Berlibur di Strawberry Park Resort, Cameron Highlands

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, ramai yang dah tahu Cameron Highlands merupakan salah satu lokasi tumpuan yang menarik dan sesuai untuk berlibur atau pergi bercuti. Hujung minggu hari Sabtu yang lalu Team Denaihati telah berpeluang pergi bercuti di Strawberry Park Resort, Cameron Highlands. Memang sangat cantik dan menarik tempatnya.

Kami bertolak lebih kurang pukul 10.00 pagi dari Bandar Baru Bangi ke Shah Alam terlebih dahulu untuk ambil seorang lagi kawan. Lepas dah ambil kawan di Shah Alam kami teruskan perjalanan menuju ke Cameron Highlands. Perjalanan ke Cameron Highlands kami fikir mengambil masa lebih kurang 3 hingga 4 jam. Alhamdulillah tiada sebarang perkara yang tak diingini berlaku sepanjang perjalanan kami menuju ke Cameron Highlands melalui Tapah Road. Tepat pukul 2.00 petang kami tiba di Strawberry Park Resort dengan selamat dan terus check-in.

Strawberry Park Resort, Cameron Highlands

Front Desk Strawberry Park Resort, Cameron Highlands

Front Desk Strawberry Park Resort, Cameron Highlands

Lepas dah register kami bergegas ke bilik untuk simpan beg pakaian dan berehat seketika untuk hilangkan penat. Dalam banyak-banyak bilik yang ada di Strawberry Park Resort, jenis bilik “Fresno Suite” jadi pilihan kami sepanjang bercuti selama 3 hari 2 malam di Strawberry Park Resort, Cameron Highlands. Besar dan luas juga bilik dia. Lengkap dengan sofa, TV flat screen, peti ais dan lain-lain. Tilam, bantal dan selimut pun sangat selesa untuk tidur atau baring dalam keadaan suhu yang sejuk. Tengok harga bilik rasanya memang berbaloi.

Fresno Suite Strawberry Park Resort

Fresno Suite di Strawberry Park Resort, Cameron Highlands

Selepas waktu Asar kami turun ke tempat dipanggil “The Garden Terrace” yang terletak berhadapan dengan bangunan lobby Strawberry Park Resort. Kami ke situ untuk sesi minum petang. Manager Strawberry Park Resort iaitu Mr. Ming pun turut sama menikmati juadah minum petang di situ. Hidangan minum petang yang disediakan sungguh sedap dan lazat. Pekerja Strawberry Park Resort pun melayan kami dengan senyuman yang mesra.

Minum petang di The Garden Terrace, Strawberry Park Resort

Minum petang di The Garden Terrace, Strawberry Park Resort

Sambil menjamu selera, kami berkenalan dan berbual-bual kosong dengan Mr. Ming yang baik dan peramah. Mr. Ming ada menerangkan kepada kami tentang apa istimewanya Strawberry Park Resort dan segala aktiviti menarik yang boleh dilakukan sepanjang kami bercuti di situ.

Hidangan minum petang di Strawberry Park Resort, Cameron Highlands

Hidangan minum petang di Strawberry Park Resort, Cameron Highlands

Tapi memandangkan keadaan cuaca pada petang tu tak mengizinkan sebab hujan turun, kami hanya boleh buat aktiviti sendiri jalan-jalan di sekitar kawasan Strawberry Park Resort. Sambil-sambil berjalan tu sempat ambil beberapa gambar yang nampak menarik sebelum balik ke bilik untuk sambung berehat dan menanti hidangan istimewa BBQ pada waktu makan malam.

Landskap Strawberry Park Resort

Lebih kurang pukul 8 malam, kami ke tempat makan yang dipanggil “Jim Thompson Terrace” untuk menikmati makan malam. Nama “Jim Thompson” diambil sempena nama seorang ahli perniagaan warga Amerika Syarikat yang telah membantu menggiatkan semula perniagaan tekstil dan sutera di Thailand.

Konsep hidangan buffet menanti kami pada malam tu. Ada pelbagai jenis makanan disediakan. “Jim Thompson Terrace” pada malam tu dipenuhi dengan para pengunjung Strawberry Park Resort. Masing-masing makan dengan penuh berselera. Kami pun turut sama makan sepuas hati sebab semua makanan yang disediakan memang sedap.

Makan malam di Strawberry Park Resort, Cameron Highlands

Makan malam di Strawberry Park Resort, Cameron Highlands

Dah selesai menjamu selera, kami keluar jalan-jalan sambil menikmati angin malam tapi tak mampu duduk luar lama-lama sebab suhu terlalu sejuk. Kami terus balik ke bilik dan menutup tirai hari pertama percutian kami di Strawberry Park Resort dengan tidur dalam keadaan selesa bersama bantal yang empuk dan selimut yang tebal.

Rasa macam nak pergi bercuti lagi di Strawberry Park Resort, Cameron Highlands. Mencari-cari masa yang sesuai untuk ke sana. Sesiapa yang nak bercuti di Strawberry Park Resort bolehlah layari Fan Pages Strawberry Park Resort untuk dapatkan info selanjutnya dengan pantas dan berita-berita promosi hebat yang sedang berlangsung.

---

  1. bestnyer… teringin sangat untuk ke sana!

  2. nanti nak p cameron highland la..hehe
    Entri terbaru Naziman – Cara basic lajukan laptopMy Profile

  3. sudah ade plan nak pegi Cameron Highlands, tapi lepas peperiksaan UPSR & PMR.
    bagi anak2 hilang stress lepas periksa.

  4. wah DH pergi sorang ke ni?? hehe sebab nampak mu DH je yang lain takde pon..
    Entri terbaru Luqman Hakim – PERMOHONAN ONLINE UITM SESI 2012/2013 | SESI AKEDEMIK 1 / 2My Profile

  5. asyik,,,nih..indah sekali,,rasanya ingin kesana
    Entri terbaru ade sunandar – Site MapMy Profile

  6. Selamat berlubur
    Semoga hari2 anda di sana menyenangkan
    Entri terbaru Rina As – Cara Daftar Dan Verifikasi / Klaim Blog di AlexaMy Profile

  7. Assalam, pergh tengok makanannya saja dah berliur…huhuhuu
    Entri terbaru Budak Lanun – Akibat Hina Nabi Dan Al-Quran, Halaman Facebook Di Arah TutupMy Profile

  8. suka baca post ala2 travelogue ni. dah lama x singgah ke CH la. hehe:)
    Entri terbaru KNizam – Terbeli Buku Lagi | Saeed Book Bank, Islamabad, PakistanMy Profile

  9. cameron highland mmg best
    Entri terbaru Norasikin – Mohon Bantuan Untuk Kesejahteraan Anak SayaMy Profile

  10. balik kelantan kalau tak lalu terengganu mesti lalu cameron , grik jarang-karang. Tapi tulah, balik kampung ni rushing sikit.. cuti tak panjang, tak sempat nak singgah sana jalan-jalan sangat, berhenti beli strawberry , buah tampoi atau jagung rebus jer biasanya

  11. Tak pernah pergi..hehe.. ntah bila free.. err best ker
    Entri terbaru x lupa dot com – Lelaki Yang MengerikanMy Profile

  12. dah lama tak gi cameron ni..walau dekat..heeee perjalanan sejam setengah je kot.. ;p
    Entri terbaru suarapeople – Lelaki adakan hubungan seks dengan landak..apa yang terjadi?My Profile

  13. Bestnya… kena pergi gak ni….
    Entri terbaru Aya – Gaji Minimum Pekerja Di Malaysia, Berapa?My Profile

  14. Tahun ni tak gi lagi cameron, biasanya kalau balik KL, ada juga singgah ke sana untuk menjamu mata, tapi tak pernah lagi bermalam di cameron. Macam best jer strawberry park resort ni, mungkin cuti sekolah akan datang boleh singgah bermalam di sana pula.
    Entri terbaru Eizil – Keselamatan: Himpunan laman WordPress dalam satu akaun hosting?My Profile

  15. waa bestnye…nk join gak la..hehe

Trackbacks

    Artikel pilihan...close