Aku bukan PEMBULI jalan.

M. Edwards, the father of one of The Star’s journalists, suffered injuries to his head and body after he was punched several times in the 10am incident yesterday. Edwards said he had just finished paying some bills at a bank and was driving home with his daughter when a van cut into his lane. “I sounded my horn at the driver because he had swerved in suddenly without using the indicator,” he added.

Kisah lanjut di thestar

Aku ada 2 kisah.

1. 10 tahun yang lalu masa kawan aku sedang memandu tiba-tiba kereta kat belakang horn dia…aku tak ingat kenapa. Kawan aku ni jadi marah, dia drive pelahan-lahan sampai je kat jambatan kecil dia berhentikan…jadi kereta yang horn tadi tak boleh nak kemana-mana. Kemudian kawan aku ni keluar ke depan dan buka enjin buat macam kereta dia rosak padahal tak rosak pun. Dia buat gitu pasal marah kereta kat belakang tu horn dia.

2. Tahun lepas masa aku tengah naik beca di Medan, Indonesia. Brother yang bawa beca tu kata di pernah kerja kat Malaysia 3 tahun. Dia tanya aku kenapa di Malaysia banyak accident. Aku kata pemandu tak tertib. Dia kata salah satu sebab di Malaysia bila horn je orang marah sedangkan di Indonesia horn adalah amalan untuk mengingatkan pemandu lain. Betul juga kata brother tu, pengalaman aku berjalan di Medan, Jakarta, Bandung, Bali, Surabaya dan beberapa lagi kota besar di Indonesia horn ni memang biasa dan memang susah nak nampak accident walaupun kenderaan nya berjuta.

Di Chennai, India setiap kenderaan besar dan umum ada tertulis please horn. Tapi di Malaysia orang tua kena belasah kerana horn. Pelikan rakyat Malaysia ni dikatakan Rakyat yang bersopan-santun tetapi apabila masuk je kereta ramai berubah jadi ganas!!!

11 Comments

  1. entri yg bgus….betul jugak tu, dya ingt lg mlm tu dya ngan kwan dlm perjalanan blik from somewhere, then tetibe je pkcik bwk moto kt sebelah kitorg bunyikn hon moto die..kitorg ni dh cuak la ingt pkcik tu cam nk buat pape, rupa2 nya kwan dya yg jd driver ni lupa nk psg lmpu keta haha..trimas kt pkcik tu sbb tlg mengingatkan

  2. Mungkin pasal ego atau pantang dicabar tak? Pengalaman saya dekat Kota Manila, Filipina pula, jalanraya memang ada pembahagi jalan, tapi kereta still potong memotong sini sana.. Nampak dorang ni memandu sangat laju giler… Bilangan kereta sangat banyak.. Padat habis jalan raya tu..Tapi stikk tiada pula nampak kemalangan jalan raya.. heran betul..
    .-= Steward John´s last blog ..Rumah Kedua? =-.

    1. @Steward John, Mungkin pasal dorang ni menghormati sesama kot? tapi memang heran sangat la bro.. Saya rasa pemandu dekat Mesia ni patut mencontohi nilai menghormati semasa memandu ni..
      .-= Steward John´s last blog ..Rumah Kedua? =-.

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!