Beli Blog Hosting mahal ke

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, banyak dapat maklumbalas melalui twitter, FB dan email mengucapkan terima kasih dengan penjelasan DOMAIN dalam entri “Beli Domain dan Hosting” dan “Domain Blog mahal betul ke“. Alhamdulillah ramai juga Rakan Blogger yang menulis lebih lanjut tajuk DOMAIN dalam entri mereka antaranya “Cara Beli Domain di GoDaddy” dan ramai juga yang berbincang secara live di FB Group Denaihati Network.

Daripada perbincangan dan komen ada satu lagi tanggapan yang mungkin salah yang patut diperbetulkan. Ramai Rakan Blogger yang belum mempunyai Domain dan Hosting menganggap bukan sahaja harga Domain mahal tetapi harga Hosting juga mahal. Tanggapan yang salah menyebablan ada di antara Rakan Blogger yang bercadang untuk bertukar kepada Hosting sendiri menangguhkan niat mereka. Isu ini tidak timbul kepada Rakan Blogger yang memang tidak mahu berhijrah dari Hosting percuma kepada Hosting berbayar.

Jenamakan blog anda dengan Domain

Di Malaysia ada banyak syarikat yang menyediakan khidmat Blog Hosting dengan harga dan package yang berbeza. Contohnya package blog hosting Serverfreak – Denaihati dengan harga RM80 setahun untuk 2GB Space, 10GB bandwith sebulan, 1 Domain percuma dan Support 24/7. Ultimate Hosting pula menyediakan package 5GB Space, 50GB bandwith sebulan dan 5 domain dengan harga RM99 setahun. Ada juga syarikat hosting yang menyediakan harga package serendah RM35 setahun. Purata harga blog Hosting untuk package asas/basic package kurang daripada RM100 setahun. Harga berbeza kerana package hosting yang disediakan juga berbeza. Adakah harga blog hosting mahal?

Kepada Rakan Blogger yang ada terlintas niat nak buat duit online dengan blog jangan beratkan fikiran beli je domain dan hosting yang termampu kemudian upgrade mengikut kemajuan blog. Apa juga bisnis dalam dunia ni mesti ada modal walaupun sekecil mana jadi untuk mendapat keuntungan melalui blog keluar sedikit modal insyallah barulah rezeki masuk. Kalau ada pemikiran nak buat duit dulu baru nak beli domain dan hosting pasti keputusannya gagal kecuali kalau kita ni memang Blogger Handsome atau Blogger cantik rupawan yang boleh menarik trafik masuk beratus ribu.

Apa yang aku tulis hanya pandangan peribadi berdasarkan pengalaman menguruskan blog Denaihati sejak Julai 2008. Mula-mula ambik package basic je kemudian upgrade mengikut keperluan. Dulu tak ada syarikat nak iklan di blog kerdil ini tapi alhamdulillah sekarang dah banyak sehingga ada yang terpaksa ditolak sebab tak sesuai untuk pembaca. Semuanya bermula dari langkah pertama jadi bila anda hendak mulakan langkah pertama itu?

---

  1. Bila dah bertukar hsoting dan domain, komitmen kena tinggi untuk blog kan?

    **Dlm proses untuk menukar hosting jugak**
    Entri terbaru Myra Jay – Celebrate Birthday Hubby wif Red Velvet CakeMy Profile

  2. belum berani ane buat sama beli hosting sendiri hihi :D
    Entri terbaru Underground404 – Sharing – Kode Logika Blogger BlogspotMy Profile

  3. domain & hosting mahal tidak masalah asal bermanfaat terutama ada income jaug lebih besar dari hasil blogging tersebut :)

    betulkan ?

    salam dari Toko Obat Kuat

  4. Karena masih baru dalam mengenal dunia blogger, sekarang masih dalam taraf belajar
    Entri terbaru Blog Keperawatan – Kolesterol JahatMy Profile

  5. blog DH memang terbaik.. tak salah utk mencuba kan.. cuba dulu amik hosting n domain, baru tau apa bestnye. betul tak DH?
    Entri terbaru muazfaris – Eyriqazz vs DenaihatiMy Profile

  6. Hehehe murah gak bro dapat.. Pada aku mahal, mula² pakai serverfeak pakej byr tahun cam tu, dalam seminggu 3-4 kali blog down. Pindah pulak ke VPS local pon RM160 sebulan : pon down² juga. Last² pindah dedicated Hostgrator, dah RM600 sebulan >.< ahaiii x berkesudahan hahaha..
    Entri terbaru shahblogger – Lelaki Kacak — seo thesisMy Profile

  7. Promosi T-Shirt Denaihati masih ada? Terima kasih.

  8. dulu saya tak yakin, tetapi, sekarang alhamdulillah.. pulangan berblogging lebih dari modal nak tukar hosting dan domain sebelum ini..
    Entri terbaru KiD – Dimana Kau Duit?My Profile

  9. betul bro..
    Entri terbaru Shack – Pejabat Microsoft DibakarMy Profile

  10. Kalau untuk menjadikan bidang blogging kepada satu tahap yang lebih serius (buat duit), memang perlu ada domain sendiri.
    Entri terbaru samdaddycool – Contest Cabaran SEO Eyriqazz vs DenaihatiMy Profile

  11. Langkah pertama dah ada (beli hosting & domain).
    Langkah ke 2 dan seterusnye pulak yg susah (pindah kan blog lame ke blog baru, hias blog baru, tambah plug in etc)..hehehe
    Entri terbaru Nadot – Dejavu di KinabaluMy Profile

    • Nadot.. kid dulu pun macam tu jugak.. blogspot ke domain dan hosting. Dah buat langkah dua tu.. sukses.. ada je cara selesaikannya.. =)
      Entri terbaru KiD – Dimana Kau Duit?My Profile

  12. Kalau beli hosting blog pakej minimum memang tak mahal.. biar bermula dari kecil dulu, nanti dah timbul minat dan nampak manfaatnya baru fikir untuk ambil pakej yang lebih besar
    Entri terbaru Kulanzsalleh – Wordless Wednesday: Look Mum I’m Flying!My Profile

  13. tak faham sangat tentang kelebihan dan faedahnya, masih banyak yg perlu dikaji dan digali ilmunya…
    Entri terbaru aimaniman – Memey Suhaiza dah pregnant, Lisa teringin..My Profile

  14. tak rugi sebenarnya beli hosting sendiri. bagi aku tak la mahal sangat. sesiapa je mampu milik. kalau betul serius berblog mulakan dengan beli hosting. banyak kelebihan. feel dia lain. hehe
    Entri terbaru booBlogs – 4 Cara Terbaik Belajar Saat Akhir Untuk PeperiksaanMy Profile

  15. tak ada membazir kalau kita berminat dalam pengurusan web site atau blog
    Entri terbaru hatiputera – WW – Oh PrinterMy Profile

Trackbacks

    Artikel pilihan...close