Belajar SEO On-Page Daripada Analisis SEOMoz Pro

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, entri ini ditulis oleh penulis jemputan Ariff Shah tuan punya blog Ariffshah.com semuga perkongsian ini akan menambah lagi ILMU Blogging kita untuk go next level dalam dunia blog. Ariff Shah adalah penulis jemputan tetap blog Denaihati dan antara entrinya ialah “Kenapa Blogger Perlu Ada Gravatar?“ dan “First Impression Penting Untuk Blogger“. Jom kita baca entri terbaru yang menarik ini :

Keyword dividen asb blog.ariff berada di page pertama/kedua google search. Cukup untuk menjana trafik bermusim yang banyak. Sebenarnya tak buat apa sangat pun, dengan domain PR4 dan beberapa update untuk keyword tersebut membolehkan ranking di page pertama.

SEO on-page. Pada saya, itu faktor yang paling penting dalam SEO. Baru-baru ni ada tawaran untuk pengguna Page.ly mendaftar dengan SEOmoz PRO percuma selama dua bulan. Memang saya tak lepaskan peluang untuk mendaftar. Kalau nak daftar dan analisis sendiri boleh gak, tapi rasanya anda semua tak dapat dua bulan, sebulan je percubaan. Sila teruskan ke link ini, daftar dan masukkan nombor kad kredit/debit (saya guna kad Maybank).

Melalui perkhidmatan tersebut, dapatlah saya menganalisis dengan lebih terperinci page-page yang memberikan trafik organik dari Google. Kebanyakan page tersebut mempunyai rating A daripada on-page analysis tool mereka. Saya kongsikan laporan ini kerana saya merasakan ianya lengkap untuk SEO on-page.

  • Accessible to engines – Page tidak dihalang oleh noindex dalam robots.txt. Jangan takut, biasanya kalau anda tak pernah dengar pasal robots.txt, maksudnya blog anda accessible to engines.
  • Broad keyword usage in document – Keyword tadi digunakan dalam content. Wajib ni.

  • Broad keyword use in page title – Wajib ni. Kalau keyword takde dalam title, memang tak jadi
  • Appropriate use of rel canonical – Kalau tak pernah dengar, don’t worry. Biasanya benda ni dah memang ada dalam Blogger/WordPres

  • Appropriate keyword usage in document – Maksudnya keyword tu diulangi dengan cukup untuk menunjukkan entri tu betul-betul cerita pasal keyword yang dipilih. Minimum adalah 4 kali ulangan.
  • Avoid keyword stuffing in document – Too much keyword pula akan nampak macam keyword stuffing.
  • Avoid keyword stuffing in page title – jarang berlaku, tapi kadang-kadang ada.

Rujuk video ni untuk pemahaman yang lebih mendalam tentang keyword stuffing/keyword density.

  • Avoid multiple page title elements – Kalau tak pernah dengar pasal title tag, don’t worry. Kemungkinan besar semuanya ok di blog anda.
  • Exact keyword usage in title – Tak cukup dengan keyword tersebut ada dalam page title, ianya mestilah mengikut turutan yang betul seperti yang kita kehendaki.

  • Keyword placement in page title – Yang terbaik adalah apabila keyword digunakan di awal tajuk entri.
  • No more than one canonical URL tag – Perkara sama. Kalau tak pernah dengar/nampak, abaikan.

  • Keyword usage in image Alt Attribute – Benda ni membantu. Apa yang dimaksudkan di sini adalah ruangan title (WordPress) yang muncul dalam form lepas upload image. Rajin-rajinkan diri untuk isi benda tu. Untuk pengguna Blogger, letak sendiri alt=”keyword” melalui HTML dalam img tag.
  • No more than one meta description element – terjadi bila ada dua plugin SEO dalam WordPress. Untuk pengguna Blogger, masih ramai yang takde.
  • Sufficient quantity of characters & words in content – Yang dicadangkan kat sini adalah 300 character (huruf + space) tapi saya cadangkan 300 patah perkataan minimum.

  • Appropriate characters in URL – Huruf, nombor dan dash je dalam URL.
  • Avoid keyword stuffing in URL – Letak keyword sekali cukup.
  • Keyword usage in URL – Mesti ada keyword yang kita target dan lagi bagus kalau URL tersebut pendek.
  • Static URL – Ada static dan dynamic URL. Static ni biasanya URL yang sama sampai bila-bila manakala dynamic URL adalah URL yang berubah-ubah, contohnya kalau buat carian kat Google, URL dalam result page adalah dynamic.

  • Appropriate keyword usage in H1 Tag – H tags mestilah ada bermula daripada H1 dalam setiap page. Baca selanjutnya.
  • Appropriate page title length – 66 character maksimum. Kalau panjang sangat, tak akan dipaparkan dalam search.

  • Avoid keyword self-cannibalization – Senang cerita, target satu keyword je dalam satu entri. Walaupun boleh target lebih daripada satu (dan kadang-kadang masuk trafik dari keyword lain), digalakkan supaya target satu keyword je supaya keyword tu dapat fokus utama
  • Keyword usage in bold/strong/emphasized/italics – Senang je, bold kan keyword tu pertama atau terakhir dalam entri. Sekali je, bukan setiap kali keyword tu keluar di bold-kan.

  • Avoid Excessive external links – Kononnya ada banyak sumber kepada entri tu, cuba kurangkan supaya tak nampak macam link farm

  • Avoid excessive internal links – Buat internal linking bagus, tapi banyak sangat pun tak bagus. Link popularity akan jatuh.
  • Appropriate URL length – Lagi pendek URL, lagi fokus kepada keyword. Namun, saya cadangkan supaya variasikan bentuk keyword. Contoh, kalau keyword “dividen asb” bagi URL /dividen-asb-2011.
  • Minimal subfolders in the URL – Pernah lihat URL www.blog.com/v1/blog/tajuk entri? Itu yang dimaksudkan dengan subfolders. Kalau boleh, elakkan.

  • Avoid using meta keywords tag – Meta keywords ni dah lama dilupakan dan memang tak dipandang lagi oleh search engine sebab terlalu mudah dimanipulasikan. Jadi boleh abaikan je.
  • Employ external link – boleh link kepada sumber luar dan lagi bagus sekiranya sumber luar tu ada PR dan domain trust yang lebih tinggi contohnya Wikipedia.
  • Keyword placement in H1 tag – Dah explain atas tu. Tambahan, perkataan pertama dalam meta description pun kalau boleh guna keyword. Yang ni bukan untuk search engine, tapi untuk pengguna yang search. Mereka akan terus jumpa keyword tu (lihat contoh dalam gambar pertama).

Kalau nak file pdf yang saya tunjukkan ni, daftarkan diri di Dropbox dan tinggalkan email yang anda daftarkan di ruangan komen. Nanti saya akan invite ke folder saya dan dari situ boleh download pdf ni. Folder itu juga akan digunakan untuk perkongsian file-file lain berkaitan SEO pada masa hadapan.

---

  1. perghh!! memang detail giler.. harap2 korang guna ni utk blog yg berfaedah.. bukan CRAPPY blog yg hanya mementingkan duit tapi content cam haram tak berfaedah.. aku sakit ati bila google search memaparkan hasil carian yg salah sbb ada org menyalahgunakan SEO.. = =”
    Entri terbaru ZoOL – Plastic Pulse for Windows 7 [Desktop]My Profile

  2. SEOMoz Pro tu apa?

  3. Banyak jugak ilmu seo yang saya belajar kat post ni.
    thanks! kalau ada “rahsia” lagi kongsi2 la yer.hehe
    Entri terbaru Aisha – Murah REZEKI dengan PERKAHWINANMy Profile

  4. Sya ada dropbox: syaisya5(at)gmail.com

  5. Susah sgt ni nak faham, begitu detail infonya. perlu lebih masa utk memahami. Thanks utk info ni. Harap2 dptlah sedikit sebanyak boleh ikuti SEO on page.
    Entri terbaru sensasi2020 – “PRU KE 13 RAMALAN MUNGKIN MENJADI KENYATAAN”My Profile

  6. Banyak yang aku tak faham dari yang faham tapi apa pun terimakasih…
    Ps : kena ambil masa untuk faham benda ni :D
    Entri terbaru dnoBiz – Penipuan Terbaru – Waspada dengan panggilan daripada Bukit AmanMy Profile

  7. Perlu pemahaman yg lebih utk menguasi SEO ni, tapi perlukah SEO bagi blog kita atau sekadar mendpt ranking PR tinggi?
    Entri terbaru sensasi2020 – “PRU KE 13 RAMALAN MUNGKIN MENJADI KENYATAAN”My Profile

  8. byknye..

  9. banyak sgt nak di digest.. fenin.. fenin…
    Entri terbaru kakyong – Prestasi blog kakyong[dot]com© – Dec 2011My Profile

  10. Perghh bro..berpinau dibuatnya. Cadangan buat slow sikit bro, Entri pendek pun takpe janji dapat pemahaman secara mutlak..eden bapak budak baru belajar..hehe..diberi sekali camni boleh Matikkkkk..
    Entri terbaru JAI – Syarikat Pengurusan Jenazah FIQRAHMy Profile

  11. Bagi yang nak main dengan SEO memang kena belajar on page seo. senang cita off & on page seo kena tahu.
    Entri terbaru Fazreen – Panduan Ringkas & Padat Untuk Mendapatkan Kesihatan Yang BaikMy Profile

  12. peahaman saya tentang SEO masih sangat kurang.

  13. wah makasih banyak…

    entri: Software Akuntansi Laporan Keuangan Terbaik
    Entri terbaru Amalul Ahli – Pameran komputer Banda Aceh 5-9 Februari 2012My Profile

  14. susahnya!! macam nak amik exam pulak rasanya!! tapi akan ku ikut juga bila sampai masanya…
    Entri terbaru Azza Azman – Mencari Follower yang ke 2012My Profile

  15. Bgz2..dpt blajar benda bru..:)
    Entri terbaru Tata – About me….TataMy Profile

Trackbacks

    Artikel pilihan...close