London pusing-pusing cuci mata

Assalamualaikum dan Salam dari London, mata memang mengantuk, badan memang letih tapi tak mahu lelap walaupun selepas dinner di Restoran Haandi Knightsbridge tak jauh dari Harrods. Malam pertama di London sempat juga pusing-pusing di Kotaraya London melihat nightlife in London.

Sempat tidur dua jam, jam 4.30 am pagi terjaga lansung tak nak lelap mata ni akibat Jet Lag perubahan masa tujuh jam dari Malaysia memang sangat terasa.

Hari kedua kami lunch di Restoran Melur yang menghidang makanan Malaysia dan Indonesia. Terletak di Edgware Road selang dari beberapa kedai arab yang aku sarapan pagi semalam. Edgware Road ni lebih bagus tukar nama jadi Arab Street sebab banyak sungguh restoran, market dan kedai arab tu tak masuk lagi orang arab yang bersimpang siur.

Macam-macam menu Melayu dan Indonesia ada paling best dapat pekena teh tarik. Rasa makan yang dipesan memang sedap jadi kepada yang nak ke London mesti singgah sini nikmati kelazatan makanannya. Lain kali kalau dah jemu ngeteh kat Shah Alam bolehlah Abang Ensem dan Zarul Umbrella organise ngeteh kat London … heee.

Selepas lunch naik teksi pergi ke The Square Mile London pusat kewangan London. Mengikut seorang teman yang menemani The Square Mile ini adalah kawasan hartanah termahal di dunia. Boleh lah aku ajak Bro Jomhartanah survey prospek kat sini … mampu ke??

Ni antara pemandangan London dari tingkat 21 sebuah menara perniagaan yang terkenal di The Square Mile London yang kami lawati.

Kota London

Banyak juga bangunan yang cantik di The Square Miles ini gabungan bagunan lama dan baru. Semasa perang dunia ke dua hampir semua bagunan di sini musnah di bom oleh German. Bagunan warna merah ini antara yang cantik dan kreatif.

Trafik di The Square Miles ni pun boleh tahan. Untuk menuju ke Oxford Street kami ambil keputusan untuk naik Tube (keretapi bawah tanah). Kami berjalan ke stesen paling dekat Liverpool Street Station. Boleh tahan besar dan lebih teratur kalau nak dibandingkan di Rome (teringat-ingat pulak kembara di Rome).

Liverpool Street Station

Liverpool Street Station

London Tube

London Tube

Punyalah ramai manusia shopping di Oxford Street. Macam bangsa, rupa dan gaya. Cuaca pun agak sejuk jadi memang seronok duduk ngopi sambil cuci mata melihat simpang siur manusia dengan berbagai ragam. Di Oxford Road ni ada macam-macam kedai dan mall dengan berbagai jenama dari yang murah hinggalah yang super mahal, pilih je apa yang nak ikut bajet yang ada. Kalau dapat shopping dengan Sweetkurma mesti best ni.

Nak pusing-pusing Kota London tak susah sangat boleh naik Tube atau paling popular naik teksi yang unik hanya ada di Kota London sahaja tapi perangai pemandu teksi macam lebih teruk dari pemandu Teksi Malaysia je. Pusing di mana-mana sahaja diaorang nak, bawa laju dan tergesa-gesa macam tak welcome je tapi bukanlah semua. Banyak juga berlaku kemalangan di London ni serupa seperti di Malaysia.

Teksi London

Paling popular dan paling unik boleh juga travel dengan bas double decker.

Malam kalau nak merasa suasa dingin boleh naik beca. Insya Allah ada rezeki nanti bolehlah bawa isteri pusing-pusing Kota London naik beca moden ni.

Kepada yang lebih adventure boleh sewa basikal pusing-pusing Kota London.

Nak bersiar-siar melihat kehebatan London lebih mudah naik London Tour Bus yang akan bawa kita kebermacam tempat yang menarik. Tiket bas boleh dibeli di reception hotel atau di kaunter hentian bas dengan harga 29 pound. Kepada yang nak tengok keindahan London jom terjah blog ini yang dah biasa pusing-pusing London.

Kami akhirkan hari kedua dengan dinner di Restoran China  Tang di Hotel Dorchester yang diperolehi dari aplikasi Zabihah. Bukan senang nak cari Chinese Halal Food di London dan Restoran China Tang antaranya.

Tapi tak sangka rupanya ni upmarket restoran majoriti yang makan di sini Orang Kaya Arab, perut dah lapar kami order je lah. Macam-macam kereta besar dan sport yang parking depan hotel antara yang paling pelik yang ini.

Hari ketiga lebih banyak pusing-pusing London dengan London Tour Bus dan window shopping di Chinatown dan Oxford Street. Puas mencari restoran Halal ikut aplikasi Zabihah, setelah berjalan hampir 1Km baru jumpa C & R Restoran tapi bila tengok menu ada pulak menu yang tak halal. Jalan lagi lebih kurang 400 meter jumpa Restoran Jom Makan tapi dah tutup. Jalan lagi 500 meter sampai di Restoran Melati setakat tengok gambar makanan yang sedap kerana restoran ini pun dah tutup. Akhirnya buat keputusan makan di Restoran Melur. Inilah uniknya kembara ke luar negara mencari Halal Food memang susah tapi pengalaman yang manis.

---

  1. boleh ke ajak hamba? hahaha
    Entri terbaru abangkhai – Bunga Telur Teddy BearMy Profile

  2. Senangnya kalau bisa jalan-jalan ke london
    Entri terbaru Blog Keperawatan – Manfaat OlahragaMy Profile

  3. Nak ngeteh, kat mana2 pun boleh Bro. Yang penting, mesti ada awek yang ‘mari2′ kat situ. Baru la sedap mengeteh..

  4. Akan ku kembara ke tempat ini suatu hari nanti. Amin.
    Entri terbaru Firdaus Latib – Google Adsense – Rahsia Di Sebalik $1,077 (RM3,264) SebulanMy Profile

  5. Pehhh…manyak syiok jenjalan kt sana bro….bilo balik sini lak??
    Entri terbaru Yas – TATA AIRPOD, KERETA BERKUASA UDARAMy Profile

  6. In my contry more good ))

  7. Sangat mengasyikan pergi pusing-pusing menikmati pemandangan dengan menggunakan alat transporatasi tradisiional seperti becak. Ok !

    Sukses selalu
    Salam
    Ejawantah’s Blog

  8. Best best best best
    Entri terbaru faizfakhirin – #PetuaKesihatan Tips Mudah Untuk Mereka Gigi RongakMy Profile

  9. Tak sampai lagi bandar London. Kepingin hendak ke sana.
    Entri terbaru akubiomed – Baby Aslah Oppa Gangnam StyleMy Profile

  10. kapan bisa jalan-jalan kelondon, selamat denaihati.com perjalanan ke london membawa cerita berarti….
    Entri terbaru Karakter Pendidikan – Download Silabus dan RPP Berkarakter Untuk SD/MIMy Profile

  11. london pemandangan yg indah, kota besar…..selamat manikmati perjalananya di London. salam
    Entri terbaru Blog Pendidikan – Pengertian Belajar dan Pembelajaran Menurut Para AhliMy Profile

  12. Cantik semua pemandangan di situ
    Entri terbaru wazy – Suasana Santai Di The Pool , Jalan AmpangMy Profile

  13. Mungkin lain kali DH boleh membuat peraduan untuk makan angin bersama barangkali :)
    Entri terbaru abangkhai – Abangensem – dahulu dan sekarang.. (siri 1)My Profile

  14. Wah! seronoknya seronoknya cuci mata.. Kalau perlukan seseorang untuk cuci mata bersama jangan lupa hubungi saya.. hahaha
    Entri terbaru abangkhai – Bunga Telur Teddy BearMy Profile

  15. Alhamdulillah,… ditengah kesibukan Bro DH dalam mengurus kembara perniagaan, masih sempat menyuguhkan entri yang menarik buat kita semua.
    Entri terbaru Bang Iwan – Foto 20 Grand Finalist Duta Muslimah The World Muslimah Beauty 2012My Profile

Trackbacks

  1. [...] perkhidmatan Teksi Kuala Lumpur antara yang terburuk di dunia. Jangan nak banding khidmat Teksi di Kota London dan Paris … kalau nak banding dengan khidmat teksi di Jakarta dan Bangkok pun khidmat teksi Kuala [...]

  2. [...] sekadar pusing2 di kuala lumpur tapi keseronokan dapat dirasakan macam “london pusing-pusing cuci mata” lepas ni kalau denaihati pergi london akak nak masuk dalam beg luggage dia…TAPI denaihati [...]