Semak Keputusan SPM

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, calon SPM 2013 pasti berdebar-debar menunggu untuk semak keputusan SPM yang akan diumumkan pada 20/3/14. Menurut satu kenyataan hari ini, calon boleh semak keputusan SPM mereka daripada sekolah masing-masing selepas 10 pagi hari yang sama. Calon persendirian SPM pula akan dimaklumkan melalui pos, atau mereka boleh menghubungi Jabatan Pelajaran Negeri, tempat mereka mendaftar sebelum ini.

Sekarang dah mudah calon boleh semak keputusan SPM secara SMS yang di sediakan oleh Kementerian di mySMS tak seperti dahului wajib kena pergi sekolah untuk mengambil keputusan SPM.

  • Taip SPM [NO KAD PENGENALAN][ANGKA GILIRAN] hantar SMS ke 15888
  • contoh : SPM 701010011010 BCXXXXXXX hantar SMS ke 15888

Perkhidmatan Semak Keputusan SPM akan diaktifkan bermula jam 10 pagi, 20 Mac 2014 dan akan ditamatkan pada 11.59 pm, 26 Mac 2014.

semak keputusan SPM 2013

Kepada calon SPM 2013 boleh memohon kemasukan IPTA secara online di SINI yang telah dibuka sejak 20/1/2014 sehingga 7/4/2014. 

Tahniah kepada calon SPM yang berjaya dan kepada yang gagal ini bukan bermakna kehidupan sudah berakhir. Kepada ibu bapa jangan tunjukkan kekecewaan di hadapan anak seandainya keputusan SPM tidak seperti yang diharap tetapi beri semangat untuk anak bangun kembali dari kekecewaan kerana perjalanan hidup masih jauh. Perjalanan hidup masih panjang lagi dan berbagai cara masih ada untuk kita menjadi manusia yang berjaya dunia dan akhirat. Telah terbukti ramai yang telah berjaya dalam hidup jadi ulama, usahawan dan jutawan walaupun SPM tidak cemerlang.

Kepada calon SPM 2013 ingin melanjutkan pelajaran dibawah biasiswa PETRONAS boleh memohon @ http://educationsponsorship.petronas.com.my (Open for online application from 20-26 March 2014) 

---

  1. terimakasih atas informasinya!!!salam kenal dan semoga sukses…

  2. senang sekarang nak semak.
    Entri terbaru Izzat Aziz – Persoalan Hidup : Adakah elok berkeluarga muda?My Profile

  3. kemajuan teknologi semakin memberikan kemudahan bagi kita.

  4. Aya nak semak spm yang lepas .. sebab teringin rasa semak spm dengan sms…hahaha… just kidding.. :)
    Entri terbaru Aya – Error. Parsing JSON Request failed. Apa ini?My Profile

  5. Salam,

    Kalaulah time saya dulu ada sistem sms ni takdelah mak jadi wakil ambik result spm saya, sebab time tu tengah sambung belajar kat sebuah kolej di JB, dulu nak sambung belajar guna keputusan trial spm pun boleh, lah ni tak tau lah macam mana, kena ada keputusan spm betul kot baru boleh sambung :D
    Entri terbaru yanmie – (Gambar Dan Video) Kereta Proton P3-21A BaruMy Profile

  6. Sekarang ni senang betul yer nak tahu result,zaman saya dulu kena pergi sekolah sendiri baru boleh tahu result :)
    Entri terbaru azmanisma – Lelaki KacakMy Profile

  7. bahaya ni.. nak tahan result kalau budak hutang sekolah jadi susah la.. huhu.. :(
    Entri terbaru CMRatu – Seminar WordPress : Produk Baru Dari Akademi DenaihatiMy Profile

  8. Semoga calon2 tahun ini lebih ramai yang cemerlang
    Entri terbaru Jomtonton – Lelaki Kacak Dalam Cabaran SEO Lelaki KacakMy Profile

  9. Nice, pakai sms pun bisa check

  10. ramai betul la yg berdebar2….musim berdebar kot…he3x!!! Apapun tahniah kepada yg berjaya nanti
    Entri terbaru yas – SEKALI LAGI KERAJAAN MALAYSIA AKUI ADA HUBUNGAN DAGANG DENGAN ISRAELMy Profile

  11. Cikgu pun berdebar-debar niiii
    Entri terbaru cikgu naman – Kita Patut Malu Kalau Berinternet berjam-jam kita sanggup….My Profile

  12. bagus la..senang nak cek result keputusan adik saya..sekarang 1 family berdebar dengan keputusan spm adik saya..
    Entri terbaru Naziman – Apa yang kita perlu tahu tentang MUET?My Profile

  13. Semak PNG je pakai sms, kalau PMR & SPM dulu ambil terus kt sekolah..
    Entri terbaru zhazmi – Ganjaran buat pengunjung zhazmi.netMy Profile

  14. Zaman semakin canggih sekarang nie,,,,pakai sms pun dah dapat tengok result spm,,,,
    Entri terbaru hatiputera – LELAKI KACAKMy Profile

  15. Mudah jugak sekarang ni kan.Pakai sms je dah boleh check

Trackbacks

  1. [...] Ketika SPM, harapan ibu bapaku semakin meninggi. Cita-citanya ingin melihat anaknya menjadi seorang doktor perubatan. Aku sekali lagi menghampakan perasaan mereka dengan keputusan yang tercorot. Ianya gara-gara persatuan juga. [...]

  2. [...] nak jadi doktor kan… Dah jodoh awal, jadi doktor keluarga sajalah… Zaman sekarang, nak Semak Keputusan SPM, senang je. Main tekan² kat henfon, dapat dah result… tapi saya rasa cara tradisional jugak [...]

  3. [...] Untuk Lebih jelas lagi sila lawati -> Semak Keputusan SPM [...]

  4. [...] khas : 03-5569 2840 dan juga boleh emel di careline@15888.my.Tengok sini juga Semak keputusan SPM : Denaihati , Dan Motivasi kalau anda belum berjaya , berjaya dan tidak berjaya DISINI [...]

  5. [...] keputusan dan mykad anda ke email saya [at] denaihati.com untuk claim hadiah wang tunai dari blog Denaihati.Com. Semua dokumen mesti sampai sebelum 11.59pm, [...]

  6. [...] menggunakan insentif tunai untuk membawa trafik ke blog masing2 seperti yang telah dilakukan oleh Denaihati dan Mama Murai. [JOM TERJAH ] Plan Brodband Murah. Cuma [...]

  7. [...] Anak Manja Papa Jom Lawat DenaihatiJadi Blogger Syok Sendiri Pun Kadang-Kadang Tak BolehSemak Keputusan SPMPembantu Rumah [...]