Apa Yang Perlu Dibuat Setelah Berada di Tempat Pertama Google Search?

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, entri ini ditulis oleh penulis jemputan Ariff Shah tuan punya blog Ariffshah.com semuga perkongsian ini akan menambah lagi ILMU Blogging kita untuk go next level dalam dunia blog. Ariff Shah adalah penulis jemputan tetap blog Denaihati dan antara entrinya ialah “Bagaimana Menggunakan Tags Untuk SEO” dan “Rich Snippet – Standard Baru Dalam SEO“. Semakin ramai yang minat dengan tajuk SEO ni. Jom kita baca entri SEO yang menarik ini :

Bak kata orang putih, it doesn’t end here. Terdapat beberapa langkah lagi untuk mengukuhkan kedudukan anda di ranking page pertama Google search. Pertama sekali, apakah signal/petunjuk yang digunakan oleh Google untuk mereka mengetahui bahawa search result yang mereka berikan kepada pengguna tadi tepat atau tidak? Antara signal yang saya rasa dikira ialah:

  • Pengguna melawati page lain dalam laman tersebut melalui page yang mereka masuk
  • Pengguna menghabiskan masa membaca entri tersebut. Saya kurang pasti angka sebenar, tetapi kalau lebih 60 saat tu sebenarnya cukup bagus dah
  • Pengguna meninggalkan komen
  • Pengguna retweet, Like atau +1 entri tersebut

Cara yang paling senang adalah mengeluarkan entri baru atau updated version kepada entri lama yang sudah berada di muka pertama Google Search. Pastikan entri baru ini ditulis dengan lebih baik berbanding entri lama. Jangan buang masa anda menulis hanya sekadar nak kejar poin SEO kerana pembaca yang rasa tertipu tak akan masuk ke blog anda lagi. Letakkan pautan kepada entri baru tadi di pangkal entri. Selain itu, anda juga boleh meletakkan Related Post di hujung entri.

Entri asal: 7 Blog Cantik Blogger Perempuan Malaysia

Cara ini adalah yang paling penting dan memberikan impak yang paling besar kepada ranking anda. Apabila pengguna dari search engine melawati page lain daripada page yang mereka masuk awal tadi, bounce rate dapat dikurangkan. Istilah “bounce” bermaksud lantunan. Pengguna yang masuk ke dalam entri dan kemudiannya keluar terus (dengan menekan butang pangkah atau melawati laman lain) akan dikira sebagai “bounced user” atau pengguna yang telah melantun keluar.

Konsep lebih mudah, anda pergi ke kedai makan. Tengok lauk, tapi tak lalu nak makan kat situ. Anda pergi ke kedai lain. Oleh itu anda dikira sebagai bounced customer, sekadar melawat, tengok dan pergi tanpa membeli.

Entri ini adalah teaser kepada ebook pertama saya, SEO Untuk Semua. Muat turun teaser ini dalam bentuk pdf dan dapatkan ebook ini sekarang!

Dalam ebook tersebut, saya ajarkan langkah-langkah untuk anda berada di tempat pertama Google search tanpa mengubah apa-apa kod dalam blog anda. Mudah.

---

  1. terima kasih sgt2….baru paham dan jelas
    Entri terbaru Kazen – Wordless Wednesday 33 | Chemical Engineering !!My Profile

  2. Jomtonton
    Maksudnya kalau bounce rate yang rendah tu baguslah bagi sesebuah blog.. macam tu ke?
    Entri terbaru Jomtonton – Aura Lelaki Kacak Ustaz Don Daniyal

    Pemahaman saya juga seperti itu
    Entri terbaru Bang Iwan – HI5TERIA | Lima Mimpi BurukMy Profile

  3. Entri yg cukup bagus.. :)
    Entri terbaru amirnawawi – Teaser: Akhirnya, Ia Milikku..My Profile

  4. bagus.. tips yang amat berguna
    Entri terbaru KiD – Nissan Livina X-Gear dari AXIATA CUPMy Profile

  5. terima kasih bro ariff, banyak belajar dari bro.

  6. Many thank DH for Sharing information
    Entri terbaru xwaru – Waspada Terhadap Fenomena AlamMy Profile

  7. Aya dah beli da ebook ni.. :)
    Entri terbaru Aya – Ganjaran Wang Tunai RM5000 dari BloggerWanita.comMy Profile

  8. Kalau menurut saya, setelah halaman 1 dikuasai, berikutnya adalah sitelinks :)
    Entri terbaru Gedek – Kucoba.com Tempat Add BookmarkMy Profile

  9. Maksudnya kalau bounce rate yang rendah tu baguslah bagi sesebuah blog.. macam tu ke?
    Entri terbaru Jomtonton – Aura Lelaki Kacak Ustaz Don DaniyalMy Profile

  10. Fuhhh, menarik pula aku baca entry nie…
    Entri terbaru Budak Lanun – Jom Download | War Horse (2011) BluRay 720p BRRip 900MBMy Profile

  11. perkongsian yang baik..
    Entri terbaru Nizam Ijam – Sinopsis Filem 7 Petala CintaMy Profile

  12. aku tulis apa yang aku cari dan aku perlukan

  13. iya memang banyak manfaatnya apabila kalau tiap orang mencari artikel pastipunya kita yang akan selalu ditemukan
    Entri terbaru Rudy Hartono – Panduan Praktis Membuat Footer 4 Kolom Pada BlogspotMy Profile

  14. Mmg best kalau dpt tempat prtama gogle search
    Entri terbaru budakserius – Video Penuh Iklan Luna Maya Yang DiharamkanMy Profile

  15. perkongsian yang sangat bermafaat ni, hurm boleh praktikkan di blog saya ni, sebab bounce rate untuk bulan lepas terlalu tinggi sampai mencapai 78 hadoi tersangat tinggi.
    Entri terbaru Luqman Hakim – Kereta Proton Baru 2012My Profile

Trackbacks

    Artikel pilihan...close