Seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog

Front Page Google Search Engine Result Page

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, entri ini ditulis oleh Ariff Shah tuan punya blog Ariffshah.com semuga perkongsian ini akan menambah lagi ILMU Blogging kita untuk go next level dalam dunia blog. Ariff Shah adalah penulis jemputan tetap blog Denaihati dan antara entrinya ialah “Rich Snippet – Standard Baru Dalam SEO“ dan “Apa Yang Perlu Dibuat Setelah Berada di Tempat Pertama Google Search?“. Semakin ramai yang minat dengan tajuk SEO ni. Jom kita baca entri SEO yang menarik ini :

Untuk anda kekal berada di muka pertama Google Search Engine Result Page (SERP), sentiasa gunakan hipotesis ini – semakin banyak klik yang didapati dari search page, semakin kuat kedudukan anda di page pertama SERP. Mudah.

Hari ini saya ceritakan sedikit tentang jenis-jenis result page. Ada dua jenis SERP. Yang pertama, carian berdasarkan keyword tidak berjenama. Contohnya, perkataan biasa seperti “dividen“, “beli rumah”, “hartanah” dan sebagainya. Perkataan ini adalah umum dan tiada entiti yang menjadikan perkataan tersebut sebagai jenama mereka. Ranking untuk keyword ini adalah lebih mudah.

SERP lagi satu adalah untuk keyword berjenama. Contohnya, Ariff Shah. Dalam carian untuk keyword tersebut, ada link daripada blogger lain yang tumpang sekaki untuk keyword nama saya. Ini menunjukkan yang banyak klik telah masuk ke entri tersebut melalui search engine.

Contoh lain adalah “blogger” (ada 1.5 billion keputusan carian) dan “Lynas”. Seperti yang anda sedia maklum, blogger adalah produk kepunyaan Google yang mempunyai berjuta-juta blog di bawahnya dan Lynas adalah syarikat pemproses nadir bumi dari Australia yang menjalankan perniagaan berbillion Dollar Australia.

Berdasarkan carian di Google Malaysia (http://google.com.my)

Biasanya keyword yang berjenama akan memaparkan sitelinks laman web jenama tersebut. Walau bagaimanapun, tak semua laman web berjenama mendapat sitelinks. Hal ini mungkin disebabkan struktur laman tersebut yang tidak optimize untuk mendapat sitelinks.

Dalam eBook SEO Untuk Semua, saya ada menerangkan dengan lebih terperinci dan panjang lebar apa yang telah saya lakukan untuk mendapat kedudukan di first page SERP. Pada pendapat saya, semua orang mampu mendapatkan ranking page pertama. Anda cuma perlu tahu beberapa teknik je.

---

  1. Wah2! tuan guru seo dah berucapp.. terbaikk.. best article..
    Entri terbaru Webberita – Farid Kamil Dan Diana Danielle Sah Suami IsteriMy Profile

  2. akunya dah pasang rich snippet tapi nggak muncul juga ya ?!
    Entri terbaru Ramzi – Cara Membuat / Memasang Rating Bintang Rich Snippet Google di BloggerMy Profile

  3. kalau PR blog rendah ada harapan ke nak dapat front page, nak bersaing dgn blog-blog lain? hmm.
    Entri terbaru khairil – Cara Paling Lawak Pernah Digunakan Untuk Meningkatkan Trafik BlogMy Profile

  4. Bro AriffShah,

    Kalau semua blogger tahu teknik yang bro ajar.. Contohnya ada 100 blog yang menggunakan teknik tersebut..

    Adakah blog kita masih berpeluang berada di page pertama hasil carian Google? Tentu pihak google akan membuat pertimbangan untuk memilih blog mana yang akan menjadi keutamaan..

    Bro ada tak tips macamana nak terus kekal di page pertama walaupun ada 100 blogger yang menggunakan teknik SEO terbaik?

    TQ..
    Entri terbaru Anuar – Eyriqazz vs Denaihati : Blog siapa lebih popular?My Profile

  5. Saya fikir Hipotesi dari Ariff Shah ada benarnya, beberapa hari belakangan ini saya mencoba menerapkan apa yang telah disampaikan dan sepertinya bekerja dengan baik.
    Entri terbaru Mas Gie – Agenliga Sebagai Agen Bola Online Untuk Euro 2012My Profile

  6. Saya masih penasarn tentang semakin banyak klik semakin kuat kedudukan di google.
    Entri terbaru Mas Gie – Agenliga Sebagai Agen Bola Online Untuk Euro 2012My Profile

  7. Dulu untuk mendapatkan sitelink sangat susah tidak sembarang blog yang bisa tapi sekarang sepertinya jauh lebih mudah.
    Entri terbaru Mas Gie – Betwin188.com Agen Bola Terbaik Dukung Anti Rasisme EURO 2012My Profile

  8. teringinya rasa nak dapat traffic 200-300 sehari…
    Entri terbaru syafie – Jalan : Aku Kehabisan Idea…My Profile

  9. alhamdulillah…blog WP baru saya pelan2 dah bisa masuk TOP 10 hampir semua artikelnya
    Entri terbaru Dadan – Arema vs Persib BandungMy Profile

  10. wah, blog ariffshah memang mesra seo! Terbaik.

    Entri Terkini: Cara Download Video Youtube Paling Mudah

  11. selalu susah untuk mencapai Top 10 di halaman pertama google..
    Entri terbaru Dadan – Alasan Facebook Membeli InstagramMy Profile

  12. macam mana ya? susah sanggat nak fahami…

  13. hurmmm…blog saya bilalah agaknya nak dpt sitelink..hayaa…

    ni tgh belajar ni cara2 buat sitelink dari kak Jie…
    Entri terbaru W.HabibuRahman – Cara-Cara Memasak MaggieMy Profile

  14. kalau mcm tu,setiap kali ada contest SEO mesti Ariflah y jadi juarakan…hoho
    Entri terbaru W.HabibuRahman – Cara-Cara Memasak MaggieMy Profile

  15. huish..cayalah Airf Shah….
    Entri terbaru W.HabibuRahman – Cara-Cara Memasak MaggieMy Profile

Trackbacks

    Artikel pilihan...close