Seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog

Nikon D90 Gadget Impian MJ

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, contest Gadget Impian peringkat akhir semakin sengit. Blog pertama Cikgu Naman dan blog kedua Zie Fauzi sudah tamat, perserta ke tiga Faizal Fredley akan tamat pada 11.59pm, 17/2/12 dan blog ke sembilan yang terpilih adalah blog status PR2 MJ telah mengumpul 2243 mata pada pusingan awal akan meneruskan perjuangan. Canon EOS 1100D tukar kepada Nikon D90 menjadi impian dan harapan MJ semuga menjadi kenyataan. Kepada yang lupa bagaimana pusingan akhir berjalan sila baca kembali entri “Gadget Impian Jadi Kenyataan“. Joom baca surat MJ kenapa Nikon D90 menjadi impian beliau kalau suka berilah sokong sebaik mungkin. Harap peserta jangan tunggu sampai saat akhir kerana line internet ni boleh jadi semput diwaktu kecederaan. Ingat tak ada tambahan masa ya.

Dengan perkembangan teknologi yang semakin pesat kini, pelbagai gadget-gadget terbaru muncul di pasaran. Ini membuatkan kita sebagai pengguna menjadi rambang mata dalam memilih gadget mengikut kemampuan dan kehendak hati, tidak terkecuali dengan saya. Terima kasih buat team Denaihati dan semua penaja yang sudi untuk memenuhi impian saya dalam memiliki gadget impian. Gadget yang menjadi impian saya ialah kamera NIKON D90.

Nikon D90

Nikon D90

Antara sebab mengapa saya ingin memiliki Nikon D90 ialah kerana sebagai seorang blogger ‘tegar’ adalah menjadi satu kemestian (kewajiban) untuk saya mengambil gambar diri sendiri, yang tersayang ataupun peristiwa yang berlaku di sekeliling saya untuk diabadikan dalam blog saya. Saya memang suka bergambar dari kecil lagi. Ke mana-mana sahaja mesti hendak bergambar, dan apabila sudah berkahwin tak sangka suami saya pun turut terjebak dengan minat saya. Dia merupakan tulang belakang buat saya dalam mengambil dan menghasilkan shot-shot yang menarik. Makanya makin seronoklah saya untuk bergambar.

Jadi jika diberi peluang dan dimurahkan rezaki kami untuk memperolehi Nikon D90, kami amatlah bersyukur.

Mengapa saya memilih Nikon D90 daripada kamera digital yang lain?

Pertamanya kerana ia merupakan kamera DSLR. Kami belum pernah memiliki kamera DSLR lagi. Yang ada hanyalah kamera kompak digital, tetapi itu tidak membataskan pergerakan kami dalam bergambar. Kamera kompak agak ketinggalan dari segi kualiti penghasilan imej gambar daripada kamera DSLR yang membuatkan kamera DSLR ini menjadi pilihan ramai. Jadi besarlah harapan andainya dapat memiliki sebuah kamera DSLR sendiri.

Keduanya kerana Nikon merupakan pengeluar kamera digital yang tersohor seiring nama-nama besar yang lain seperti Canon, Sony dan lain–lain. Semestinya kamera dan lensa yang dihasilkan olehnya akan memenuhi selera dan kehendak peminat fotografi.

Ketiganya, kerana NIKON D90 merupakan antara kamera yang menjadi pilihan penggemar DSLR masa kini. Ia merupakan antara produk ‘best seller’ Nikon. Merupakan upgrade daripada kamera Nikon D80, memperolehi beberapa penambahbaikan dalam pelbagai kategori. Antaranya ialah:

  • Sensor: 12.3 Megapixel CMOS sensor, 23.6 x 15.8 mm; total pixels: 12.9 million; Nikon DX format
  • Imej saiz: 4,288 x 2,848 [L], 3,216 x 2,136 [M], 2,144 x 1,424 [S]
  • Sensitivity: ISO 200 to 3200 in steps of 1/3 EV, can also be set to approx. 0.3, 0.7 or 1 EV (ISO 100 equivalent) below ISO 200, or to approx. 0.3, 0.7 or 1 EV (ISO 6400 equivalent) over ISO 3200, ISO sensitivity auto control available
  • Monitor: 3-in., approx. 920k-dot (VGA), low-temperature polysilicon TFT LCD with 170° viewing angle, approx. 100% frame coverage, and brightness adjustment
  • Exposure metering: 3D Color Matrix Metering II, Center-Weighted and Spot Metering
  • Exposure modes: Auto modes (auto, auto [flash off]), Advanced Scene Modes (Portrait, Landscape, Sports, Close-up, Night Portrait), programmed auto with flexible program (P), shutter-priority auto (S), aperture-priority auto (A), manual (M)
  • Dimensi: (W x H x D) 132 x 103 x 77 mm (5.2 x 4.1 x 3.0 in.)
  • Berat: 620 g (1 lb. 6oz.)

Itu sahajalah CELOTEH saya mengenai Gadget Impian, harap team Denaihati dan penaja sudi memilih kami antara yang terpilih. Aminnn.

Pergi ke kedai bersama suami,
Untuk membeli milo dan kopi,
Kalau ada rezeki buat kami,
Pastinya kami sangatlah happi.

Bunga Mawar indah berseri,
Untuk diberi kepada puteri,
Terima kasih daun keladi,
Moga bertambah rezeki Denaihati.

Nota :

  1. MJ diberi masa sehingga 11.59pm, 24/2/2012 untuk mempromosi entri ini dan mengumpul seberapa banyak point yang mampu. Selamat maju jaya.
  2. Ingat komen kurang dari 7 perkataan akan di delete.

---

  1. Goo luck MJ. performance D90 memang best. saya dah pakai hampir 3 tahun , tetap boleh beraksi dalam majlis2 besar.:)
    Entri terbaru fiuzzhafiz – Delete Facebook TimelineMy Profile

  2. Whoa..ni bukan jer leh jd blogger, jd phothographer pu leh nih..Good Luck MJ! ..5 mata penuh utk MJ..
    Entri terbaru UpProfits – Hukum Perniagaan FOREX Online difatwakan HaramMy Profile

  3. tudia entry Myra dah keluar… kan cakap kalau point le bih 1k n submit entry mesti layak… Good luck yer….
    Entri terbaru zie fauzi – SELAMAT SUDAHMy Profile

  4. Semoga MJ dan baby nya dapat meraih Nikon D90 yang merupakan impiannya…
    Entri terbaru Dadan – Galunggung Terus Meningkat AktivitasnyaMy Profile

  5. apakah ini sebuah hadiah kontes?
    Entri terbaru Blog Lirik Lagu – Sinopsis Sinetron Putih Abu-AbuMy Profile

  6. tak tau pulak ada contest nikon
    Entri terbaru apaajanews – KISAH KAPAL SELAM MURAHMy Profile

  7. Kalau dapat kamera ni memang cun, tak tido malam jawabnya, kalau tido pun mesti termimpi2 hikhik, akak suka kalau ada member yang minat dalam fotografi, boleh berkongsi2 idea, so far kawan2 lelaki yang ramai dalam fotografi, akak sorang je kot pompuan yang sibuk2 pasal fotografi kat diorang heheheee
    Entri terbaru yanmie – Tomyam BerkrimMy Profile

  8. good luck.. dapat ni best la kan.. leh pinjam slalu.. hehekk.. :P

  9. bagus yah gambarnya !

  10. Harap2 anda memperolehinya…
    Entri terbaru faizfakhirin – Kebaikan + Keburukan = Facebook FamilyMy Profile

  11. Semoga semuanya berjalan lancar…
    Entri terbaru Eizil – Kata-kata yang diucap seharianMy Profile

  12. wah…minta nikon d90…sempoi juga nih…semoga berjaya yer…semua saya dah tekan dah…5 markah untuk kamu :-)
    Entri terbaru Hans – Pusingan Akhir Contest Gadget Impian – Tolong Bantu Hans Menang iPad 2My Profile

  13. Dah tekan semua tombol social sharing dan sekarang mau berkomentar, untuk sokong MJ meraih impiannya…
    Entri terbaru Dadan – Galunggung Terus Meningkat AktivitasnyaMy Profile

  14. Salam,

    Good luck MJ, buat yang terbaik, ada rezeki boleh pi menembak sesama dengan akak hikhik.

    comei je baby tu siap termimpi2 d90 :D

    kelik semua apa yang patut, good luck :D
    Entri terbaru yanmie – Tomyam BerkrimMy Profile

  15. comel lah MJ ni..huhu,
    lepas ni boleh pakai Nikon D9 ni posing maut kat adik comel comel tu :)
    Goodluck! :)
    Entri terbaru syahrilhafiz – Tutorial Penggunaan Sygic GPS Navigator Di Android ANDA (Peta Malaysia)My Profile

  16. MacBook Air peserta lain, takpe faham, kan banyak tolong peserta, sampai terkonpius :)
    Entri terbaru Myra Jay – MJ nak menang Nikon D90 dari Denaihati – Harap Rakan2 sudi membantuMy Profile

  17. xpe pergi makan dulu,nnti dah ada tenaga boleh sambung balik
    Entri terbaru Mr jay – GiveAway Bicara KasihMy Profile

  18. menunya pasti enak:) btul ke apa yg ku takakan ni?

  19. Tidak mengharap pada yang tak sudi,
    Hanya menanti terima kasih diberi,
    Kalau itu sudahlah sudah memadai,
    Tapi jika ada habuan sedia menanti.:)
    Entri terbaru sensasi2020 – Gambar DenaiHati Terbaru Tanda Sokongan Pada Rakan Yang Paling Cool DenaiHati "Hidupkan Untuk Memberi".My Profile

  20. Jap nak fikir….emmmm lupa nak tanya awk dok area mana? Keje?
    Entri terbaru Myra Jay – MJ nak menang Nikon D90 dari Denaihati – Harap Rakan2 sudi membantuMy Profile

  21. Ada habuan kami beri
    Buat pengunjung yang sudi membantu
    Walau nilai tidak tinggi
    Tetapi sebagai menghargai semua yang bantu
    Entri terbaru Myra Jay – MJ nak menang Nikon D90 dari Denaihati – Harap Rakan2 sudi membantuMy Profile

  22. saya kat area PJ, kerja pun kat PJ juga.
    Entri terbaru rosezha – Kraftangan dan akuMy Profile

  23. Betul tu Kimmie, tapi yela komen kat sini semakin sunyi, tu yang jadi komen seorang diri
    Entri terbaru Myra Jay – MJ nak menang Nikon D90 dari Denaihati – Harap Rakan2 sudi membantuMy Profile

  24. tahniah yan.. nampak tadi komen yan dah 3K… banyak tu..
    Entri terbaru kakyong – Contest Malaysia Top Blogger | Meh le kome support kakyong[dot]com©My Profile

  25. Kak yan memang mantap, rasanya pasti esok lagi meriah :)
    Entri terbaru Myra Jay – sejarah komputerMy Profile

  26. connection lah tu… harap2 cepat depa kembali… harapan ramai tu.. heheh
    Entri terbaru kakyong – Contest Malaysia Top Blogger | Meh le kome support kakyong[dot]com©My Profile

  27. Katanya tadi koneksi tak berapa jelas, harap cepat ok line kat sana
    Entri terbaru Myra Jay – sejarah komputerMy Profile

  28. komen ni tadi tulis kat entri kakyan, kat sini keluar, kat sana pun keluar, dah jadi 2 in 1 ni
    Entri terbaru rosezha – Pernah dengar Nama "Ceiba pentandra"My Profile

  29. Pantun memantun penuh sopan,
    Tertib disusun penuh makna,
    Contest ini ada masa depan,
    Semua dah kenal walau tak berjumpa.
    Entri terbaru sensasi2020 – “PRU KE 13 RAMALAN MUNGKIN MENJADI KENYATAAN”My Profile

  30. Owh ye ke, ada masalah koneksi la ni
    Entri terbaru Myra Jay – sejarah komputerMy Profile

Trackbacks

  1. […] Myra Jay – Nikon D90 (17~24/2/12) […]

Artikel pilihan...close