Blog Denaihati punca phishing attack

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, mohon maaf di atas kelalaian aku blog Denaihati telah diklasifikasi sebagai site yang menjadi punca beberapa serangan phishing kepada Region Bank, USA. Amaran phishing attack sudah diterima sehari sebelum Google block blog Denaihati tetapi terlupa nak bertindak kerana kesibukan aktiviti Kembara Musafir Beijing. Terima kasih kepada Rakan Denaihati yang memberi maklumbalas melalui sosial media. Alhamdulillah dengan bantuan Serverfreak dan Eizil setelah beberapa jam Google telah mengaktifkan kembali blog Denaihati.

Dapat warning phishing attack

 

Betul lah kata bijak pandai pengalaman adalah guru yang terbaik. Ini sebahagian daripada ujian untuk jadi blog yang lebih berjaya. Insyallah aku akan buat entri khas supaya blog lain tidak terkena sebagaimana apa yang berlaku kepada blog Denaihati. Ketika entri ditulis blog Denaihati masih terkena Google slap semuga cepat kembali normal.

Comments

  1. says

    Setahu saya phishing ni biasanya digunakan oleh hacker contohnnya untuk ambil akaun orang.impaknya kita telah memberi informasi padaa hacker untuk rompak akaun kita. Tapi. Yang peliknya apa kaitan blog denaihati dengan bank. Berminat naak tahu ni. Harap DH dapat kongsikan punca, cara atasi dan cara perbaiki masalaah phishing blog ni.

  2. says

    setahu aku phising diambil dari perkataan fishing.. memaching ikan tapi bila yang nak dipancing tu bukannya ikan tapi orang so dia panggil phishing,,tukarkan f tu kepada p yang membawa maksud people.. tapi kenapa pulak diorang nak pancing DH..??confuse..DH banyak sangat duit kot macam bank..hehe
    Entri terbaru Azydy – Bulan May Yang Sangat IstimewaMy Profile