Blog Contest Kebaikannya

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, blog Denaihati memang dah terkenal dengan blog Contest. Ada Rakan Blogger yang dah dapat gadget seperi laptop dan iPad 2 serta ada yang dah dapat wang tunai. Nak kongsikan sedikit bagaimana cara perancangan untuk menganjurkan blog contest tak kiralah kecil atau besar.

Bila merancang untuk menganjurkan blog contest tidak boleh hanya memikir faedah blog sendiri. Setiap contest yang dianjurkan mesti memberi faedah kepada penganjur, sponsor dan paling utama peserta.

Untuk penganjur biasanya mengharapkan peningkatan trafik tetapi sebenarnya yang lebih penting adalah penjenamaan. Biasa berlaku semasa contest berjalan trafik naik mendadak tetapi balik menuruh setelah tamat contest. Penganjur perlu pandai menambat hati peserta contest dan pengujung baru untuk terus bersama melekat setelah tamat contest.

Untuk peserta contest buka sahaja hadiah yang disediakan tapi yang lebih penting peluang mendapat backlinks dan promosi jenama blog kepada semua pengunjung yang lain. Contohnya backlinks dofollow blog di Rakan Paling mesra bulan ini.

Kongsikan pengalaman Rakan Blogger apa faedah yang dapat setelah ikut serta contest di blog Denaihati. Mesti adakan.

---

  1. tips yang baik untuk penganjur contest.. :)
    Entri terbaru zuls – Komen Denaihati berkenaan twitter pada 30 Januari 2010My Profile

  2. setakat ni masih ragu2 nak adakan contest besar2…
    Entri terbaru Amirez – Wordless Wednesday #13My Profile

  3. hadiah pon best2 jgk..
    Entri terbaru syu90 – Wordless Wednesday :Photobook MURAH !My Profile

  4. byk sgt..hehe..dpt kenal rmai blogger lain..
    Entri terbaru syu90 – Wordless Wednesday :Photobook MURAH !My Profile

  5. Sama mcm AUC…takut nk buat contest….takut tak de yg nak join jerr…hehehe
    Entri terbaru yas – Keputusan Malaysia Vs Jepun – Olimpik London 2012My Profile

  6. menarik utk dikongsi bersama
    belum pernah buat apa2 contest
    nak buat tapi takut ;)
    Entri terbaru auc dot com – Logo Baru Windows 8My Profile

  7. Pengalaman saya sejak ikut kontes di blog DH yang paling utama adalah penambahan traffik dari sahabat blogger Malaysia.
    Entri terbaru Bang Iwan – Heinrich Rudolf HertzMy Profile

  8. contest2 denai hari memang terbaik..
    tanya la mana2 blogger mest ramai kenal denai hati..
    tahniah di ucapkan
    Entri terbaru TopiJerami90 – Sinopsis Drama Apa CelopMy Profile

  9. walaupun tak pernah join contest, DH ada juga singgah di blog saya, terima kasih :)
    Entri terbaru rahman_hussin – Kiosk Maju Masjid Ekspres e-Derma mari gunakan.My Profile

  10. Yang paling penting, saper2 yg menyinggah tu, klik la pada ads tu..bagi $$$ skit kt owner blog yg penat menulis…hehe
    Entri terbaru faizfakhirin – Woman : Keyakinan MerekaMy Profile

  11. Lagi sibuk mendukung sahabat di belakang, ternyata ada postingan baru disini.
    Entri terbaru Bang Iwan – Heinrich Rudolf HertzMy Profile

  12. Yang paling bestnya rakan2 yang masuk kontes saling menbantu, rakan2 yang tak masuk contes pun tetap memberikan sokongan, tengok jelah komen2 mereka dalam entry contes, semuanya sporting nak membantu, syiok!
    Entri terbaru yanmie – Gambar Kahwin Lisa Surihani dan Yusry KRUMy Profile

  13. Sebenarnya banyak kelebihan join contest dari Denaihati ni, selain backlink ke blog, kita dapat kenal semua sahabat baru disini :D
    Entri terbaru Myra Jay – MJ nak menang Nikon D90 dari Denaihati – Harap Rakan2 sudi membantuMy Profile

  14. Bagi MJ pengalaman berharga disini ialah ukhwah dan kerjasama.
    Dengan contest dapat mengeratkan hubungan dan semua peserta saling mendokong peserta lain untuk berjaya.
    Entri terbaru Myra Jay – MJ nak menang Nikon D90 dari Denaihati – Harap Rakan2 sudi membantuMy Profile

  15. Salam, ok sebenarnya entry ini yang kakyan tunggu2, nanti nak jawab kat blog, apa faedah yang kakyan dapat dari sini :D

    jangan risau lepas contest ni pun pastinya trafik tetap cun :D
    Entri terbaru yanmie – Gambar Kahwin Lisa Surihani dan Yusry KRUMy Profile

Trackbacks

  1. [...] Blog Contest Kebaikannya (753,000,000 jumlah carian, rank ke-4) [...]

  2. [...] terbaik Denaihati memberikan kedudukan 1st page Google Search.1. 20112011 59,200,000 results2. Blog Contest Kebaikannya 30,300,000 results3. Bagaimana Menggunakan Tags Untuk SEO? 5,210,000 results4. Pengurusan laman [...]

  3. [...] mengambil peluang untuk bersama keluarga. Minggu baru ada kelapangan. Contest gadget impian dari blog denaihati dengarnya sudah di kemuncak. Rata-rata peserta memperlipatkan ganda usaha untuk memenangi. [...]

  4. [...] Tadi, dekat timeline Facebook saya ada yang post gambar orang bawa jenazah ke kubur. Haiya, seram sejuk bila ingat mati ni. Ajal kita entah bila kan? Semalam saya ada posted entry Lagu Terakhir Sudirman Hj Arshad, dah lama beliau tinggalkan kita tapi sebab dia banyak beri sumbangan pada Malaysia sampai sekarang nama beliau dikenang. Al-fatihah sekali lagi. Korang dah baca entry best hari ini “Blog Contest Kebaikannya“ [...]