Semak Banjir dan Bencana Alam Malaysia Online

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, cuaca dunia sudah tak menentu kalau dulu boleh dijangka bila musim tengkujuh dan musim kemarau. Perubahan cuaca dunia sangat ketara dan bencana berlaku di mana sahaja tanpa ada pertunjuk awal. Tahun lepas Pakistan dilanda banjir berbulan-bulan dan tahun ini giliran Thailand pula dilanda banjir yang terlampau yang mengakibatkan kerugian berbillion dollar. Terkini pekan Kajang dilanda banjir terbesar sejak 40 tahun lalu. Maknanya bila-bila masa sahaja kawasan kita juga boleh dilanda banjir besar seperti yang berlaku di Kajang.

Gambar Banjir Besar Kajang

Rakyat Malaysia boleh semak status banjir dan bencana secara online :

  1. Untuk mengetahui keadaan banjir dan bencana alam Malaysia terkini boleh semak secara online di e-Bencana Alam.
  2. Boleh juga semak status banjir terkini di website Majlis Keselamatan Negara.
  3. Untuk mengetahui keadaan jalanraya sebelum membuat sesuatu perjalanan juga boleh semak secara online di e-Bencana Jalanraya.
  4. Untuk semak amaran hujan lebat terkini secara online di Mosti.

Semak Status Banjir @ Twitter


Kemudahan semakan banjir dan bencana secara online sudah pasti dapat membantu melancarkan pergerakkan kita cuma berapa ramai sangatlah yang tahu perkhidmatan semakan banjir dan becana alam Malaysia secara online ni. Joom tolong sebarkan informasi ini.

---

  1. bencana banjir, salah satu penyebabnya adalah ulah manusia sendiri
    Entri terbaru Dadan – Kegiatan Rehab Bangunan Waqaf Untuk TKA Al-MuhajirinMy Profile

  2. tentu byk kereta dan barg2 lain yg rosak akibat banjir…kasihannya…
    Entri terbaru Nana – Kejadian Seram di Wad ICUMy Profile

  3. Semoga next tidak banjir lagi
    Entri terbaru Asyiqin – Apakah Kita Perlu Asuransi Jiwa ?My Profile

  4. Uishhh.. sepanjang hidup ni belum pernah lagi nampak banjir macam dekat gambar atas tu…. dah kes parah ni bagi saya
    Entri terbaru Steward John – AirAsia ticket for just 10senMy Profile

  5. Saluran yang berinformasi…
    Entri terbaru Sparrow – Gadget Impian: iPhone 4s PutihMy Profile

  6. Saya ikut prihatin, dan semoga cepat terselesaikan.
    Entri terbaru Eby – Dr Zakir Naik – Media dan IslamMy Profile

  7. moleklah kalau nak berkongsi info pasal banjir atau bencacan alam malaysia nanti apa2 hal senang.
    Entri terbaru ROJAK – Cat is AdorableMy Profile

  8. Info menarik
    Entri terbaru Bosco d’Glamor – Izara Aishah Pelakon Sedang Mengukir NamaMy Profile

  9. kat ofis pun hampir2 kereta tenggelam….sebab hujan berterusan…terpaksa alihkan ke tempat yg tinggi..nasib baik ptg air dh surut…air melimpah sebab hujan lebat dari tgh malam….
    Entri terbaru syamila – Apple iPad 2…Boleh ke????? Insya AllahMy Profile

  10. la..kereta tu,sekurang2nya semakkan maklumat bencana alam atas talian ini memperceptkan penyampaian maklumat,insyaAllah
    Entri terbaru Shack – Pekeliling Saraan Baru Perkhidmatan AwamMy Profile

  11. suasana tak menentu lebih baik beringat sebelum kena…
    Entri terbaru Syarih – Air Kelapa Muda Lazat Dan Berkhasiat.My Profile

  12. wah menarik sekali encek….
    thanks a lot
    Entri terbaru meugah alminder – Asam dan BasaMy Profile

  13. Banjir boleh berlaku di mana-mana, yg penting kita kena elakkannya dgn mengambil tahu satu-satu kawasan kita kunjungi berpotensi untuk banjir terutama sekali di musim tengkujuh ni…
    Entri terbaru eXception – Muat Turun Borang Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M)My Profile

  14. Ini tak hanya terjadi di daerah anda tempat saya juga demikian beberapa hari lalu..
    Semoga tidak ada korban jiwa..
    Entri terbaru Rina As – Cara Meningkatkan Jumlah Halaman Index di Bing dan Yahoo (2)My Profile

  15. p’ingatan dr Allah bila2 masa dan di mana saja
    Entri terbaru Ummi Hanie – Petua melangsingkan badan secara semulajadiMy Profile

Trackbacks

  1. [...] Untuk dapat maklumat tsunami terkini boleh semak online di Pusat Bencana Malaysia. [...]

  2. [...] yang kita boleh semak secara online status bencana alam. Di masa depan bolehlah semak di website banjir dan bencana alam online supaya tidak lagi terperangkap dalam kesesakan teruk. Lori Bekalan Air [...]

  3. [...] yang tergak dalam hatinya sesudah melaksanakan shalat istikharah, itukah ilihan yang mengandung kebajikan dan berkah bagi [...]

  4. [...] asam dan basa dari suatu larutan juga dapat ditu parameter yang ditunjukkan dengan mengukur pH-nya. pH adalah [...]

  5. [...] memberikan kesenangan dan kepuasan bagi semua tingkat usia yang memainkannya  Teknik Bermain Tenis Lapangan adalah salah satu permainan yang dapat meningkatkan kemampuan tenis lapangan yang diperuntukkan [...]

  6. [...] Waktu masa Msa sekolah dulu dia juga sangat menderita, karena ada seorang guru yang jatuh cinta sama dia, tapi sayang guru itu bernama Handoko, tapi itu cerita lama karena apapun ceritanya Abdul Ghaffar adalah orang aceh paling ganteng [...]