Zacheela Dot Com

Berkongsi Backlinks Penting

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, Blogger mana yang tidak mahu berjaya kalau pun tidak mendapat pendapatan yang hebat seperti Eyriqazz atau mendapat gadget percuma seperti Teratakarmo sekurang-kurangnya mempunyai pembaca setia seperti Kujie2.com yang menunggu-nunggu entri baru kita. Kejayaan sesebuah blog tidak datang begitu sahaja kalau tak percaya tanyalah Abang Nara perlu ada usaha, strategi yang betul dan selebihnya serahkan pada Allah SWT.

Hidupkan untuk memberi. Memberi itu bukan sahaja memberi hadiah duit atau gadget tetapi sebenarnya yang jauh lebih bermakna untuk sebuah blog adalah memberi backlinks. Antara kebaikan memberi backlinks adalah dapat berkongsi pagerank dan membantu meningkatkan trafik blog.

Blog ranking akan meningkat dengan backlinks

Setiap kali aku menulis entri baru pasti akan menyelitkan beberapa backlinks, kalau banyak sangat pun tak boleh nanti kena marah dengan Pak Google. Beberapa jenis backlinks yang biasa aku akan diselit dalam entri adalah :

1. Backlinks ke blog atau website yang mempunyai Pagerank yang lebih tinggi daripada Pagerank blog Denaihati untuk memastikan Pagerank blog Denaihati kekal atau meningkat.

2. Backlinks ke blog Rakan Blogger yang sering singgah sebagai motivasi untuk mereka terus singgah lagi ke blog kita.

3. Backlinks ke blog Rakan Blogger yang memberi backlinks kepada blog Denaihati.

Apa perasaan apabila Rakan Blogger mendapat backlinks pastilah suka sangat tak percaya baca perasaan Abang Ensem, Zarulumbrella dan Azman Ishak. Biasanya Rakan Blogger akan menyelitkan kegembiraan mereka mendapat backlinks dalam entri yang mereka tulis. Backlinks antara blog akan lebih bermakna kalau entri yang ditulis ada kaitannya. Jangan pulak kalau entri kita cerita bola sepak kita backlinks kan dengan entri cerita gossip artis. Secara tidak lansung backlinks boleh membina network di kalangan Blogger seperti Geng Tali Barut.

Apabila kita memberi backlinks kepada blog yang popular dan pagerank yang lebih tinggi jangan pulak kecewa kalau mereka tidak bagi backlinks semula atau datang meninggalkan komen di blog kita. Aku sering memberi backlinks kepada blog yang tinggi Pagerank seperti Paultan.org dan Problogger.net dan tidak pernah mengharapkan balasan kerana kita kena faham tujuan backlinks tersebut.

Kesimpulannya setiap kali menulis entri baru mesti kena buat sedikit kajian dengan memikirkan apa backlinks yang hendak diselitkan dalam entri tersebut. Jangan biarkan setiap entri baru hanya sekadar entri tanpa mempunyai faedah lain yang boleh meningkatkan network dan kualiti blog.

---

 1. Membangun backlink memerlukan waktu dan kesabaran. Satu demi satu backlink bisa kita ciptakan, ini akan memberikan efek yang sangat baik terhadap kelangsungan blog bersangkutan.
  Entri terbaru Bang Iwan – Lambang Baru KOPERASI INDONESIAMy Profile

 2. Jika kita membuat blog bertujuan untuk dilihat oleh orang lain, maka backlink mutlak kita butuhkan…
  Entri terbaru Cerita Terbaru – Kumpulan Cerita Dewasa LucuMy Profile

 3. Menurut Wikipedia, jumlah backlink menggambarkan populernya dan pentingnya suatu situs di dunia internet. Semakin besar jumlah backlink suatu situs, maka semakin populer dan penting keberadaan maupun konten dari situs tersebut.
  Entri terbaru Bang Iwan – Lambang Baru KOPERASI INDONESIAMy Profile

 4. Ketika blog kita sudah memiliki banyak backlink, maka posting yang kita terbitkan akan lebih mudah untuk dapat bersaing di SERP (search engine result position).
  Entri terbaru Bang Iwan – Lambang Baru KOPERASI INDONESIAMy Profile

 5. Ada beberapa poin pokok terkait blog development, mulai dari melakukan update secara teratur, membangun internal linking, menjaga relevansi antara isi dengan tema blog, dan juga backlink.
  Entri terbaru Bang Iwan – Lambang Baru KOPERASI INDONESIAMy Profile

 6. Backlink memainkan peran penting dibalik hidup matinya blog.
  Entri terbaru Bang Iwan – Lambang Baru KOPERASI INDONESIAMy Profile

 7. Tahniah kpd Dadan sudah berhasil menerapkan ilmu ini langsung
  Entri terbaru smp3lembang – Alergi dan cara mengatasinya atau menghindarinyaMy Profile

 8. Terima kasih artikelnya

 9. org kg ingin menimba ilmu di sini..
  Entri terbaru OrangKampung – WiFi PercumaMy Profile

 10. Assalamualaikum..boleh tolong tunjukkan?
  Entri terbaru OrangKampung – WiFi PercumaMy Profile

 11. sudah mulai melakukan tips ini…moga berhasil
  Entri terbaru Dadan – Papa, Mama Terima kasihMy Profile

 12. Cantiklah. InsyaAllah akan lebih kerap menggunakan teknik ni. Terima kasih DH. Hidup lebih indah bila kita saling memberi manfaat =)
  Entri terbaru hafizmd – Oh! JawiMy Profile

 13. Tak tau nak wat backlink camne, adakah dengan meletakkan nama blog tersebut dlm entri (bersama hyperlink ke blog tersebut) atau ada cara lain.
  Entri terbaru RIS-FAMILI – Asrama S.M. King Edward VII, Taiping | ReunionMy Profile

 14. backlink biarlah yang berkaitan..
  Entri terbaru Mus – Gambar Selepas Sawah Padi Dituai Di Kota BeludMy Profile

 15. tq so much info ni berguna sgt2
  Entri terbaru KesumaAngsana – Bahaya Placenta PreviaMy Profile

Trackbacks

  Artikel pilihan...close