanggil katak dibawah tempurung
          .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!