Tolong BLOG aku terlebih saiz part 2

Pening juga kepala ni bila dapat tahu blog aku terlebih saiz. Kalau mengikut Meta Tag Analyzer blog aku bersaiz lebih 150K, Web Page Analyzer blog aku bersaiz melebihi 389,000 bytes dan mengikut iwebtool speed blog aku melebihi 189 KB.

Atas khidmat nasihat semua rakan-rakan terutama Kak Jie, Megat dan eliss yang telah attachkan tools untuk menyelesaikan masalah maka aku pun explorelah sendiri blog supaya dapat mengurangkan saiz dan menambah speed untuk excess blog ini.

@ eliss : bila ak ukur size blog ni kat sini http://www.iwebtool.com/speed_test? memang lebih 150K.
@ Kak jie : tak pasti nk jwp mcm mana. cek kat sini  http://analyze.websiteoptimization.com buang apa yg tidak sepatutnya/ tak penting.
@ Megat : apa yang aku dapat rumuskan dari http://analyze.websiteoptimization.com , kelihatan banyak perkara yang menyebabkan blog ini berat dan secara tak langsung lambat load.


Jadi 2-3 hari ini orang sibuk beraya tapi aku sibuk mengubahsuai blog ni. Ni pun template ke dua setelah yang pertama tu nampak macam tak sesuai je. Terpaksalah aku keluarkan kebanyakan widget dan gambar yang menyebabkan saiz blog ni besar. Aku juga cuba keluarkan intensedebate tapi tak banyak sangat pengaruhnya kepada saiz dan speed jadi aku kekalkan.

Analisa terkini menunjukkan :
1. Meta Tags Analyzer : Blog tak over size
2. Websiteoptimization : Saiz blog 139,766 bytes
3. iwebtool : Speed blog 103.34 KB.

Aku masih mencari template yang lebih menawan hati dan semuga saiz dan speed baru ini akan memudahkan teman-teman melayari blog ini. Kepada teman-teman yang ada lebih 100 Twitter follower kalau nak buat duit joom join Sponsored Tweet ada ala-ala Churp Churp dan tunggukan pengumuman contest baru dalam 1-2 hari ni.

9 Comments

    1. Kecepatan akses ke suatu website tentunya juga mempengaruhi banyaknya visitor ke suatu blog atau website. Karena visitor atau pengunjung akan lebih merasa nyaman bila website yang dikunjunginya cepat diakses.
      Curahan rasa Bang Iwan @ ..Hakikat PernikahanMy Profile

      1. Ada beberapa faktor yang mempengaruhi kecepatan suatu website pada saat diakses dan berikut Tips dan trik dari ESC Creation agar situs website atau blog kita yang menggunakan CMS wordpres bisa diakses lebih cepat.
        Curahan rasa Bang Iwan @ ..Hakikat PernikahanMy Profile

        1. Gunakan webhsoting yang berkualitas atau mempunyai spesifikasi data transfer yang bagus dan cepat. Salah satu cara untuk mengetahui seberapa cepat data tranfer dari suatu webhosting adalah dengan cara tes ping ke suatu Hosting.
          Curahan rasa Bang Iwan @ ..Hakikat PernikahanMy Profile

          1. Caranya masukan nama domain yang akan di test misal esc-creation.com kemudian klik ping. Tunggu beberapa saat sampai data test ping tersedia. Pada data rrt Semakin kecil nilai yang tertera pada test ping maka akan semakin bagus atau semakin cepat data tranfer webhosting tersebut.

  1. Making money on the internet is easy in the undercover world of blackhat world, Don’t feel silly if you don’t know what blackhat is. Blackhat marketing uses alternative or little-understood ways to generate an income online.

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!