Blog Google Page Speed

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, saja nak kongsi gosip teman-teman twitter yang mungkin boleh dijadikan panduan teman-teman blogger yang lain.

1. “@einztrigger: Pernah check google page speed report? Aku punya blog 85/100 je @ariffshah @denaihati @affanruslan”

2. “@amanfirdaus: @einztrigger aku 86/100. haha~ @ariffshah @denaihati @affanruslan”

3. “@einztrigger: http://j.mp/l9s3dI RT @denaihati: @einztrigger apa link tu nak check speed”

4. “@affanruslan: kt sini ke? http://pagespeed.googlelabs.com/ aku dpt 80 je, nmpknya kt pakai plugin w3tc la @amanfirdaus @einztrigger @ariffshah @denaihati”

5. “@einztrigger: @affanruslan @amanfirdaus @ariffshah @denaihati aah dalam wp dashboard boleh check guna w3 total cache

6. “@affanruslan: owh pas aku pki plugin tu aku nak kena cek balik lah heheh @einztrigger @amanfirdaus @ariffshah @denaihati”

7. “@einztrigger: @denaihati denaihati.com 89/100 google page speed test”

Apa agaknya kelebihan bila Google Page Speed ni nilainya tinggi atau rendah? Google Page Speed juga adalah satu indikator untuk melihat prestasi blog yang sedang kita uruskan selain Pagerank, Alexa Ranking, Loading Speed dan sebagainya.

Comments

  1. says

    Salam DH
    Saya fikir ini mengenai speed loading sebuah blog. Kalo wp banyak sudah plugin yang dapat digunakan untuk membantu mempercepat loading blog seperti W3 Total Cache yang saya sendiri pake, kalo untuk blogspot butuh lebih banyak teknik, selain mengurangi gambar, jumlah artikel yang ditampilkan, juga bisa menggunakan metode in / out untuk widget.
    Entri terbaru Mas Gie – Betwin188.com Agen Bola Terbaik Dukung Anti Rasisme EURO 2012My Profile