Potensi Twitter Bukan Sekadar Duit Twitter

Assalamualaikum wbt.

Terlebih dahulu saya mengucapkan terima kasih kepada bro denaihati kerana memberi kepercayaan untuk saya menulis disini. Terima kasih juga kepada beliau kerana beliau merupakan orang pertama yang memperkenalkan twitter kepada saya.

Berbalik kepada topik. Setakat ini ramai yang dah tau tentang potensi twitter. Banyak kelebihan-kelebihan menggunakan twitter. Yang paling famous sekarang ni saya rasa sudah tentulah potensi buat duit terutamanya dengan churpchurp.

Berkenaan dengan program buat duit twitter, saya ada mendapat soalan soalan seperti bagaimana nak cari follower, kenapa tak dapat job di churpchurp dan banyak lagi. Ada sesetengahnya telahpun saya jawab semampu saya, sesetengahnya saya tak sempat nak jawab sebab ianya bukannya straight forward. Bukan setakat YES or NO. Bukanlah bila bagi satu tips terus akan jadi dan dapat job dari advertiser.

Kelebihan twitter

Berbanding kepada persoalan dapat job atau tidak, saya rasa lebih tertarik untuk menulis berkenaan potensi twitter. Ianya bukan sekadar untuk buat duit atau bersosial menghabiskan masa lapang, tetapi sebenarnya lebih dari itu. Potensinya jauh lebih besar. Terpulang kepada kita untuk menggapainya.

Ini tidak bermakna buat duit dengan twitter tak bagus. Saya sendiri pun menyertai banyak program-program buat duit dengan twitter. Takkan saya nak kata tak bagus pula. Cuma kita mau melihat lebih daripada itu.

Saya faham kadang-kadang ada juga rasa kecewa bila tak dapat job, saya sendiri pun kadang-kadang rasa macam tu. Sebab itulah penting untuk kita memandang kehadapan. Jom tengok apa potensi twitter.

1. Networking

Kelebihan yang paling utama dengan twitter ialah networking. Jika sebelum ini kita cuma bina network dengan orang-orang yang sekeliling kita sahaja, sekarang kita boleh pergi lebih jauh dengan twitter. Berbeza dengan social network yang lain seperti facebook dimana biasanya kita akan approve orang-orang yang kita kenali sahaja, di twitter biasanya kita selesa bertweet , berkongsi informasi dengan orang yang tidak kita kenali secara rapat. Ini bermakna network kita bukan setakat di Malaysia tetapi hingga ke seluruh dunia.

Yang paling penting kita faham, di twitter people are following interest.

Sejak dari awal diperkenalkan kepada twitter, saya suka menggunakan kata-kata ini :

“Birds of the same feather tweets together”

Ini bermakna, kita senang untuk berhubung dengan sesiapa yang ada persamaan dengan kita. Baik dari segi minat, bahasa, mahupun kerjaya.

Apa faedahnya networking?

Networking membuka lebih banyak peluang. Mungkin peluang kerja. Mungkin peluang bisnes ribu-ribu. Berbagai-bagai kemungkinan lagi. Lagipun saya tengok pengguna twitter kat Malaysia ni pun bukan calang-calang orangnya.

2. Bina Pengaruh

Di twitter juga kita boleh bina influence dalam mana-mana bidang yang kita suka. Kalau kita suka filem, kita jadilah orang yang paling tahu pasal filem, kalau kita suka open source kita jadilah pakar dalam open source. Apa yang penting kita perlu minat dalam bidang tersebut. Berkongsi apa yang kita minat sampailah kita menjadi rujukan dalam bidang tersebut.

Ada orang follow saya sebab saya ni suka cerita pasal buat duit di twitter, bukanlah dapat banyak sangat pun dari twitter ni, cukup lepas hosting domain, duit beli ebook dan sedikit modal untuk buat eksperimen kat internet. Saya berkongsi sebab saya suka bidang ini. Kebetulan ada knowledge sikit-sikit untuk dikongsi. Kalau nak dibandingkan dengan pakar-pakar duit twitter yang lain, tak layak pun nak bercerita.

Tetapi itulah twitter, tak semestinya mesti jadi seorang yang betul-betul hebat untuk dapat membina pengaruh. Kalau ditwitter pun boleh jadi celebrity tau. Twitter Celebrity.

Kalau nak fikir pasal income, sebenarnya bila dah ada influence, lagi banyak boleh dapat income. Advertiser tentu suka advertise dekat orang yang berpengaruh daripada orang yang takde pengaruh. Kan?

Yang penting, kita berkongsi informasi. Jangan sebar dakyah bukan-bukan sudah lah ye.

3. Menyebarkan kebaikan

Salah satu kegunaan biasa twitter sekarang ni ialah untuk menyebarkan kebaikan. Contoh-contoh yang paling ialah fund raising untuk bencana alam. Kalau digunakan betul-betul boleh menjadi alat yang ampuh dan tersebar pantas. Katakanlah ada syarikat kat Malaysia ni nak bagi derma, mereka bukalah satu akaun twitter. Untuk setiap retweet mereka akan bayar jumlah tertentu. Sambil mereka menderma sambil itu mesej mereka sampai kepada lebih ramai orang. Fund Raising cuma salah satu contoh menyampaikan kebaikan, banyak lagi cara-cara yang lain yang boleh dibuat.

Sebenarnya perkara ini sudah biasa dibuat oleh celebrity-celebrity dan syarikat-syarikat barat. Ada juga saya pernah tengok blogger Malaysia buat kempen ni. Yang best dekat twitter ni, informasi boleh tersebar cepat macam virus. Kalau ikut istilah marketingnya Viral Marketinglah.

4. Tercari Cinta [Optional]

Haha. Sebut pasal cinta mesti ada yang tersenyum.

Okay! Ini tak apply untuk semua orang.

Saya tambah point ni pun sajer sajer je tau. Tapi memang betul, ada juga yang bertemu dengan pilihan hati di twitter. Hrm. kadang-kadang ada nampat tweet cintan cintun juga daripada kawan-kawan twitter saya. Ada yang dengar-dengarnya bermula di twitter.

Sama-sama doakan agar hubungan yang dah terjalin tu kejinjang pelamin dan bahagia hingga ke akhirat. Jangan lupa, ustaz pesan kena jaga batas dalam pergaulan.

Cuma. Kalau mencari cinta, jangan bila tak jadi bergaduh di twitter pula. Sedih lak tengok tweet-tweet macam tu. Si perempuan tulis macam tu, si lelaki tulis macam ni pula. Tak eloklah.

Khas untuk yang dah berkahwin pula, saya tak bertanggungjawab terhadap apa yang berlaku jika anda ikut tips ni. Serious.

Okay?

Baiklah sebenarnya banyak lagi potensi twitter yang ada macam , traffik ke blog, menang contest, customer service dan macam-macam lagi faedah. Tetapi cukuplah ditulis 3 sahaja – yang satu lagi tu tambah suka-suka.

Sebenarnya yang saya nak sampaikan ialah twitter bukan terhenti sekadar buat duit dengan program-program pengiklanan di twitter. Jadi jangan tension kalau income slow. Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit. Lagipun potensi twitter tu pun banyak lagi. Yang paling penting, teruskan bertweet dan membina network.

Kalau anda sedang join program-program buat duit twitter jangan lah pula berhenti. Kepada yang nak join, jangan teragak-agak , join jer. Orang kata sambil menyelam minum air. Sambil bertweet , berduit.

Keterangan PenulisEntri Potensi Twitter Bukan Sekadar Duit Twitter adalah hasil karya Zuls yang merupakan seorang blogger yang antara paling awal bersama denaihati. Blog beliau Zulseffort.com penuh dengan panduan dan tips yang dapat membantu teman-teman blogger baru dan lama bertwitter dan berblogging.

185 Comments

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!